Medicinski odobrava

Hrvoje Pinoza, dr. med.

Aneurizma mozga – uzroci, simptomi, dijagnoza i liječenje

aneurizma mozga

Aneurizma mozga – dijagnoza

Ako imate iznenadnu, jaku glavobolju ili druge simptome vezane uz eventualno puknuće aneurizme, proći ćete test ili niz testova kako bi se utvrdilo jeste li imali krvarenje u prostor između mozga i okolnog tkiva (subarahnoidalno krvarenje) ili neku drugu vrstu moždanog udara.

Ako je došlo do krvarenja, liječnici će odrediti je li puknuće aneurizme uzrok. Ako imate simptome puknuća aneurizme mozga, kao što je bol iza oka, promjena vida, paraliza jedne strane lica, vjerojatno ćete proći kroz ove testove.

Dijagnostički testovi uključuju:

 • Kompjuterizirana tomografija (CT) – CT snimanje, specijalizirana radiološka dijagnostika, obično je prvi test koji se koristi za utvrđivanje krvarenja u mozgu. Test stvara slike koje su dvodimenzionalni presjeci mozga. Uz ovaj test, moguće je aplicirati injekciju boje koja služi za lakše promatranje protoka krvi u mozgu, a može ukazivati na mjesto puknuća aneurizme. Ova varijacija testa se zove CT angiografija.
 • Lumbalna punkcija – prilikom subarahnoidalnog krvarenja, prisutna su crvena krvna zrnca u tekućini koja okružuje mozak i kralježnicu (cerebrospinalni likvor). Liječnik će naručiti test analize likvora ako imate simptome puknuća aneurizme, a CT nije pokazao sigurne znakove krvarenja. Postupak izvlačenja likvora iz kralježnice s iglom se zove lumbalna punkcija.
 • Magnetska rezonancija (MR) – koristi magnetsko polje i radio-valove za stvaranje detaljne slike mozga, dvodimenzionalne presjeke i trodimenzionalne slike. Uporaba boje, MR angiografija, može poboljšati sliku krvnih žila i mjesto puknuća aneurizme. Ovaj test može pružiti jasniju sliku od CT snimanja.
 • Cerebralni angiogram ili cerebralni arteriogram – tijekom ovog postupka, liječnik uvodi tanku, savitljivu cijev (kateter) u veliku arteriju, obično kod međunožja i progura ju pokraj srca do arterija u mozgu. Posebna boja ubrizgava se u kateter koja nakon toga putuje kroz arterije u mozgu. Serija snimaka onda može otkriti detalje o stanju arterija i mjestu puknuća aneurizme. Ovaj test je invazivniji od drugih i obično se koristi kada druge dijagnostičke pretrage ne daju dovoljno informacija.
 • Snimanje zbog otkrivanja aneurizme mozga – korištenje slikovne dijagnostike kako bi pronašli nepuknutu aneurizmu mozga općenito nije preporučljivo. Međutim, možete razgovarati sa svojim liječnikom o potencijalnoj koristi testa, ako imate roditelja, brata ili sestru, koji je imao puknuće aneurizme mozga, osobito ako imate dva takva člana obitelji ili urođeni poremećaj koji povećava rizik od aneurizme mozga

Aneurizma mozga – liječenje

Aneurizma mozga – operacija

Postoje dvije uobičajene mogućnosti liječenja rupture aneurizme mozga:

 • Mikrovaskularno klipanje aneurizme – je postupak za zatvaranje aneurizme. Neurokirurg uklanja dio lubanje kako bi pristupio aneurizmi i našao krvnu žilu koja hrani aneurizmu, a potom stavlja sitnu metalnu spojnicu na vrat aneurizme kako bi zaustavio protok krvi.
 • Endovaskularna embolizacija – je manje invazivan postupak od mikrovaskularnog klipanja aneurizme. Kirurg umeće šuplju plastičnu cijev (kateter) u arteriju, obično kod međunožja, te ju progura kroz tijelo kako bi došao do aneurizme, a potom koristi žicu vodilicu kako bi gurao mekanu žicu od platine kroz kateter i u aneurizmu. Žica se zatim omota unutar aneurizme, ometa protok krvi i uzrokuje zgrušavanje krvi, koje će zapečatiti aneurizmu arterije.

Obje postupka predstavljaju rizik, osobito rizik od krvarenja u mozak ili gubitak protoka krvi u mozak.

Endovaskularna embolizacija je manje invazivna i može biti sigurnija u početku, ali ona također ima i veći rizik od naknadnih krvarenja te će tako možda biti potrebni dodatni postupci. Vaš neurokirurg će dati preporuke na temelju veličine aneurizme, sposobnosti za operaciju i drugih čimbenika.

Aneurizma

Aneurizma mozga – ostali tretmani

Ostali tretmani za puknuće aneurizme mozga su usmjereni na olakšavanje simptoma i upravljanje komplikacijama:

 • Lijekovi protiv bolova – kao što je acetaminofen (Tylenol i drugi) mogu se koristiti za liječenje glavobolje.
 • Blokatori kalcijskih kanala – sprječavaju ulazak kalcija iz stanica u stijenke krvnih žila. Ovi lijekovi mogu smanjiti vazospazam, naglo širenje i sužavanje krvnih žila koje može biti komplikacija puknuća aneurizme.
 • Intervencije za sprječavanje moždanog udara zbog nedovoljnog protoka krvi  – su intravenozne injekcije lijeka koji podiže krvni tlak. Alternativna intervencija je angioplastika. U ovom postupku kirurg koristi krater, na kojem se nalazi maleni balon koji proširuje stiješnjenu krvnu žilu u mozgu. Krater se može koristiti i za lijek vazodilator, koji uzrokuje širenje krvnih žila.
 • Lijekovi za liječenje napadaja koji se odnose na puknuće aneurizme.
 • Ventrikularni kateteri i šant operacije – mogu smanjiti pritisak na mozak od viška likvora (hidrocefalus) koji je povezan s puknućem aneurizme. Kateter se može smjestiti u prostore ispunjene tekućinom unutar mozga (komore) radi ispuštanja viška tekućine u vanjsku vrećicu. Ponekad, može biti potrebno uvesti šant sustav (sastoji se od fleksibilne silikonske gume – šanta i ventila) koji započinje odvodni kanal s početkom u mozgu i završava u trbušnoj šupljini.
 • Rehabilitacijska terapija – oštećenje mozga od subarahnoidalnog krvarenja obično rezultira potrebom za fizičkom, govornom i radnom terapijom, kako bi bolesnici ponovo naučili te vještine.

Nepuknuta aneurizma mozga – liječenje

Mikrovaskularno klipanje aneurizme ili endovaskularna embolizacija može se koristiti za zatvaranje nepuknute aneurizme i sprječavanje mogućeg puknuća. Međutim, poznati rizici popstupaka mogu prevagnuti potencijalnu korist.

Neurolog i neurokirurg mogu vam pomoći da odredite je li liječenje prikladno za vas. Faktori koje će razmotriti pri donošenju preporuke su:

 • veličina i položaj aneurizme,
 • vaša dob i opće zdravlje,
 • obiteljska povijest aneurizme mozga,
 • urođeni uvjeti koji povećavaju rizik od puknuća aneurizme.

Ako imate visoki krvni tlak, razgovarajte s liječnikom o lijekovima koji vam mogu pomoći. Ako imate aneurizmu mozga, dobra kontrola krvnog tlaka smanjuje rizik od puknuća.

Moglo bi vas zanimati:

Tekst se nastavlja na idućoj stranici 1 2

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Subarahnoidalno krvarenje. MSD Priručnik dijagnostike i terapije.
 2. Wilkinson, I.B. (2017). Oxford Handbook of Clinical Medicine. Oxford University Press. New York, odabrana poglavlja.

Saznajte više o glavobolji u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o moždanom udaru u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.97 / 5   60

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: aneurizma, aneurizma simptomi, aneurizma mozga, aneurizma na mozgu, aneurizam, simptomi aneurizme, aneurizma mozga simptomi, aneurizma u glavi, mozdana aneurizma, aneurizma u mozgu, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu