EMA traži da jedno cjepivo nosi upozorenje o srčanim nuspojavama: Tehnologiju vuče od cjepiva za hepatitis B i gripu

EMA traži da jedno cjepivo nosi upozorenje o srčanim nuspojavama

Europska agencija za lijekove (EMA) preporučuje da cjepivo protiv COVID-a Nuvaxovid, američke biotehnološke tvrtke Novavax i najvećeg svjetskog proizvođača cjepiva, indijskog Serum Instituta, nosi upozorenje koje se odnosi na mogući nastanak upalnih srčanih stanja.

Riječ je o miokarditisu i perikarditisu, dvama stanjima koja bi na temelju malog broja prijavljenih slučajeva trebala biti navedena kao nove nuspojave cjepiva farmaceutskog naziva Nuvaxovid, objavila je EMA.

Agencija je od američkog proizvođača lijekova zatražila da dostavi i dodatne podatke o riziku od pojave ovih nuspojava.

Prošli je mjesec EMA evidentirala teže alergijske reakcije u cijepljenih pojedinaca, koje su prijavljene kao potencijalna nuspojava cjepiva.

Pročitajte članke:

Starija tehnologija koja je trebala privući one koji su dosad odbijali cijepljenje
FOTO: Shutterstock

Starija tehnologija koja je trebala privući one koji su dosad odbijali cijepljenje

Novavaxovo proteinsko cjepivo u kliničkim je istraživanjima na približno 30.000 ispitanika u Sjedinjenim Američkim Državama i u Meksiku pokazalo učinkovitost od 90 %.

Riječ je o proteinskom cjepivu izrađenom starijom tehnologijom, koja se već godinama koristi za proizvodnju ostalih vrsta cjepiva. 

Novavax se nadao da će ljudi koji su bili neskloni cijepiti se Pfizerovim i Moderninim cjepivom, utemeljenom na revolucionarnoj tehnologiji glasničke RNK (mRNA) dati prednost njihovu cjepivu jer se oslanja na tehnologiju koja se desetljećima koristi u borbi protiv raznih zaraznih bolesti, poput primjerice hepatitisa B i gripe.

No, po podacima Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti, u Europi je dosad, od lansiranja Nuvaxovida u prosincu prošle godine dano samo oko 250.000 doza.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu