Zaraznost omikrona: Dvostruko više hospitalizirane necijepljene nego cijepljene djece

Zaraznost omikrona - Dvostruko više hospitalizirane necijepljene nego cijepljene djece

Stopa hospitalizacije među necijepljenom djecom u dobi od pet do 11 godina dvostruko je veća u odnosu na cijepljenu u razdoblju rekordnog porasta broja novih slučajeva COVID-a uzrokovanog zarazom varijantom omikron, rezultati su američke studije koja je objavljena.

Od sredine prosinca do kraja veljače zbog posljedica COVID-a bilo je hospitalizirano 19,1 % djece na 100.000 necijepljenih u dobnoj skupini od pet do 11 godina, u usporedbi s 9,2 % hospitaliziranih na svakih 100.000 cijepljenih, izvijestio je američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

Znanstvenici su proučili podatke o gotovo 400 hospitalizacija u 14 američkih država koje se odnose na spomenuto razdoblje.

Studijom je utvrđeno da je među 397 djece koja su bila hospitalizirana zbog COVID-a u vrijeme dominacije varijante omikron, njih 87 % bilo necijepljeno, jedna trećina ih nije bolovala od bilo kakvih postojećih bolesti, a 19 % ih je završilo na odjelu za intenzivnu skrb.

Pročitajte članke:

Samo 28 % djece u dobi od pet do 11 godina cijepljeno
FOTO: Shutterstock

Samo 28 % djece u dobi od pet do 11 godina cijepljeno

Vrlo zarazna varijanta omikron, koja je u siječnju rezultirala rekordnim brojem zaraženih u Sjedinjenim Američkim Državama, utjecala je i na porast broja hospitaliziranih od posljedica COVID-19 među mlađima od 18 godina, što je izazvalo zabrinutost za zdravlje necijepljene djece.

Američka regulatorna tijela odobrila su cjepivo Pfizer/BioNTecha protiv COVID-19 za djecu u dobi od pet do 11 godina još u listopadu, prije porasta broja slučajeva zaraze omikronom. 

Prema podacima CDC-a, samo je 28 % djece u spomenutoj dobnoj skupini ili njih oko 8 milijuna u potpunosti cijepljeno.

Studija je također pokazala da je stopa hospitalizacija zbog COVID-a među djecom u dobnoj skupini od pet do 11 godina bila puno viša u vrijeme kada je prevladavala varijanta omikron, nego dok je prevladavala delta.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Medijsko priopćenje Hrvatske izvještajne novinske agencije (HINA).

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu