Kontracepcijska pilula za muškarce

kontracepcijska pilula za muskarce

Kontracepcijske pilule za žene su već doživjele mnoge mijene i generacije, dale svoj doprinos u emancipaciji žena, bile hvaljene od feministkinja i proklete u crkvenim krugovima.

Već dugi niz godina znanstvenici manje ili više uspješno pokušavaju formulirati mušku pilulu. Novija istraživanja ukazuju da su se dosta približili cilju, eksperimentalno ugađajući komponente koje obećavaju željeni učinak.

Najpouzdaniji oblik muške kontracepcije je vazektomija, zahvat u kojem se podvezuju sjemenovodi i time blokira izlazak spermatozoida iz mošnji. Mana ovog zahvata je što je bespovratan.

Sastojci muške pilule

Jedan od sastojaka koji bi mogao biti muški kontraceptiv je testosteron. Testosteron u određenim dozama uzrokuje neplodnost. Međutim, taj učinak se ne pokazuje kod oko 20% muškaraca i, osim toga, može uzrokovati nuspojave, uključivo debljanje i smanjenje „dobrog“ kolesterola.

Stavljanje bilo kojeg muškog kontraceptiva na tržište iziskuje zadovoljavanje nekoliko nužnih kriterija. Treba biti topljiv, kako bi se mogao uzimati na usta. Djelovanje bi moralo nastupati brzo. Pilula ne bi smjela smanjivati libido i morala bi biti sigurna za redovito uzimanje desetljećima. A budući da bi neki korisnici htjeli na kraju ipak imati djecu, njen utjecaj na plodnost mora biti reverzibilan, bez zaostalih štetnih posljedica za spermu i embrij.

Kontracepcijske pilule

Injekcije za mušku kontracepciju

Neke farmaceutske tvrtke, uključujući i Bristol-Myers Squibb (BMS) su eksperimentalno proizvele mušku kontracepciju, no ne bez nedostataka. Jedan od spojeva je dobar u inhibiciji plodnosti, ali nije lako topiv pa se ne može uzimati na usta. Muškarci će se teško odlučiti na kontracepciju u injekcijama koje se ubrizgavaju jednom dnevno ili tjedno, tijekom većeg dijela svog života.

Jedno drugo sredstvo istog proizvođača se može uzimati na usta, ali nije dovoljno selektivno u smislu svojih staničnih ciljeva u organizmu. To znači da taj spoj nije u interakciji samo s alfa receptorom retinoične kiseline koji je u vezi s muškom plodnošću, nego i s druga dva receptora retinoične kiseline koji s time nemaju veze. To bi moglo prouzročiti neželjene nuspojave.

Mnoge  prepreke su već navele brojne znanstvenike da odustanu od projekta razvoja muške kontracepcijske pilule. Tim stručnjaka s Minnesota College of Pharmacy, ipak ustrajno i intenzivno radi na razvoju muške pilule.

Svoje rezultate su objavili na 251. godišnjem skupu American Chemical Society (ACS), najvećeg znanstvenog društva na svijetu.

Oni nastavljaju s usavršavanjem kemijske strukture kako bi se postigla krajnja ravnoteža topljivosti, specifičnosti i stabilnosti. Trenutno istražuju hibridne spojeve koji sadrže poveznice i strukturna obilježja iz nekoliko drugih spojeva za koje se zna da utječu na receptore retinoične kiseline.

Članak objavljen:

Saznajte više o kontracepciji u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: kontracepcija za muskarce, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu