Filematofobija – strah od poljubaca i ljubljenja

Filematofobija

Filematofobija je iracionalni strah od poljubaca i ljubljenja. Osobe s ovom fobijom žive u stalnom strahu od toga da će ih netko poljupcem zaraziti ili ugroziti. Podrijetlo riječi philema dolazi iz grčkog jezika što u prijevodu znači ljubljenje. Filematofobija se također naziva i filemafobija.

Što-je-filematofobija

Uzroci filematofobije

Smatra se da su sve fobije uzrokovane kombinacijom vanjskih događaja (najčešće traumatskih događaja) i unutarnjih predispozicija, tj. genetike. Mnoge se specifične fobije, kao što je i filematofobija, razvijaju s vremenom, a pokreće ih traumatsko iskustvo u ranoj dobi. Međutim, ključnu ulogu ima genetika, koja zajedno sa životnim iskustvima, najviše utječe na razvoj fobija.

Nadalje, za filematofobiju se pokušalo ustanoviti nekoliko sljedećih uzroka koji bi mogli biti okidač za razvoj ovog straha:

  • seksualno nasilje u prošlosti (žrtve silovanja, seksualnog zlostavljanja ili napada),
  • strah od emocionalnog povezivanja,
  • povijest neuspjelih veza i bliskih odnosa,
  • higijenski problemi (npr. loš dah),
  • manjak samopoštovanja,
  • prekomjerni strah od moguće zaraze bakterijama, virusima ili bolestima.

Simptomi filematofobije

Simptomi filematofobije variraju na temelju razine straha koju pojedinac doživljava. Neki ljudi imaju teške napade panike pri bilo kakvom susretu s poljupcima koji su karakterizirani sljedećim simptomima:

Nije nužno pojavljivanje svih simptoma kod ove fobije, ali gore navedeni simptomi predstavljaju način prepoznavanja osoba koje pate od filematofobije. One su često svjesne svojeg straha te znaju da je neopravdan, stoga se ne žele izlagati odnosima i susretima koji bi mogli prouzrokovati pojavljivanje tog straha. To rezultira povlačenjem iz društva, usamljenošću i čak depresijom.

Iracionalni-strah-od-poljupca

Liječenje filematofobije

Osobe s filematofobijom se najčešće same javljaju doktoru kad shvate koliko im ovaj strah otežava svakodnevno funkcioniranje. Ne postoji konkretan lijek za filematofobiju jer nema lijekova koji liječe fobije, ali mogu postojati neki koji privremeno ublažavaju simptome, ali nažalost  mogu imati i razne nuspojave koje vuku za sobom druge probleme.

Stoga se preporučuju drugi postupci liječenja filematofobije koji uglavnom uključuju psihoterapiju. Otkrivanje uzroka fobije je skoro pola odrađenog posla. Naprimjer, ako je temeljni uzrok filematofobije strah od moguće zaraze bakterijama ili virusima, osoba se može educirati o takvim stvarima koje joj kasnije mogu pomoći u svladavanju straha.

Međutim, ako se u korijenu filematofobije nalazi traumatsko iskustvo, onda je najučinkovitija sustavna desenzitizacija ili postupna terapija izloženosti izvoru straha kroz dugotrajno savjetovanje i psihoterapijske postupke.

Članak objavljen:

Saznajte više o stresu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu