Nefrolozi zabrinuti: “Jedna od 10 osoba oboljet će od kronične bubrežne bolesti! Ne možemo pomoći ljudima bez liječnika obiteljske medicine!”

Prema procjenama kronična bubrežna bolest javlja se kod jedne od 10 odraslih osoba diljem svijeta

Prema procjenama kronična bubrežna bolest javlja se kod jedne od 10 odraslih osoba diljem svijeta. Ipak, smrtnost povezana s bubrežnom bolesti nastavlja rasti iz godine u godinu te se predviđa da će do 2040. kronična bubrežna bolest (KBB) biti peti vodeći uzrok smrti u svijetu. Rano otkrivanje omogućuje pravovremeno liječenje bolesti te smanjuje i sprječava pobol i smrtnost.

Povodom Svjetskog dana bubrega, koji se svake godine obilježava drugog četvrtka u ožujku, održalo se predstavljanje priručnika za bolesnike s bubrežnim bolestima.
FOTO: Hrvatsko društvo za bubreg

Priručnik je namijenjem liječnicima obiteljske medicine, a sadrži materijale koji imaju za cilj olakšati:

  • dijagnostiku kronične bubrežne bolesti
  • donošenje odluke o doniranju bubrega
  • što lakše prevladavanje problema bubrežne bolesti u pedijatrijskoj dobi.

Priručnik je predstavila prof. dr. sc. Bašić Jukić, specijalist internist (uža specijalizacija nefrologija), zaposlena u KBC-u Zagreb i predsjednica Hrvatskog društva za bubreg, a naglašena je važnost preventivnih intervencija u sprječavanju nastanka i napredovanja bubrežnih bolesti:

Mi pokušavamo djelovati na svim razinama. Najveća frustracija nefrologa je da ne možemo izliječiti pacijente od većine bolesti od kojih boluju, no to ne znači da ne možemo pomoći. Najviše ćemo im pomoći ako se bolest otkrije u ranim stadijima, a mi to ne možemo bez pomoći liječnika obiteljske medicine. Moramo komunicirati prema bazi jer s obiteljskom medicinom postižemo cilj.

Pročitajte članak “Prvi simptomi bolesti bubrega: Evo kada posumnjati da bubrezi ne rade kako treba“.

Kronična bubrežna bolest je 11. uzrok smrti na globalnoj razini
FOTO: Shutterstock

Kronična bubrežna bolest je 11. uzrok smrti na globalnoj razini

Svjetski dan bubrega globalna je kampanja kojom se podiže svijest o važnosti bubrega za cjelokupno zdravlje te se promiču oblici prevencije, ranog otkrivanja i liječenja bubrežnih bolesti kako bi se smanjila njihova učestalost i komplikacije. Predstavljanjem priručnika želi se podići razina svjesnosti o velikom i rastućem opterećenju bubrežnim bolestima diljem svijeta te o potrebi prevencije, ranog otkrivanja i liječenju bolesti bubrega.

Procjenjuje se da oko 850 milijuna ljudi na svijetu boluje od bubrežne bolesti. KBB uzrokuje oko 2,4 milijuna smrti godišnje diljem svijeta te je 11. uzrok smrti na globalnoj razini.

S obzirom na procjene da 10 % odrasle populacije u svijetu ima neki stupanj KBB-a, sukladno tome u Hrvatskoj se procjenjuje da do 300.000 osoba ima neki oblik bubrežne bolesti.

Prema podacima Hrvatskog registra nadomještanja bubrežne funkcije u Hrvatskoj godišnje oko 500 novih bolesnika treba dijalizu ili transplantaciju

FOTO: Hrvatsko društvo za bubreg

Ovo je drugi u nizu događaja projekta “Lov na tihog ubojicu” kojim se želi osvijestiti javnost o povišenom krvnom tlaku, tj. arterijskoj hipertenziji koja je već dugi niz godina ubojica br. 1, jer je glavni čimbenik rizika za kardiovaskularni, cerebrovaskularni i bubrežni pobol i smrtnost.

Njezina prevalencija je u porastu, a može se spriječiti jer je hipertenzija najčešće posljedica nezdravog načina života.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Medijsko priopćenje Hrvatskog društva za bubreg.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu