Medicinski odobrava

Hrvoje Pinoza, dr. med.

Kawasaki bolest – uzroci, simptomi i liječenje

kawasaki bolest

Kawasaki bolest ili mukokutani limfonodalni sindrom (Kawasaki sindrom) je stanje koje uzrokuje upalu u stijenkama malih i srednje velikih arterija i vena po cijelom tijelu, uključujući i koronarne arterije, koje opskrbljuju srčani mišić krvlju. Također utječe na limfne čvorove, kožu i sluznicu u ustima, nosu i grlu.

Ponekad bolest pogađa koronarne arterije koje dopremaju kisikom bogatu krv do srčanog mišića. Ako su koronarne arterije zahvaćene, mogu nastati ozbiljni problemi, uključujući miokarditis, tj. upalu srčanog mišića, abnormalan srčani ritam, aneurizmu (patološko proširivanje zida arterija). 

Bolest Kawasaki karakterizirana je simptomima poput visoke temperature i ljuštenja kože koji mogu biti veoma zastrašujući. No, dobra je vijest da se Kawasaki bolest obično može liječiti, a većina se djece oporavi od Kawasaki bolesti bez ozbiljnih posljedica.

Bolest nema tendenciju ponavljanja, ali ako se ne tretira, može dovesti do smrtnog ishoda

Premda je Kawasaki bolest prvi puta opisana u Japanu, može se naći u svim dijelovima svijeta. Godine 1967. prvi ju je opisao pedijatar Tomisaku Kawasaki.

Bolest se češće pojavljuje kod dječaka nego kod djevojčica. Fondacija za Kawasaki bolest procjenjuje da ovo oboljenje pogađa više od 4200 djece svake godine u SAD-u. 

Uzroci Kawasaki bolesti

Nije poznat uzrok Kawasaki bolesti. Brojne teorije povezuju bolest s bakterijama, virusima i drugim okolišnim čimbenicima, ali nitko to još nije dokazao. Određeni geni mogu povećati osjetljivost Vašeg djeteta na Kawasaki bolest.

Osnova bolesti je rijedak oblik vaskulitisa koji pogađa male i srednje velike arterije i vene te može dovesti do aneurizama koronarnih arterija.

Kawasaki virus – zabluda o virusu

Budući da smo nekoliko mjeseci dobivali upite o tome što je Kawasaki virus, iz navedenih zaključaka možete jasno zaključiti kako se ne radi o virusu (ne prenosi se s osobe na osobu), već su za bolest zaslužni razni genetski faktori.

Kawasaki bolest kod djece većinom se manifestira do 5. godine.

Kawasaki bolesti – simptomi

Simptomi Kawasaki bolesti pojavljuju se u fazama.

Znakovi i simptomi u prvoj fazi mogu biti:

U drugoj fazi Kawasakijeva bolest može biti karakterizirana simptomima kao što su:

U trećoj fazi bolesti znakovi i simptomi polako nestaju ako ne dođe do komplikacija. To može trajati i do 8 tjedana, prije no što se razina djetetove energije vrati u normalu.

Ako Vaše dijete ima temperaturu koja traje više od 4 dana, obratite se liječniku; posebno ako se temperatura javlja u kombinaciji s gore navedenim simptomima. Liječenje Kawasaki bolesti u roku od 10 dana od dana početka pojavljivanja simptoma može uvelike smanjiti šanse za trajnu štetu.

Kawasaki bolest – liječenje

Kako bi se smanjio rizik od komplikacija, liječnik će početi tretman za Kawasaki vaskulitis što je prije moguće nakon pojave simptoma i znakova, po mogućnosti dok Vaše dijete još uvijek ima povišenu temperaturu.

Ciljevi početnog liječenja su snižavanje povišene tjelesne temperature i upale te sprječavanje oštećenja srca.

Da bi ostvarili te ciljeve, liječnik vašeg djeteta može preporučiti:

  • Gama globulin – infuzija imunološkog proteina (globulin) kroz venu može smanjiti rizik od problema s koronarnim arterijama.
  • Aspirin – visoke doze aspirina mogu pomoći u liječenju upale. Aspirin može smanjiti bol i upalu zglobova, kao i smanjiti temperaturu. Kawasakijeva bolest je rijetka iznimka u pravilu koje se protivi liječenju djece aspirinom.

Zbog opasnosti od ozbiljnih komplikacija, početno liječenje obično je u bolnici. Ako nakon prvog tretmana Vašem djetetu padne temperatura, tada će ono trebati uzimati niske doze aspirina najmanje 6 tjedana.

Međutim, ako Vaše dijete dobije gripu ili vodene kozice tijekom liječenja, trebat će prestati uzimati aspirin. Uzimanje aspirina je povezano s Reyevim sindromom, rijetke, ali teške bolesti koja može utjecati na krv, jetru te mozak djece i mladih nakon virusnih infekcija.

Bez liječenja, Kawasaki bolest traje u prosjeku 12 dana, iako srčane komplikacije mogu biti vidljive kasnije i biti dugotrajnije.

Ako Vaše dijete ima srčanih problema, liječnik može preporučiti testove za praćenje zdravlja srca u pravilnim vremenskim razmacima, često 6 do 8 tjedana nakon početka bolesti.

Djeca koja su preboljela Kawasaki bolest (Kawasaki vaskulitis) bi trebala ići na kontrolu svakih godinu ili dvije putem elektrokardiograma (EKG-a) kako bi se pratio eventualni nastanak srčanih problema koji su posljedica ove bolesti.

Moglo bi vas zanimati:

Članak objavljen:

Izvori:

  1. Mardešić, D. i sur. (2003). Pedjatrija. 7. izdanje. Zagreb: Školska knjiga.
  2. Šoša, T. i sur. (2007). Kirurgija. Zagreb: Naklada Ljevak.

Ocijenite članak

4.29 / 5   7

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: kawasaki bolest, kawasaki sindrom, kavasaki sindrom, kavasaki bolest, Kawasaki virus, bolest kawasaki, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu