Konzumiranje ove količine proteina može biti loše za zdravlje vašeg srca

unos više od 22 % dnevnih kalorija iz proteina mogao bi povećati rizik od ateroskleroze

Nedavna studija provedena na Sveučilištu u Pittsburghu i objavljena u časopisu Nature Metabolism sugerira da bi unos više od 22 % dnevnih kalorija iz proteina mogao povećati rizik od ateroskleroze i pogoršati stanje.

Ateroskleroza je kronično stanje karakterizirano nakupljanjem plaka unutar arterija, što dovodi do njihova sužavanja i otvrdnjavanja.

Ovaj proces ograničava protok krvi i na kraju može dovesti do raznih kardiovaskularnih komplikacija, poput srčanog i moždanog udara. Čimbenici rizika za aterosklerozu uključuju visok kolesterol, visoki krvni tlak, pušenje, pretilost i sjedilački način života.

Pokusi na ljudima i miševima

U istraživanju, koje je koristilo pokuse na ljudima i pokuse na miševima i stanicama, sudjelovalo je 23 ljudi. Ovi su sudionici zamoljeni da konzumiraju dva tekuća obroka u odvojenim prilikama:

  • jedan sa standardnim sadržajem proteina
  • drugi s visokim sadržajem proteina.

U ispitivanjima na ljudima standardni obrok sadržavao je 10 % ukupne energije iz proteina, dok se obrok s visokim sadržajem proteina sastojao od 50 % energije iz proteina.

Studija je otkrila da je veći unos proteina, osobito veći od 25 g proteina po obroku ili 22 % dnevnih energetskih potreba, doveo do povećanih razina leucina, aminokiseline povezane s razvojem ateroskleroze.

Osim toga, eksperimenti na miševima odražavaju nalaze studija na ljudima, dodatno naglašavajući vezu između visokog unosa proteina i ateroskleroze.

visokoproteinske dijete mogu pridonijeti razvoju ateroskleroze
FOTO: Shutterstock

Stručnjaci preporučuju biljnu prehranu

Studija zaključuje da visokoproteinske dijete mogu pridonijeti razvoju ateroskleroze, pozivajući na oprez pri usvajanju takvih dijeta i preporučujući reviziju prehrambenih smjernica. Unatoč nekim različitim mišljenjima u prethodnim studijama, mnogi kardiolozi zagovaraju biljnu prehranu za zdravlje srca.

Iako su rezultati studije vrijedni pažnje, neki stručnjaci naglašavaju važnost uravnotežene prehrane, sugerirajući da pretjerani unos proteina može dovesti do neravnoteže hranjivih tvari i mogućih zdravstvenih problema.

Preporučuju nutricionističko savjetovanje kako bi se utvrdile individualne potrebe za proteinima, s naglaskom na uključivanje izvora proteina biljnog podrijetla radi njihovih povezanih zdravstvenih dobrobiti.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu