Sindrom iritabilnog crijeva ili kolorektalni rak? Liječnici otkrivaju kako ih razlikovati

Rak debelog crijeva i sindrom iritabilnog crijeva (IBS) imaju slične simptome

Rak debelog crijeva i sindrom iritabilnog crijeva (IBS) imaju slične simptome, kao što su plinovi, zatvor i bolovi u trbuhu, što dovodi do zabune u dijagnozi. Srećom, gastroenterolozi su dobro opremljeni da razlikuju to dvoje i osmisle učinkovite strategije liječenja.

Razlika u simptomima

Rak debelog crijeva, poznat i kao kolorektalni rak, nastaje zbog nekontroliranog rasta stanica u debelom crijevu ili rektumu, sastavnim dijelovima probavnog sustava. Polipi, abnormalne izrasline na tim područjima, mogu s vremenom evoluirati u rak, što naglašava važnost pravovremenih testova probira poput kolonoskopije za njihovo otkrivanje i uklanjanje.

Suprotno uvriježenom mišljenju, IBS ne povećava rizik od raka debelog crijeva.

Dr. David Palange za Everyday Health naglašava važnost pridržavanja nacionalnih smjernica za probir, održavanja zdravog načina života i izbjegavanja čimbenika rizika poput pušenja i pretilosti, kako bi se rizik od raka debelog crijeva sveo na najmanju moguću mjeru.

IBS se pak očituje kao skupina simptoma, uključujući ponavljajuće bolove u trbuhu i promjene u radu crijeva, često bez vidljivog oštećenja probavnog trakta. Klasificira se kao funkcionalni gastrointestinalni poremećaj, što ukazuje na poremećaje u interakciji crijeva i mozga. Dr. Satish Rao objašnjava da kod IBS-a crijevni receptori postaju preosjetljivi, pojačavajući osjete koje obično pojedinci ne bi primijetili.

Tablicu usporedbe simptoma raka debelog crijeva i IBS-a pogledajte na poveznici.

Sličnost u simptomima čini razliku između raka debelog crijeva i IBS-a izazovnom
FOTO: Shutterstock

Testiranje i liječenje oba stanja

Sličnost u simptomima čini razliku između raka debelog crijeva i IBS-a izazovnom. Gastroenterolozi se oslanjaju na temeljitu povijest bolesti, fizičke preglede, a ponekad i kolonoskopije kako bi razlikovali to dvoje. Testovi krvi i stolice pomažu u dijagnosticiranju IBS-a, dok kolonoskopija ostaje ključna za otkrivanje raka debelog crijeva.

Promjene načina života, pregledi koji počinju u dobi od 45 godina i rane intervencije ključni su u prevenciji raka debelog crijeva. Nasuprot tome, etiologija IBS-a ostaje nejasna, ali prilagodbe načina života i promjene prehrane mogu ublažiti simptome kod nekih pojedinaca.

Pristupi liječenju se razlikuju – liječenje raka debelog crijeva ovisi o stadiju i lokaciji raka, dok su modifikacije prehrane i lijekovi tipični za upravljanje simptomima IBS-a. Dr. Palange naglašava važnost prepoznavanja okidača i rješavanja aspekata mentalnog zdravlja u upravljanju IBS-om.

Kliničke smjernice Američkog koledža za gastroenterologiju iz 2021. za liječenje IBS-a naglašavaju različite terapijske opcije, uključujući dijetetske intervencije i psihoterapiju usmjerenu na crijeva.

Ukratko, dok rak debelog crijeva i IBS predstavljaju izazove, s njima se može učinkovito upravljati proaktivnim zdravstvenim intervencijama. Uporni probavni simptomi zahtijevaju brzu liječničku pomoć.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Langford, A. (2024). Colon Cancer Versus Irritable Bowel Syndrome (IBS): What Are the Symptoms? Everyday Health.
  2. Akers, R. i Pietrangelo, A. (2023). IBS vs. Colon Cancer: How to Tell the Difference. Healthline.
  3. Fletcher, J. (2023). What to know about the relationship between IBS and colon cancer. Medical News Today.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu