Droga za silovanje: 5 opasnih tvari za koje se sve češće čuje

Droga za silovanje

Droga za silovanje je svaka tvar koja onesposobljava osobu i čini je ranjivom na seksualno zlostavljanje, uključujući silovanje. Te tvari se ne koriste isključivo za počinjenje seksualnog zlostavljanja ili silovanja (sredstva za omamljivanje žena), već su to svojstva ili nuspojave tvari koje se obično koriste u medicinske svrhe. 

Opća skupština UN-a odlučila je 26. lipnja obilježiti kao Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonite trgovine kao izraz svoje odlučnosti da ojača djelovanje i suradnju u postizanju cilja međunarodnog društva bez zlouporabe droga.

Sredstva za omamljivanje žena
FOTO: Shutterstock

Droga za silovanje – najčešće vrste

Napadnuta osoba može biti zbunjena, imati problema s obranom ili se ne može sjetiti što se kasnije dogodilo. Napadač može koristiti nekoliko vrsta tvari kako bi svladao nekoga ili izazvao da zaboravi incident. U nastavku donosimo najčešće droge za silovanje.

 • GHB (gama-hidroksibutična kiselina) – ova tvar je depresiv živčanog sustava koji liječnici ponekad propisuju za liječenje poremećaja spavanja koji se naziva narkolepsija. GHB je obično tekućina koja se može miješati s drugim tekućinama (kapi za omamljivanje). Također dolazi kao prah. Niti jedan oblik nema miris ili okus.
 • Rohypnol (flunitrazepam) – snažan benzodiazepin (klasa lijekova za smirenje) poznat i kao “pilula za zaborav”. Liječnici ga ponekad koriste kao anesteziju prije operacije. Farmaceutske kompanije sada ga prave kao svijetlozelenu pilulu s plavom jezgrom. Ako ga netko stavi u bistro piće, tekućina postaje plava. Neke generičke tablete možda nemaju plavu boju.
 • Ketamin – disocijativni lijek zbog kojeg se osoba osjeća odvojeno od stvarnosti. Veterinari ga koriste kao anesteziju (sredstvo za omamljivanje životinja). Koristi se za depresiju otpornu na liječenje u nadziranim uvjetima. Ketamin je bistra tekućina ili bijeli prah koji se ubrizgava. Ne može ga se namirisati ili okusiti.
 • Alkohol – široko je dostupan i legalan, smanjuje inhibicije osobe, čini žrtve manje svjesnima svoje okoline i lako ga konzumiraju. Također, može potaknuti agresivno ponašanje silovatelja i povećati njihovu spremnost da naude drugima.
 • Ubodi iglom – krajem 2021. godine i tijekom 2022. godine u Velikoj Britaniji i Irskoj prijavljeno je nekoliko stotina slučajeva uboda iglom, kod mladih žena, obično u atmosferi kao što je plesni podij noćnog kluba ili krcati noćni bar. Niti jednom toksikološkom analizom nije uspješno identificirano o kojoj se tvari radi. Žrtve su prijavile simptome poput amnezije i gubitka kontrole nad tijelom (sredstvo za uspavljivanje ljudi).
Droga za silovanje - simptomi
FOTO: Shutterstock

Droga za silovanje – simptomi

Osoba koja je prihvatila piće od druge osobe, čak i prijatelja, ili koja je svoje piće ostavila bez nadzora trebala bi biti oprezna. Znakovi na koje treba paziti uključuju:

Droga za silovanje - savjeti za zaštitu
FOTO: Shutterstock

Savjeti za zaštitu

Neke jednostavne strategije mogu zaštititi od droga za silovanje:

 • izbjegavajte piti velike količine alkohola u društvu stranaca
 • izađite s prijateljem/prijateljicom i pazite jedni na druge
 • nikada ne ostavljajte piće bez nadzora
 • nikad ne prihvaćajte piće od stranca
 • nikada ne odlazite negdje sa strancem, osobito nakon pića.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
 1. Date-Rape Drugs. (2022). WebMD.
 2. Ng, Kate. Needle spiking: What i sit and why i sit happening? (2021). Independent.
 3. Vilines, Z. (2017). What you should know about date rape drugs. Medical News Today.
 4. International Day against Drug Abuse. United Nations.

Ocijenite članak

4.33 / 5   3

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu