Do sada COVID-om zaraženo između 60 i 80 % stanovnika EU-a, a samo se 29 % hospitaliziranih oporavi unutar godinu dana

Do sada COVID-om zaraženo između 60 i 80 % stanovnika EU-a

Između 60 i 80 % stanovnika EU-a zaraženo je do sada koronavirusom, procjena je Europske komisije koju je iznijela povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides.

Prema podacima Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, do sada je zabilježeno registriranih COVID-19 slučajeva u oko 30 % populacije, ali ako se dodaju neprijavljeni slučajevi, taj se broj penje na oko 350 milijuna, što je oko 77 % stanovništva EU-a.

Nakon što se pandemija koronavirusa primirila, Komisija je nedavno pozvala države članice da potiču cijepljenje dosad necijepljenih osoba, posebice djece prije početka nove školske godine.

Pročitajte članke:

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je:

Ulazimo u novu fazu pandemije, prelazimo s izvanrednog stanja na održivije upravljanje bolešću COVID-19. Ipak, moramo ostati na oprezu. Broj zaraženih i dalje je visok u EU-u, a mnogi ljudi i dalje umiru od COVID-a diljem svijeta. Štoviše, nove varijante mogu se pojaviti i brzo se širiti. Stoga, moramo dodatno pojačati cijepljenje i poticati ciljano testiranje te moramo nastaviti blisko koordinirati naše odgovore u EU-u.

Britansko istraživanje: Samo se 29 % hospitaliziranih zbog COVID-a oporavi unutar godinu dana

Manje od 30 % oboljelih od COVID-19, koji su bili hospitalizirani zbog komplikacija izazvanih tom bolešću, u potpunosti se oporavilo godinu dana od početka zaraze, iznenađujući su rezultati istraživanja o utjecaju dugotrajnog COVID-a na pacijente u Velikoj Britaniji. 

Tim znanstvenika i liječnika sa Sveučilišta Leicester, među ostalim, je ustanovio da je stopa oporavka nakon hospitalizacije lošija među ženama, nego među muškarcima. Na izglede da se pojedincima poboljša zdravstveno stanje vjerojatno je negativno utjecala i pretilost, piše Guardian.

Među simptomima koje su pacijenti prijavljivali godinu dana od početne infekcije bili su umor, bol u mišićima, loš san i nedostatak daha.

Pročitajte članke:

Britansko istraživanje - Samo se 29 % hospitaliziranih zbog COVID-a oporavi unutar godinu dana
FOTO: Shutterstock

Rachael Evans, jedna od glavnih autorica studije, rekla je:

S obzirom na to da je u posljednje dvije godine u Ujedinjenom Kraljevstvu zbog COVID-a hospitalizirano više od 750.000 ljudi, već sada je iz našeg istraživanja prilično jasno da će posljedice ove bolesti biti goleme. 

Tim znanstvenika i liječnika istaknuo je kako rezultati studije ukazuju na to da sada postoji hitna potreba za osmišljavanjem novih načina borbe i sprečavanja tzv. dugog COVID-a.

Bez učinkovitog liječenja dugi COVID bi mogao postati vrlo rasprostranjeno dugoročno stanje, rekao je suautor studije, profesor Chris Brightling.

Lošije se oporavljaju žene i pretile osobe

Istraživanje, čiji su rezultati predstavljeni na Europskom kongresu kliničke mikrobiologije i infektivnih bolesti (ECCMID) u Lisabonu, obuhvatilo je analizu podataka prikupljenih među više od 2.000 pacijenata iz 39 bolnica britanskog NHS-a. Svi su hospitalizirani nakon zaraze COVID-om.

Naknadna procjena njihova zdravstvenog stanja obavljena je pet mjeseci kasnije, a potom još jedanput nakon godinu dana. Evans je rekla:

Ustanovili smo da se samo 25 % pacijenata hospitaliziranih zbog COVID-a u potpunosti oporavilo pet mjeseci nakon izlaska iz bolnice. Ta se brojka tek neznatno povećala – na 29 % nakon godinu dana. Radi se o prilično limitiranoj stopi oporavka kada je posrijedi poboljšanje mentalnog zdravlja pacijenata, poboljšanje normalne funkcije organa i kvalitete života. Rezultati su nas prilično iznenadili.

Lošiju stopu oporavka znanstvenici su zamijetili među ženama, među pretilim osobama i onima koji su za vrijeme boravka na liječenju u bolnici bili na mehaničkoj ventilaciji. Evans je dodala:

Ustanovili smo da veća vjerojatnost od hospitalizacije u slučaju komplikacija povezanih s COVID-om prevladava među muškom populacijom, ali oni imaju veće šanse da se po izlasku iz bolnice brže oporave. Istraživanje je pokazalo da su žene i pretile osobe sklonije sporijem oporavku godinu dana nakon zaraze COVID-om.  

Pročitajte članak “Razvoj težeg oblika COVID-19 bolesti – koje skupine su pod povećanim rizikom?“.

Lošije se oporavljaju žene i pretile osobe
FOTO: Shutterstock

Profesorica Louise Wain, jedna od autorica studije, istaknula je da je kritičan čimbenik za ovako niske stope oporavka bio izostanak dugotrajnijeg liječenja COVID-a:

Naime, ne postoje specifični terapijski lijekovi za dugotrajni COVID, a podaci do kojih smo došli u ovoj studiji ukazuju na hitnu potrebu za što učinkovitijim načinima liječenja.

Istraživači su ustanovili da su mnogi pacijenti, koji su nakon hospitalizacije prijavili disfunkciju organa, patili od trajne upale. Ovi bi pacijenti vjerojatno dobro reagirali na metode liječenja koje će se fokusirati na liječenje upala, dodala je Wain.

Više o istraživanju

Problem golemog utjecaja COVID-19 na zdravlje stanovnika Velike Britanije istaknut je nedavno nakon što je Ured za nacionalnu statistiku objavio brojke koje upućuju na to da se od početka pandemije COVID-om u Engleskoj zarazilo više od 70 % stanovnika

Procjena se temelji na testiranju uzoraka više od 500.000 pojedinaca, a oni pokazuju da se u Engleskoj između 27. travnja 2020. i 11. veljače 2022. godine COVID-om zarazilo 71 % stanovnika.

No, stručnjaci smatraju da je spomenuta brojka podcijenjena, s obzirom na utjecaj najnovijeg vala infekcija uzrokovanog omikron varijantom, koji je najveću prevalenciju dosegnuo nakon veljače.

Pročitajte članak “Omikron simptomi – kod odraslih, kod djece, kod cijepljenih, liječenje“.

Utjecaj najnovijeg vala infekcija uzrokovanog omikron varijantom
FOTO: Shutterstock

Profesor James Naismith, direktor Instituta Rosalind Franklin sa Sveučilišta Oxford, naglasio je:

Kad smo prestali prikupljati podatke, broj zaraženih je postupno počeo rasti. Mogli bismo zaključiti da je od COVID-a u Ujedinjenom Kraljevstvu oboljela većina stanovnika.

Ured za nacionalnu statistiku je otkrio i da broj slučajeva zaraze koronavirusom trenutačno pada diljem zemlje, što ukazuje na to da je najnoviji val bolesti dosegao svoj vrhunac.

Procjenjuje se da je prošli tjedan u Velikoj Britaniji COVID-om bilo zaraženo oko 3,8 milijuna ljudi, u usporedbi s vrhuncem od 4,9 milijuna prije mjesec dana, kada je broj slučajeva zaraze dosegao najvišu razinu od početka pandemije.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Medijska priopćenja Hrvatske izvještajne novinske agencije (HINA).

Ocijenite članak

1 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu