Panel WHO-a podržao primjenu cjepiva prilagođenog omikron varijanti kao boostera

Panel WHO-a podržao primjenu cjepiva prilagođenog omikron varijanti kao boostera

Posebno cjepivo protiv koronavirusa, prilagođeno omikron varijanti, može se koristiti kao booster doza radi jačanja imuniteta, poručila je savjetodavna skupina Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Takvo bi cjepivo, prema dostupnim podacima, moglo koristiti onima koji su već potpuno cijepljeni, poručeno je s panela WHO-a o sadržaju cjepiva protiv bolesti COVID-19.

Pročitajte članke:

Razvija se booster doza nove generacije

Cjepiva bi se mogla razmotriti za globalnu upotrebu kada se odobri njihova primjena u hitnim slučajevima ili kada ih odobre za to nadležna regulatorna tijela.

Proizvođači cjepiva poput Moderne i Pfizera razvijaju potencijalnu booster dozu nove generacije, koja će osim izvornog soja, biti usmjerena i na omikron varijantu koronavirusa.

Razvija se booster doza nove generacije
FOTO: Shutterstock

Moderna je prošli tjedan poručila da je nova inačica njezinog cjepiva pokazala bolji imuni odgovor protiv omikrona nego prvotna verzija, dok je Europska medicinska agencija ovog tjedna počela ispitivati Modernina i Pfizerova cjepiva prilagođena omikron varijanti.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu