Europa na oprezu: Ljeto bi moglo donijeti novi val zaraze podvarijantama omikrona

Ljeto bi moglo donijeti novi val zaraze podvarijantama omikrona

Novi, ljetni val zaraze koronavirusom i njegov utjecaj još su neizvjesni. Zasad se zna da se novi sojevi omikrona BA.4 i BA.5 uglavnom smatraju odgovornima za porast broja zaraženih u nekoliko europskih zemalja, nakon Južnoafričke Republike i Portugala.

Te nove podvarijante omikrona, koje su znanstvenici identificirali još početkom travnja u Bocvani i Južnoafričkoj Republici, vrlo vjerojatno su se pojavile između sredine prosinca i početka siječnja.

S obzirom na to da su postale dominantne u većem dijelu Južnoafričke Republike, a zatim i u Portugalu, u tim su dvjema državama izazvale nove valove epidemije.

U sažetku Francuske nacionalne agencije za javno zdravstvo stoji sljedeće:

U Južnoafričkoj Republici, u kojoj su podvarijante BA.4 i BA.5 otkrivene i gdje danas dominira zaraza podvarijantom BA.4, vrhunac epidemijskog vala uočen je sredinom svibnja i njegov je utjecaj bio vrlo umjeren. No, u Portugalu sada prevladava zaraza podvarijantom BA.5, a liječnici kažu da se incidencija povećava, no da je još uvijek na nižoj razini od prethodnog vala. 

Odnedavno se i drugdje uočava povećan broj zaraženih i sve više slučajeva zaraze novim podvarijantama omikrona. 

U Francuskoj postupno prevladavaju podvarijante BA.4 i BA.5, u odnosu na BA.2 koja je ondje dominirala od početka godine donedavno.

Pročitajte članke:

Najnovije podvarijante omikrona šire se još brže od prethodnih podvarijanti

Situacija je slična i u Ujedinjenom Kraljevstvu i u Njemačkoj. Stručnjaci kažu da među zaraženima dosad nije identificirana podvarijanta BA.3.

Glasnogovornica francuske vlade Olivia Grégoire je nedavno govorila o blagom povratku epidemije koronavirusa te je istaknula da su zdravstvene vlasti “na oprezu” i da zasad “nema mjesta za zabrinutost”.

Najnoviji tjedni podaci francuskog javnog zdravstva potvrđuju informaciju o povećanom broju slučajeva zaraze i o sve više zaraženih novim podvarijantama omikrona.

Najnovije podvarijante omikrona šire se još brže od prethodnih podvarijanti
FOTO: Shutterstock

Stručnjaci kažu da takvom razvoju situacije pridonosi i popuštanje javnozdravstvenih mjera te ističu kako se čini da se obje najnovije podvarijante omikrona šire još brže od njegovih prethodnih podvarijanti.

Pročitajte članke:

Hoće li ljeto, sinonim za brojnije aktivnosti na otvorenom, pridonijeti da se spriječi potencijalno širenje epidemije? Epidemiolozi kažu sljedeće:

Ljeti možemo računati na manju incidenciju širenja zaraze nego zimi, no to godišnje doba samo po sebi ne može utjecati ni spriječiti novi val zaraze, a to smo mogli vidjeti u slučaju širenja delta varijante koronavirusa u srpnju 2021., kada smo imali četvrti val.

Zasad nema dokaza o povećanoj zabrinutosti zbog širenja podvarijanti BA.4 ili BA.5 u usporedbi s ostalim podvarijantama omikrona, tvrde francuski znanstvenici, no dodaju da je “još prerano za preciznije podatke”.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Getty Images

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu