Tart od limuna: Lako se pravi, a u ove jesenske dane poslužite ga uz topli čaj! Imamo 4 recepta, a za jedan ne trebate pećnicu
- Budite prvi i komentirajte!
- 5 min čitanja
Limun asocira na osvježenje, a osim za ljetne temperature kada uživamo u limunadi, rado ga konzumiramo i zimi. Međutim, nema ništa slađe od jednog osvježavajućeg kolača s limunom kao što je limun tart.
Tart od limuna privlači nas ne samo okusom, već i mirisom na limun, ali i izgledom budući da serviran na tanjuru izgleda savršeno. Tart s limunom lako se pravi, a u ove jesenske dane poslužite ga uz topli čaj od limuna i đumbira.
Prije nego se okušate u receptima s limunom, važno je naglasiti da birate limune iz ekološke proizvodnje, posebice ako koristite naribanu koricu limuna.
Zato birajte limune koji nisu tretirani takvim fungicidom, odnosno one koji dolaze iz ekološke proizvodnje i najčešće se nalaze na odjelu voća i povrća eko ili bio proizvodnje.
Tart od limuna – recept od kojeg ne može klasičnije
Za početak ćemo napraviti najosnovniji recept za tart s limunom. Od svega nekoliko sastojaka koje većinom imamo kod kuće napravit ćemo osvježavajući limun tart.
Sastojci za koru:
- 200 g brašna
- 100 g ohlađenog maslaca (narezanog na kockice)
- 50 g šećera u prahu
- 1 jaje
- prstohvat soli.
Sastojci za nadjev:
Priprema
- U pripremi kore pomiješajte brašno, šećer i sol, a potom dodajte narezani ohlađeni maslac. Rukama oblikujte tijesto, a potom dodajte jaje i ponovno umijesite tijesto.
- Oblikujte tijesto u loptu, umotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na barem 30 minuta.
- Potom pripremite nadjev tako da najprije dva limuna iskoristite za koricu, odnosno naribajte koricu dvaju limuna, a potom iz svih limuna iscijedite sok.
- Umutite jaja i šećer, a potom dodajte limunov sok i koricu te lagano promiješajte.
- Smjesi za nadjev dodajte i slatko vrhnje te lagano promiješajte.
- Zagrijte pećnicu na 180 °C i pripremite okrugli kalup za pečenje promjera oko 20 cm.
- Tijesto izvadite iz hladnjaka, razvaljajte na pobrašnjenoj površini, a potom ga utisnite u kalup te izbodite vilicom.
- Na koru možete staviti neki drugi kalup, kako se tijesto ne bi dizalo prilikom pečenja, a potom pecite koru oko 15 minuta.
- Maknite teret ili kalup koji ste stavili na koru te pecite koru još pet minuta bez gornjeg kalupa.
- Temperaturu pećnice podesite na 150 °C.
- Prelijte nadjev preko kore i pecite tart oko 30 minuta.
- Kada je pečen, ostavite tart od limuna da se ohladi.
Zdravi tart od limuna
Umjesto klasičnog limun tarta isti možete napraviti u nutritivno bogatijoj verziji, i to tart od limuna i badema. Podsjećamo, nutritivno bogatija verzija ne znači nužno i manje kalorija pa svakako pripazite na količinu. Drugim riječima, probajte pojesti samo jedan.
Sastojci za koru:
- 1 šalica bademovog brašna
- pola šalice zobenih pahuljica
- 2 jušne žlice kokosovog ulja
- 2 jušne žlice meda
- prstohvat soli.
Sastojci za nadjev:
- 4 limuna
- 4 jaja
- pola šalice meda
- 1/4 šalice kokosovog ulja
- prstohvat kurkume (opcionalno, dodaje se radi boje).
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- U blenderu usitnite zobene pahuljice, a potom ih pomiješajte s bademovim brašnom i ostalim sastojcima za koru te izblendajte.
- Smjesu za koru utisnite u kalup promjera oko 20 cm i pecite u pećnici oko 10 minuta dok ne poprimi zlatnu boju.
- Iscijedite sok četiriju limuna, a s dva limuna ostružite koricu.
- U posebnoj zdjelici pomiješajte mokre sastojke, odnosno jaja, med i kokosovo ulje.
- Potom u smjesu od jaja dodajte limunov sok i koricu te malo kurkume i pomiješajte.
- Prelijte nadjev preko kore i pecite u pećnici do 30 minuta.
- Kad je tart od limuna pečen, pustite ga da se ohladi prije rezanja i posluživanja.
Tart od limuna s meringom
Za one koji se prvi put susreću s pojmom meringe, radi se o nadjevu napravljenom od bjelanjaka i šećera. Pritom razlikujemo francusku, švicarsku i talijansku meringu. Takav preljev od bjelanjaka savršeno paše tartu od limuna.
Sastojci za koru:
- 1 šalica brašna
- pola šalice ohlađenog maslaca (narezanog na kockice)
- 1 jaje
- 1/4 šalice šećera
- prstohvat soli.
Sastojci za nadjev:
Sastojci za meringu:
- 4 bjelanjka
- 1 šalica šećera
- 1 čajna žličica kreme za kuhanje.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- U pripremi kore pomiješajte brašno, šećer i sol, a potom dodajte narezani ohlađeni maslac. Rukama oblikujte tijesto, a potom dodajte jaje i ponovno umijesite tijesto.
- Oblikujte tijesto u loptu, umotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak barem na 30 minuta.
- Pripremite kalup za pečenje promjera oko 20 cm.
- Ohlađeno tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini, potom ga utisnite u kalup i izbodite vilicom.
- Na koru možete staviti neki drugi kalup kako se tijesto ne bi dizalo prilikom pečenja, a potom pecite koru oko 15 minuta.
- Pripremite nadjev tako da naribate koricu dvaju limuna i iscijedite sok četiriju limuna.
- U lončiću umutite jaja, limunov sok i koricu te šećer. Zagrijte smjesu na vatri i dodajte maslac.
- Miješajte smjesu na laganoj vatri dok se ne zgusne, a po želji dodajte kukuruzni škrob radi postizanja gustoće.
- Ostavite nadjev sa strane da se hladi, a za to vrijeme pripremite meringu.
- Prvo umutite bjelanjke dok se ne počnu pjeniti, potom postepeno dodajte šećer i miksajte. Na kraju dodajte malo kreme za kuhanje i lagano pomiješajte.
- Na ohlađenu koru prelijte nadjev, a preko nadjeva prelijte meringu dok ne prekrije nadjev.
- Pecite u pećnici oko 10 – 15 minuta dok meringa ne postane hrskava.
Tart od limuna bez pečenja
Ako ste među onima koji odustanu čim pročitaju upotrebu pećnice u receptu – ne brinite. Tart s limunom lako se pravi i bez pečenja. Osim toga, ovo je jednostavni tart od limuna koji će razveseliti one koji nisu previše iskusni u pravljenju kolača.
Sastojci za koru:
- 200 g integralnih keksa
- 100 g otopljenog maslaca.
Sastojci za nadjev:
- 1 šalica limunovog soka
- 1 šalica kondenziranog mlijeka
- 1 šalica slatkog vrhnja
- korica 2 limuna.
Priprema
- U blenderu usitnite kekse. Ako nemate blender, stavite kekse u plastičnu zip vrećicu te ih usitnite uz pomoć valjka za tijesto.
- Usitnjene kekse pomiješajte s otopljenim maslacem i utisnite u kalup promjera oko 20 cm.
- Ostavite koru u hladnjaku da se ohladi.
- U posudi pomiješajte sve sastojke za nadjev.
- Prelijte nadjev preko kore, a potom vratite tart od limuna u hladnjak na nekoliko sati da se stegne.
Pročitajte i ove članke:
- Cheesecake s limunom: Lagan i osvježavajuć! Imamo 3 recepta koji će raspametiti vaše okusne pupoljke, za jedan ne trebate ni pećnicu
- Raspucanci od limuna: Ne moraju biti čokoladni! Napravite poznate keksiće s domaćim limunima i uživajte u okusu citrusa
- Limunova korica: 7 razloga zašto je ne smijete baciti u smeće.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Kako spavate? Ovo može upućivati na Alzheimerovu bolest
- Tomislav Stanić
- 3 min čitanja