Vrsta penjanja pokazala se obećavajućom u liječenju ovog mentalnog stanja!

Bouldering psihoterapija

Boulder penjanje, vrsta penjanja po stijenama bez konopa, poznata je po svojim fizičkim prednostima, poput poboljšanja snage i fleksibilnosti.

Međutim, nedavna otkrića ukazuju na njegov pozitivan učinak na mentalno zdravlje, osobito u području tzv. bouldering psihoterapije, koja se pokazala obećavajućom u liječenju stanja poput depresije.

Bouldering psihoterapija

Bouldering psihoterapija izravno spaja fizičku aktivnost boulder penjanja s psihološkim intervencijama.

Od konvencionalne terapije razlikuje se po tome što uključuje iskustva na penjalištu kao sastavni dio terapijskog procesa.

Prije nego što se upuste u boulder penjanje, sudionici dobivaju smjernice o pažljivosti i potencijalnim dobrobitima aktivnosti. Nakon toga terapeuti, koji su također vješti penjači, vode grupne rasprave kako bi razmislili o iskustvu, pomažući sudionicima u povezivanju aktivnosti boulder penjanja s njihovim mentalnim blagostanjem.

Ključne vježbe, kao što je penjanje s povezom na očima pod nadzorom, imaju za cilj poboljšati svjesnost i povjerenje među sudionicima, što su ključni elementi u ublažavanju simptoma depresije. Za razliku od samostalnih vježbi, terapeutski bouldering naglašava grupnu dinamiku, potičući društvenu interakciju uz fizički napor, što može spriječiti izolaciju često povezanu s depresijom.

Istraživanje koje su vodili dr. Katharina Luttenberger i njezin tim u Njemačkoj sugerira da bouldering terapija ima značajan potencijal za liječenje depresije. Pokazalo je njegovu učinkovitost usporedivu s kognitivno-bihevioralnom terapijom, standardnim tretmanom za depresiju. Sesije obično uključuju vježbe svjesnosti, tematske zadatke penjanja usmjerene na određena psihoterapijska pitanja te rasprave i vježbe opuštanja nakon sesije.

Bouldering psihoterapija izravno spaja fizičku aktivnost boulder penjanja s psihološkim intervencijama
FOTO: Shutterstock

Dobrobiti ove vrste psihoterapije su trajne

Štoviše, čini se da su dobrobiti bouldering terapije trajne, a sudionici su prijavili trajna poboljšanja raspoloženja čak i nakon završetka programa. Taktilna priroda boulder penjanja i osjećaj postignuća koji nudi pridonose njegovoj terapeutskoj učinkovitosti, pružajući nadu i jačajući pozitivnu percepciju sebe, kao što su primijetili stručnjaci za mentalno zdravlje.

Unatoč obećanjima, potrebna su dodatna istraživanja kako bi se utvrdila učinkovitost terapije boulder penjanjem kao samostalnog tretmana za depresiju, posebno u pogledu njezina utjecaja na pojedince s komorbidnim mentalnim zdravstvenim stanjima.

Osim toga, usporedbe s drugim terapijama koje se temelje na vježbanju mogle bi ponuditi uvid u jedinstvene dobrobiti boulder penjanja. Kao i kod svake nove tjelesne aktivnosti, savjetuje se konzultacija sa zdravstvenim djelatnikom, osobito za one koji imaju zdravstvenih problema ili ograničenja u kretanju.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Saznajte više o depresiji u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu