Žene s viškom kilograma u ovoj dobi imaju veći rizik od moždanog udara

pretila žena

Studija objavljena u Stroke, časopisu Američke udruge za moždani udar, sugerira da žene koje imaju prekomjernu tjelesnu težinu u dobi 14 – 31 godine mogu imati veći rizik od ishemijskog moždanog udara prije 55. godine.

Ova studija, provedena u Finskoj, analizirala je dugoročne podatke iz Northern Finland Birth Cohort 1966, koja uključuje više od 12.000 žena i prati više od 10.000 njihove djece.

Istraživači su pratili sudionike od rođenja, ispitujući njihove zdravstvene podatke 1980. – 2020. Studija je uključila 10.491 osobu u 50-ima, od kojih su polovica bile žene. Indeks tjelesne mase (BMI) mjeren je u dobi 14 – 31 godine kako bi se sudionici klasificirali kao pretili.

Praćenje je nastavljeno do prvog moždanog udara, smrti, odlaska u inozemstvo ili do kraja 2020.

Ključni nalazi

Žene klasificirane kao pretile u dobi od 14 godina imale su 87 % veću vjerojatnost da će imati rani ishemijski moždani udar ili prolazni ishemijski napad (TIA).

Žene klasificirane kao pretile u dobi od 31 godine imale su 167 % veću vjerojatnost da će doživjeti ishemijski moždani udar.

Žene s pretilošću u dobi od 31 godine imale su gotovo 3,5 puta veći rizik od hemoragičnog moždanog udara.

pretila žena ima moždani udar
FOTO: Shutterstock

Muškarci s pretilošću u dobi od 31 godine imali su 5,5 puta veći rizik od hemoragičnog moždanog udara.

Muškarci nisu pokazali povećan rizik od ishemijskog moždanog udara s pretilošću u dobi od 14 ili 31 godine.

Važnost kontrole tjelesne težine

Istraživači su naglasili važnost kontrole tjelesne težine od adolescencije do odrasle dobi i predložili zdravstvenim djelatnicima promicanje zdravih stilova života, kako bi se smanjio rizik od moždanog udara.

Dr. José Morales, vaskularni neurolog koji nije uključen u studiju, za Medical News Today je naglasio potrebu za daljnjim istraživanjem kako bi se potvrdili ovi nalazi i razumjeli temeljni mehanizmi.

Dr. Larry Goldstein je primijetio da, iako studija podupire vezu između pretilosti i moždanog udara kod mladih odraslih osoba, je potrebno više dokaza za to da bi smanjenje pretilosti smanjilo stope moždanog udara.

Ograničenja studije uključuju njezinu promatračku prirodu i činjenicu da su svi sudionici bili iz Finske, što može ograničiti primjenjivost rezultata na druge populacije.

Žene općenito imaju veći rizik od moždanog udara i lošije ishode u usporedbi s muškarcima. Specifični čimbenici rizika za žene uključuju hormonske utjecaje od kontrole rađanja i hormonske nadomjesne terapije, rane menstruacije, rane menopauze, migrene s aurom i stanja povezanih s trudnoćom te gestacijski dijabetes.

Kako bi se smanjio rizik od moždanog udara, American Heart Association preporučuje prestanak pušenja, tjelesnu aktivnost, kontrolu krvnog tlaka i održavanje zdrave prehrane. Ove preventivne mjere treba usvojiti rano u životu kako bi bile najučinkovitije.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Saznajte više o moždanom udaru u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu