U 2021. prvi put prijavljene čak 52 nove vrste droga: Uporaba premašuje razine prije pandemije

U 2021. prvi put prijavljene čak 52 nove vrste droga

Agencija EU-a za droge (EMCDDA) predstavila je “Europsko izvješće o drogama za 2022.: Trendovi i razvoj” u kojem ističu da je uporaba droga porasla zbog velike dostupnosti u cijeloj Europskoj uniji, a u nekim slučajevima premašuje i razine prije pandemije.

Prema podacima o uporabi droga postoje znakovi povratka na razine prije pandemije, a analizom otpadnih voda utvrđeno je povećanje uporabe kokaina, cracka, amfetamina i metamfetamina u nekim EU gradovima između 2021. i 2022. godine.

Velik problem nove psihoaktivne tvari

Velik problem predstavljaju i nove psihoaktivne tvari koje se po EU nastavljaju pojavljivati i po jedna tjedno. Tijekom 2021. godine prvi put je prijavljeno čak 52 nove vrste droga, čime je ukupan broj porastao na 880.

U 2021. po prvi puta je prijavljeno šest novih sintetičkih opioida, šest sintetičkih katinona te 15 novih sintetičkih kanabinoida.

Navode da su u 2020. godini zaplijenili rekordnih 6,9 tona različitih vrsta droga.

Pročitajte članak “Droge koje izazivaju najgoru ovisnost“.

Kanabis
FOTO: Shutterstock

Što se tiče kanabisa, najpopularnije nezakonite droge u EU, njegovi proizvodi postaju sve raznolikiji zbog pojave ekstrakata, jestivih ekstrakata te proizvoda od CBD-a

Dodaju da se EU politika o kanabisu mijenja te se povećava područje primjene politika o kanabisu, što uključuje kontrolu nezakonitog korištenja te reguliranje kanabisa za medicinsku i drugu uporabu.

Pročitajte članak “Marihuana je droga ili lijek? Ili možda oboje?“.

Prema rezultatima iz 2020. zatvoreno je više od 350 laboratorija za proizvodnju nezakonitih droga, uključujući postrojenja za proizvodnju kokaina, metamfetamina i katinona.

U EU je u 2020. zaplijenjeno rekordnih 213 tona kokaina te su uništena 23 laboratorija.

Procjena da je 2020. bilo 5.800 smrtnih slučajeva predoziranja 

Upozorava se da je vidljiv porast u dostupnosti amfetamina, a u 2020. zaplijenjena je 21 tona te je zatvoreno 78 laboratorija. Izvješće je ukazalo na sve veći broj pogona za proizvodnju metamfetamina.

U izvješću je također naglašeno da je kupovina troga na mreži Darknet u padu, a u 2021. godini procijenjeni prihodi pali su na 30.000 eura dnevno (u 2020. godini bilo je milijun eura dnevno).

Procjena da je 2020. bilo 5.800 smrtnih slučajeva predoziranja
FOTO: Shutterstock

Izvješće poziva i na veću potrebu za povećanjem broja službi za tretman ovisnosti i smanjenje štete u EU za intravenske konzumente droga. 

Procjena je da je u 2020. u EU bilo milijun visokorizičnih konzumenata opioida te se navodi da pružanje tretmana i dalje nije dovoljno zastupljeno u mnogim državama članicama.

Procjenjuju da je u 2020. godini bilo 5.800 smrtnih slučajeva predoziranja nedopuštenim drogama, a većina ih je povezana s toksičnošću više vrsta droga.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu