17. Tjedan psihologije u Hrvatskoj: Zanimljivo predavanje psihologa možete poslušati online ovaj četvrtak

stručnjaci koji rade u području mentalnog zdravlja trebaju raditi na očuvanju vlastitog mentalnog zdravlja

Iako se u posljednjih nekoliko godina važnost mentalnog zdravlja osvijestila u društvu, još je uvijek veliki broj situacija u kojima se ono zapostavlja. Posljednjih 17 godina se u Hrvatskoj organizira Tjedan psihologije, čiji su organizatori Hrvatsko psihološko društvo i Hrvatska psihološka komora, a cilj je predstaviti i približiti različite psihološke teme društvenoj zajednici te raditi na osvještavanju brige za mentalno zdravlje.

I ove godine brojni psiholozi diljem zemlje nastoje tome pridonijeti organiziranjem predavanja, radionica, tribina, edukacija, okruglih stolova, plakata i drugih aktivnosti u svojoj zajednici.

17. Tjedan psihologije u Hrvatskoj

Povodom ovogodišnjeg 17. Tjedna psihologije u Hrvatskoj (19. – 25. veljače) brojne se aktivnosti odvijaju diljem zemlje počevši već od ovog tjedna. Zagreb, Zadar, Gospić, Split, Karlovac, Osijek, Đakovo – samo su neki od gradova u kojima se organiziraju brojni događaji vezani za teme iz različitih područja psihologije.

Razne psihološke teme stavljaju se u fokus u danima pred nama – od učenja nošenja sa stresom, postavljanja osobnih granica i asertivne komunikacije, do utjecaja obiteljskih problema na živote djece i mladih, suočavanja sa psihičkim oboljenjima u obitelji te traženja stručne pomoći.

FOTO: Hrvatsko psihološko društvo

Zaštita mentalnog zdravlja stručnjaka

Redovito se naglašava očuvanje mentalnog zdravlja pojedinca i zajednice, kao i traženje načina i mogućnosti jačanja različitih populacija koji prolaze kroz stresne životne okolnosti. Međutim, često zaboravljamo da i stručnjaci koji rade u području mentalnog zdravlja trebaju raditi na očuvanju vlastitog mentalnog zdravlja, kako bi se mogli oduprijeti brojnim izazovima i zahtjevima svojeg posla kojem je cilj dobrobit drugih.

Mentalno zdravlje, kao emocionalno, psihološko, socijalno i duhovno blagostanje, utječe na naše načine razmišljanja, ponašanja i osjećanja. Stručnjaci koji rade s djecom, mladima i odraslima u području mentalnog zdravlja posebno su izloženi čestim stresnim situacijama i mnogobrojnim izazovima koji izravno utječu na njihovo mentalno zdravlje.

Iako se svakodnevno nose s različitim problemima i brigama, vlastitim i tuđim, često podrazumijevamo da su spremni i sposobni izdržati brojne pritiske i rijetko im toleriramo “loš dan”, a svejedno ga imaju i nastoje zanemariti kako bi pomogli drugima.

Pročitajte članak “Narušeno mentalno zdravlje: Psihologinja otkriva upozoravajuće simptome i kako sačuvati mentalno zdravlje“.

Poziv stručnjacima u području mentalnog zdravlja

Povodom 17. Tjedna psihologije u Hrvatskoj u Logopedsko rehabilitacijskom centru Blaži organizira se predavanje na temu “Zaštita mentalnog zdravlja stručnjaka u radu s djecom, mladima i odraslima“. Cilj je ovim predavanjem pomoći stručnjacima u njihovom daljnjem profesionalnom, ali i privatnom razvoju, kako bi mogli osvijestiti situacije u kojima treba usporiti, uzeti predah, potražiti pomoć i pobrinuti se za sebe te tako prevenirati stanja kao što su burnout, zamor suosjećanja, sekundarna traumatizacija itd.

FOTO: Logopedsko rehabilitacijski centar Blaži

Ovim predavanjem nastoji se naglasiti stručnjacima važnost brige i rada na sebi kao preduvjeta adekvatne i kvalitetne brige za druge. Predavanje će se održati 15. veljače u 14 sati, online putem ZOOM platforme.

Besplatno je i dostupno svim zainteresiranim stručnjacima koji rade s djecom, mladima i odraslima u području mentalnog zdravlja, ali i svim zainteresiranim građanima.

Prijaviti se možete putem poveznice https://forms.gle/DTNhZQ2GUD6sdwLV7.

Gosti predavači koji će izdvojiti svoje vrijeme kako bi podijelili svoje bogato znanje i savjete iz iskustva drugima su:

  • prof. dr. sc. Darko Marčinko, dr. med., specijalist psihijatrije i predstojnik Klinike za psihijatriju i psihološku medicinu KBC-a Zagreb (tema “Psihodinamika i mentalno zdravlje”)
  • Marija Mikulić, psihologinja i gestalt psihoterapeutkinja koja se bavi individualnim i grupnim te savjetodavnim i terapijskim radom s djecom, mladima i odraslima u privatnom psihološkom centru Lađa (tema “Relacijska kompetencija kao put za vlastito osnaživanje”).

Predavanje vodi i moderira Marija Šimunić, psihologinja i edukantica psihoanalitičke psihoterapije zaposlena u centru Blaži.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Medijsko priopćenje Logopedsko rehabilitacijskog centra Blaži.

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu