Valovi vrućine u menopauzi mogu biti rani pokazatelj rizika od ove neurodegenerativne bolesti!

Valovi vrućine u menopauzi

Žene u menopauzi koje često doživljavaju noćne valunge mogu se suočiti s povećanim rizikom od razvoja Alzheimerove bolesti, pokazalo je nedavno istraživanje koje su proveli istraživači sa Sveučilišta u Pittsburghu i Sveučilišta u Illinoisu. Istraživanje, predstavljeno na godišnjem sastanku Sjevernoameričkog društva za menopauzu u Philadelphiji, još nije recenzirano.

Alzheimerova bolest
FOTO: Shutterstock

Prvo istraživanje koje je otkrilo ovu vezu

Alzheimerova bolest nerazmjerno pogađa žene, koje čine dvije trećine onih koji pate od ovog neurološkog poremećaja. Iako su smanjene razine estrogena nakon menopauze mogući faktor, točan uzrok Alzheimerove bolesti ostaje neizvjestan.

Valunzi su ranije bili povezivani s problemima s pamćenjem i promjenama u strukturi, funkciji i povezanosti mozga. Dr. Rebecca Thurston, autorica studije sa Sveučilišta u Pittsburghu, naglasila je da su objektivno izmjereni valovi vrućine, osobito oni koji se javljaju tijekom spavanja, povezani s oštećenjem pamćenja i većim rizikom od bolesti malih krvnih žila u mozgu, prekursora demencije.

Ovo istraživanje je prvo koje je uspostavilo vezu između valunga i nedavno identificiranih biomarkera Alzheimerove bolesti. Studija je pratila valunge kod 250 sredovječnih žena koje su koristile prijenosne senzore za praćenje promjena temperature kože, a zatim su te podatke povezale s biomarkerima koji ukazuju na povećani rizik od Alzheimerove bolesti.

noćni valunzi
FOTO: Shutterstock

Temeljni mehanizmi ostaju nejasni

Nalazi su otkrili vezu između valova vrućine, noćnog znojenja i povećanog hiperintenziteta bijele tvari, biomarkera za bolesti malih krvnih žila mozga povezane sa stanjima poput demencije. Temeljni mehanizmi ostaju nejasni, budući da čimbenici poput spavanja i razine estradiola nisu objasnili opažene povezanosti.

Dr. Stephanie Faubion, medicinska direktorica The Menopause Society, naglasila je važnost proaktivnih mjera za ublažavanje rizika od Alzheimerove bolesti. Dr. Mindy Goldman, glavna klinička službenica za Midi Health, primijetila je da su valovi vrućine, noćno znojenje, loš san i kognitivna magla uobičajeni simptomi tijekom perimenopauze i menopauze. Ovi su simptomi prethodno bili povezani s negativnim učincima na markere bolesti srca.

Iako ova studija naglašava potencijalne zdravstvene učinke valunga, ne utvrđuje uzročnost.
cjelokupno zdravlje žena
FOTO: Shutterstock

Naglašava šire značenje prijelaza u menopauzu za cjelokupno zdravlje žena, naglašavajući da se simptomi menopauze ne smiju odbaciti.

Za žene koje imaju noćne valunge, ova otkrića služe kao poziv da daju prioritet svom zdravlju kroz redovitu tjelovježbu, uravnoteženu prehranu, dovoljno sna, brigu o mentalnom zdravlju i upravljanje čimbenicima rizika poput visokog krvnog tlaka i dijabetesa. Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se istražile nehormonske intervencije za valunge i njihov potencijalni utjecaj na kogniciju.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Saznajte više o alzheimerovoj bolesti u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o menopauzi u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu