Psihoorganski sindrom – vrste, faze, simptomi i terapija

Psihoorganski-sindrom

Psihoorganski sindrom je mentalni poremećaj uzrokovan organskim oštećenjem mozga uz kognitivne deficite i poteškoće s pamćenjem, a karakterizira ga kombinacija tri glavna simptoma – smanjenje intelektualnih sposobnosti, slabljenje pamćenja i emocionalna nestabilnost.

Ovisno o tome koji je dio mozga oštećen, psihoorganski sindrom se može povezati s drugim mentalnim poremećajima i njihovim simptomima – vidnim i slušnim halucinacijama, Korsakovljevim sindromom kao i drugim neurološkim poremećajima koji utječu na stanje mozga.

Iako najčešće pogađa odrasle, psihoorganski sindrom se može pojaviti i kod djece.

Psihoorganski-simptomi
Foto: Photosecrets

Zašto se javlja psihoorganski sindrom?

Razlozi nastanka psihoorganskog sindroma su sljedeći:

 • vaskularne bolesti mozga,
 • traumatske ozljede mozga,
 • kronični poremećaji metabolizma,
 • hipoksija – manjak kisika u stanicama organizma,
 • intoksikacija,
 • infekcije,
 • encefalitis,
 • epilepsija,
 • tumori i apscesi.

Lezije mozga mogu biti opasne posebno kada je u pitanju razvoj psihoorganskog sindroma, a više o toj temi možete pročitati ovdje. Isto tako, tumor na mozgu je jedna od rizičnih situacija za nastanak ovog stanja, a na ovom linku možete saznati više informacija.

Bilo kakva oštećenja središnjeg živčanog sustava mogu uzrokovati psihoorganski sindrom stoga je nužno istovremeno pratiti fizičko i psihičko stanje pacijenta kako bi se moglo definirati je li riječ o ovom sindromu te kada i kako započeti s terapijom.

Središnji-živčani-sustav
Foto: Photosecrets

Psihoorganski sindrom – vrste

Psihoorganski sindrom se primarno dijeli na:

 • organske i simptomatske poremećaje – različite vrste demencija, delirij uzrokovan organskim oštećenjima, psihički poremećaji kao posljedice bolesti ili ozljeda,
 • poremećaje ponašanja uzrokovane uzimanjem psihoaktivnih tvari.

Psihoorganski sindrom podrazumijeva akutni i kronični moždani sindrom. Glavne razlike između ova dva stanja možete vidjeti u tablici:

Akutni moždani sindromporemećaji svijesti i orijentacije
poremećaji pamćenja i raspoloženja
nesposobnost donošenja odluka
smanjena sposobnost učenja i prosuđivanja
Kronični moždani sindrom (demencija)posljedica trajnog oštećenja kognitivnih funkcija
oštećenje struktura središnjeg živčanog sustava
poremećaji svih razina intelektualnog funkcioniranja
slabljenje kognitivnih funkcija

Akutni moždani sindrom može biti uzrokovan različitim bolestima i poremećajima koji su vezani uz fizičko funkcioniranje organizma (npr. nedostatak kisika, spavanja, trovanje različitim tvarima, zarazne bolesti, poremećaj cirkulacije, tumori i ozljede, endokrini poremećaji). Kronični moždani sindrom najčešće nastaje sukladno prolasku vremena i starenju organizma.

Psihoorganski sindrom – faze i simptomi

Postoje četiri faze psihoorganskog sindroma koje karakteriziraju različiti spektri simptoma, a to su:

 1. astenična faza (razdražljivost, hiperestezija, inkontinencija, blagi pad intelektualnih sposobnosti),
 2. eksplozivna faza (kombinacija emocionalne labilnosti i agresije sa smanjenim pamćenjem, poteškoće s prilagodbom, gubitak samokontrole, nemogućnost odgađanja zadovoljenja određenih nagona, kronični alkoholizam, precijenjene ideje i paranoje, histerične reakcije),
 3. euforična faza (naglo poboljšanje raspoloženja s euforijom i samozadovoljstvom, značajno smanjenje važnosti kritika od strane drugih, ozbiljni poremećaji pamćenja, nasilni smijeh ili plač, napadaji ljutnje, bespomoćnost),
 4. apatična faza (smanjenje raspona interesa, ravnodušnost, umor, iscrpljenost, simptomi slični shizofreniji).
Ozljeda-mozga
Foto: Stock Photo Secrets

Psihoorganski sindrom kod djece

Osnovna organska oštećenja mozga kod djece javljaju se pod intenzivnim razvojem sustava i funkcija mozga u različitim stupnjevima morfofiziološke nezrelosti središnjeg živčanog sustava.

Do 4. ili 5. godine starosti, kod djece sa psihoorganskim sindromom su smanjene intelektualne sposobnosti koje se mogu očitovati u laganom kašnjenju razvoja govora ili nemogućnosti razvijanja vokabulara tipičnog za tu dob.

Također, znanstvena studija objavljena u poznatom časopisu Acta oto-laryngologica ističe da je verbalno rasuđivanje mnogo lošije od neverbalnog, a pritom ni ne postoji interes za priče i bajke, dječje pjesmice ili igre. Neuropatske smetnje nalikuju simptomima dječje urođene neuroze, a pritom uključuju simptome kao što su:

 • razdražljivost,
 • regurgitacija i povraćanje,
 • dispepsija (bol u gornjem dijelu probavnog sustava),
 • alergije,
 • neusklađenost izmjena buđenja i spavanja,
 • smanjen apetit,
 • visoka osjetljivost na podražaje,
 • nestabilno raspoloženje,
 • psihomotorni nemir,
 • poremećaji percepcije,
 • nezainteresiranost za aktivnosti,
 • oštećena koordinacija,
 • emocionalna nestabilnost.

Kod djece se također uočavaju emocionalni i voljni poremećaji, a nerijetko je u pitanju i povećana emocionalnost kao i impulzivnost te izrazito česte promjene u raspoloženju. Nažalost, djeca sa psihoorganskim sindromom često imaju problema sa smanjenom pažnjom i poteškoćama u pamćenju, a nerijetko su u pitanju i vegetativni poremećaji koji se uglavnom ne ističu u prvom planu.

Kod školske djece i adolescenata se psihoorganski sindrom najčešće ističe u obliku raznolikih intelektualnih disfunkcija, impulzivnih reakcija te nedostatka samokritičnosti. Često ovakva djeca imaju problema sa socijalizacijom te uspostavljanjem i održavanjem bliskih odnosa s drugom djecom.

Znanstvena studija objavljena u poznatom časopisu Neuromuscular Disorders donosi istraživanje hrvatskih autora o psihoorganskim simptomima kao ranoj manifestaciji mišićne distrofije.

Naime, istraživanje je provedeno na braći i sestrama iz Hrvatske potpuno zdravih roditelja, no s određenim mutacijama u genima koji su uzrokovali intelektualne deficite, psihotične i halucinatorne simptome i abnormalne nalaze MR mozga koje prethode klasičnim simptomima mišićne distrofije.

Ovi rezultati pokazuju povezanost, odnosno komorbiditet psihoorganskog sindroma s brojnim neurološkim poremećajima koji se mogu odraziti na fizičke i psihičke funkcije cijelog organizma. Stoga je potrebno oformiti multidisciplinarni tim koji će pratiti svakog pojedinca koji pokaže bilo kakve sklonosti pojavi ovakvih simptoma kako bi se moglo brzo intervenirati i pomoći osobama koje spadaju u rizične skupine.

Oštećenje-mozga
Foto: Photo Secrets

Psihoorganski sindrom – terapija

Procjena ozbiljnosti psihoorganskog sindroma, kako kod odraslih, tako i kod djece, provodi se pomoću različitih vrsta podražajnih testiranja. Uz to se pažljivo provode i različite druge pretrage pomoću tehnika oslikavanja mozga kako bi se utvrdilo o kojim je organskim poremećajima riječ, a zatim se vrši cijela psihologijska i medicinska obrada pomoću koje se definira u kojem području su najizraženije poteškoće.

Liječenje psihoorganskog sindroma bi trebalo biti usmjereno na uklanjanje primarnih uzroka. Ako su potvrđene organske disfunkcije i bolesti mozga, koriste se različite vrste odgovarajućih lijekova (npr. antibiotici, antivirusni lijekovi, hormonske terapije itd.) ovisno o stanju pacijenta.

Kod liječenja psihoorganskog sindroma je važno brzo reagirati te ukloniti uzroke i simptome koji su vezani za organske poteškoće funkcioniranja. Često je potrebna hospitalizacija, a ponekad se primjenjuju i neuroleptici.

Također, važno je stabilizirati i uskladiti tjelesne komplikacije i psihičke poteškoće zato što odgovarajuća terapija lijekova još uvijek nije potpuno poznata niti ustanovljena. Korisnom se pokazala i primjena psihoterapije koja može pacijentu pomoći s usklađivanjem psihičkih teškoća.

Prema nedavnim procjenama učestalosti ovog sindroma u starijoj populaciji širom svijeta, psihoorganski sindrom će se sve više povećavati tijekom sljedećih nekoliko godina, a povećanje očekivane životne dobi koja je sama po sebi pozitivan rezultat s druge strane dovodi do povećanja učestalosti degenerativnih bolesti mozga koje kod starijih osoba treba rješavati odgovarajućim terapeutskim tehnikama.

Studija objavljena 2018. godine u znanstvenom časopisu Italian Journal of Medicine naglašava važnost folata upravo zbog toga što je nekoliko epidemioloških studija pokazalo da je učinkovitost folata visoka u smanjenju kliničkih ekspresija tipičnih za psihoorganski sindrom.

Ovdje se posebno istaknuo metabolički aktivni oblik folne kiseline (5-metilentetrahidrofolat) kojega karakterizira visoka bioraspoloživost i brzina djelovanja. Upravo ovakve vrste doprinosa u znanstvenim istraživanjima su potrebne kako bi se u kliničkoj praksi ove osobitosti mogle iskoristiti kako na početku terapije kada je potrebno imati brz i učinkovit odgovor, tako i u održavanju terapije tijekom koje bi se primjena lijekova trebalo postepeno smanjivati.

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Bianda, T., Delli Carpini, R., Pagnamenta, M. i Schmid, C. (2003). Severe back pain, depression and psycho-organic syndrome. Qjm, 96(12), 950-951.
 2. Cursi, F. (2018). Folate deficiency and psycho-organic syndrome in elderly subjects: review of the literature. Italian Journal of Medicine, 12(2), 116-125. 
 3. Haberlova, J., Mitrović, Z., Žarković, K., Lovrić, D., Barić, V., Berlengi, L. i von der Hagen, M. (2014). Psycho-organic symptoms as early manifestation of adult onset POMT1-related limb girdle muscular dystrophy. Neuromuscular Disorders, 24(11), 990-992.
 4. Möller, C., Ödkvist, L. M., Thell, J., Larsby, B., Hydén, D., Bergholtz, L. M. i Tham, R. (1989). Otoneurological findings in psycho-organic syndrome caused by industrial solvent exposure. Acta oto-laryngologica, 107(1-2), 5-12.
 5. Psychoorganic syndrome – Causes and Treatment (2018). Noillen Netlify.

Ocijenite članak

4 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu