Post-COVID higijena: Evo kojih bi se pravila trebalo i dalje pridržavati

Post-COVID higijena - Evo kojih bi se pravila trebalo i dalje pridržavati

Za vrijeme pandemije COVID-19 u našem svakodnevnom životu dominirala je higijena, higijena i … opet higijena, a tako bi, po mišljenju stručnjaka trebalo i ostati. 

Nakon više od dvije godine borbe s novim koronavirusom još uvijek se na nekim mjestima nose zaštitne maske, dio ljudi se i dalje pozdravlja dodirom šakom ili laktom umjesto rukovanja, a mnogi i dalje marljivo dezinficiraju ruke te radne i ostale površine. 

Stopa zaraze koronavirusom globalno je manja, što je rezultiralo ukidanjem obveznog nošenja maski u maloprodajnim trgovinama i povećalo nadu da pandemija postupno prelazi u endemski stadij. Odustajemo li zbog svega toga od higijenske rutine koje smo se dosad vrlo striktno držali i na koju smo navikli?

Ni u kojem slučaju, kaže njemački stručnjak za higijenu dr. Klaus-Dieter Zastrow.

S njim se slaže i dr. Clemens Wendtner, šef Odjela za onkologiju, hematologiju, imunologiju, palijativnu medicinu, zarazne bolesti i tropsku medicinu u bolnici Schwabing u Münchenu:

Novi kodeks pravilne higijene primjenjivat će se i nakon pandemije COVID-19.
Dobro je uvijek imati sa sobom zaštitnu masku i sredstvo za dezinfekciju
FOTO: Shutterstock

Dobro je uvijek imati sa sobom zaštitnu masku i sredstvo za dezinfekciju

Dr. Zastrow smatra da je razborito i dalje imati pri ruci zaštitnu masku kada izađete iz svojeg doma:

Preporučljivo ju je staviti na lice na mjestima s puno ljudi, koji usto stoje nagurani jedan iza drugog, primjerice u autobusima i vlakovima.

S druge strane, dr. Wendtner predviđa da će nošenje maski postati “novo normalno” na vrlo posjećenim konferencijama, posebno za vrijeme sezonskih prehlada i gripe:

Neće to nužno biti maske FFP2 ili njima slične, poput maski KN95, već jednostavne platnene maske za lice. No, pri odlasku u bolnicu, posjetu domovima za umirovljenike i starije osobe trebalo bi nositi FFP2 maske da bi se zaštitili pacijenti i štićenici.

Wendtner dodaje da bi maske u tim ustanovama trebali nositi i posjetitelji i medicinsko osoblje.

Dr. Zastrow misli da je dobra zamisao sa sobom i dalje nositi malu bočicu sredstva za dezinfekciju ruku:

Putujete li, primjerice, podzemnom željeznicom i držite se za ručku koju je prije vas dotaknulo puno ljudi, po iskrcaju bi bilo preporučljivo dezinficirati ruke. Ruke biste trebali dezinficirati i nakon dodirivanja ručki na vratima ili naslona za ruke u zrakoplovima.

Zastrow i nakon COVID-a preporučuje ispiranje usne šupljine i grla svaka tri dana dezinfekcijskim sredstvom za ispiranje usta, koje inaktivira bakterije i viruse koji se šire razgovorom, kašljanjem, pjevanjem itd.

Vodica za ispiranje usta, koju možda već koristite, u ovom je slučaju vjerojatno neadekvatna.

Pročitajte članak “Pomaže li maska ako je jedino vi nosite?“.

Pranje ruku i prozračivanje prostorija trebali bi biti dio svakodnevice
FOTO: Shutterstock

Pranje ruku i prozračivanje prostorija trebali bi biti dio svakodnevice

Redovito pranje ruku spada u osnove osobne higijene, koja je bila važna i prije izbijanja pandemije COVID-19. Zato njemački liječnici podsjećaju:

Ne zanemarujte temeljito pranje ruku sapunom i vodom prije i nakon jela i nakon korištenja toaleta.

Pročitajte članak “Kako prati ruke – koliko je temperatura vode važna za uništavanje virusa?“.

Wendtner napominje:

Držanje fizičke distance od osobe neposredno ispred i iza vas u redu ima smisla i izvan pandemije, i to ne samo iz higijenskih razloga. Pristojno je ne naguravati se ispred ili iza osobe koja stoji neposredno pored vas.

Redovito prozračivanje prostorija u školama i “open space” uredima za vrijeme pandemije smanjilo je rizik od zaraze novim koronavirusom. Wendtner objašnjava:

Široko otvaranje prozora na nekoliko minuta da bi se omogućio ulazak svježeg zraka u prostoriju i izbacivanje ustajalog smanjuje koncentraciju aerosola u zatvorenom prostoru, što je korisno za zdravlje bez obzira na COVID-19. To je jednostavno i ništa vas ne stoji. 
Rukovanje i poljubac u obraz da, ali ne uvijek
FOTO: Shutterstock

Rukovanje i poljubac u obraz da, ali ne uvijek

Rukovanje je za vrijeme pandemije zamijenilo dodirivanje šakom ili laktom. No, pružena ruka koju odbijete često se smatra neuljudnim ponašanjem. Stoga Zastrow predlaže kompromisno rješenje:

Rukujte se, a potom diskretno dezinficirajte ruke sredstvom za dezinfekciju koje nosite sa sobom.

Što je s poljupcem u obraz? Liječnici odgovaraju:

Razmislite s kim se želite poljubiti u obraz, a s kim ne. Niste li voljni, možete pristojno, ali odlučno odbiti poljubac, uostalom, kao i u doba prije pandemije.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

1 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu