“Vraćanje sata” može dezorijentirati osobe koje boluju od ovog poremećaja! Evo što poduzeti

Skori prelazak na zimsko računanje vremena mogao bi prouzročiti probleme osobama s demencijom

Skori prelazak na zimsko računanje vremena mogao bi prouzročiti probleme osobama s demencijom, objavio je BBC

Britansko Društvo za Alzheimerovu bolest kaže da bi ih pomicanje satova unatrag, koje nam slijedi tijekom vikenda, moglo dezorijentirati. 

S obzirom na to da zimska jutra postaju mračnija, ljudima s demencijom može biti teško prilagoditi svoje obrasce spavanja. Njihovu cirkadijalnom biološkom satu uz to treba više vremena da se adaptira na novu situaciju. 

Kako dani postaju kraći, neke osobe s demencijom mogu doživjeti i “sindrom zalazećeg sunca”, što je promjena ponašanja u kasnijim poslijepodnevnim satima. U tom slučaju dementna osoba može postati vrlo uznemirena ili zbunjena.
Demencija je sindrom povezan s neprekidnim opadanjem funkcioniranja mozga
FOTO: Shutterstock

Što je demencija?

Demencija je sindrom povezan s neprekidnim opadanjem funkcioniranja mozga. Alzheimerova bolest je vrsta demencije i jedan od njezinih najčešće dijagnosticiranih oblika.

Simptomi demencije uključuju probleme s gubitkom pamćenja i mentalnom oštrinom i brzinom. Pojedincima može biti teško pravilno govoriti, a za bolest su karakteristični i problemi s raspoloženjem i prosuđivanjem u određenim situacijama.

Dobrotvorna organizacija podsjeća da oni koji skrbe o dementnim osobama mogu poduzeti korake koji će im pomoći da se u manjem opsegu omete i izmijeni njihova dnevna rutina:

  • pridržavati se rutine tijekom dana i prije spavanja, čime se može regulirati poremećeni tjelesni sat; to se odnosi na obroke i vježbanje svaki dan u isto vrijeme
  • izlazak vani tijekom jutra jer pridonosi uspostavljanju unutarnjeg tjelesnog sata dementne osobe i čini je umornijom i pospanijom navečer
  • izbjegavati ono što tijekom dana može omesti san, poput konzumiranja kofeina i drijemanja po danu.

Dr. Tim Beanland iz Društva za Alzheimerovu bolest kaže da je za većinu nas vraćanje satova unatrag “bezbrižno slijeganje ramenima” i samo zahtijeva da prilagodimo kazaljke na satovima kod kuće. 

Dodaje:

No, za osobe s demencijom to može izazvati tjeskobu, zbunjenost i razdražljivost. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Saznajte više o demenciji u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o alzheimerovoj bolesti u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu