Tart od limuna: Lako se pravi, a u ove jesenske dane poslužite ga uz topli čaj! Imamo 4 recepta, a za jedan ne trebate pećnicu

Tart od limuna

Limun asocira na osvježenje, a osim za ljetne temperature kada uživamo u limunadi, rado ga konzumiramo i zimi. Međutim, nema ništa slađe od jednog osvježavajućeg kolača s limunom kao što je limun tart

Tart od limuna privlači nas ne samo okusom, već i mirisom na limun, ali i izgledom budući da serviran na tanjuru izgleda savršeno. Tart s limunom lako se pravi, a u ove jesenske dane poslužite ga uz topli čaj od limuna i đumbira

Prije nego se okušate u receptima s limunom, važno je naglasiti da birate limune iz ekološke proizvodnje, posebice ako koristite naribanu koricu limuna.

Naime, u konvencionalnom uzgoju kora limuna se premazuje imazalilom, fungicidom za zaštitu kore od gljivica. Na takvim pakiranjima stoji natpis da kora nije za konzumaciju.

Zato birajte limune koji nisu tretirani takvim fungicidom, odnosno one koji dolaze iz ekološke proizvodnje i najčešće se nalaze na odjelu voća i povrća eko ili bio proizvodnje. 

Tart od limuna - recept
FOTO: Shutterstock

Tart od limuna – recept od kojeg ne može klasičnije

Za početak ćemo napraviti najosnovniji recept za tart s limunom. Od svega nekoliko sastojaka koje većinom imamo kod kuće napravit ćemo osvježavajući limun tart

Sastojci za koru:

  • 200 g brašna
  • 100 g ohlađenog maslaca (narezanog na kockice)
  • 50 g šećera u prahu 
  • 1 jaje
  • prstohvat soli

Sastojci za nadjev:

Priprema

  1. U pripremi kore pomiješajte brašno, šećer i sol, a potom dodajte narezani ohlađeni maslac. Rukama oblikujte tijesto, a potom dodajte jaje i ponovno umijesite tijesto. 
  2. Oblikujte tijesto u loptu, umotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na barem 30 minuta
  3. Potom pripremite nadjev tako da najprije dva limuna iskoristite za koricu, odnosno naribajte koricu dvaju limuna, a potom iz svih limuna iscijedite sok
  4. Umutite jaja i šećer, a potom dodajte limunov sok i koricu te lagano promiješajte. 
  5. Smjesi za nadjev dodajte i slatko vrhnje te lagano promiješajte. 
  6. Zagrijte pećnicu na 180 °C i pripremite okrugli kalup za pečenje promjera oko 20 cm. 
  7. Tijesto izvadite iz hladnjaka, razvaljajte na pobrašnjenoj površini, a potom ga utisnite u kalup te izbodite vilicom. 
  8. Na koru možete staviti neki drugi kalup, kako se tijesto ne bi dizalo prilikom pečenja, a potom pecite koru oko 15 minuta
  9. Maknite teret ili kalup koji ste stavili na koru te pecite koru još pet minuta bez gornjeg kalupa.
  10. Temperaturu pećnice podesite na 150 °C.
  11. Prelijte nadjev preko kore i pecite tart oko 30 minuta. 
  12. Kada je pečen, ostavite tart od limuna da se ohladi. 
Zdravi tart od limuna
FOTO: Shutterstock

Zdravi tart od limuna 

Umjesto klasičnog limun tarta isti možete napraviti u nutritivno bogatijoj verziji, i to tart od limuna i badema. Podsjećamo, nutritivno bogatija verzija ne znači nužno i manje kalorija pa svakako pripazite na količinu. Drugim riječima, probajte pojesti samo jedan. 

Sastojci za koru:

Sastojci za nadjev:

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  2. U blenderu usitnite zobene pahuljice, a potom ih pomiješajte s bademovim brašnom i ostalim sastojcima za koru te izblendajte. 
  3. Smjesu za koru utisnite u kalup promjera oko 20 cm i pecite u pećnici oko 10 minuta dok ne poprimi zlatnu boju. 
  4. Iscijedite sok četiriju limuna, a s dva limuna ostružite koricu. 
  5. U posebnoj zdjelici pomiješajte mokre sastojke, odnosno jaja, med i kokosovo ulje. 
  6. Potom u smjesu od jaja dodajte limunov sok i koricu te malo kurkume i pomiješajte. 
  7. Prelijte nadjev preko kore i pecite u pećnici do 30 minuta
  8. Kad je tart od limuna pečen, pustite ga da se ohladi prije rezanja i posluživanja. 
Tart od limuna s meringom
FOTO: Shutterstock

Tart od limuna s meringom 

Za one koji se prvi put susreću s pojmom meringe, radi se o nadjevu napravljenom od bjelanjaka i šećera. Pritom razlikujemo francusku, švicarsku i talijansku meringu. Takav preljev od bjelanjaka savršeno paše tartu od limuna. 

Sastojci za koru:

  • 1 šalica brašna
  • pola šalice ohlađenog maslaca (narezanog na kockice)
  • 1 jaje
  • 1/4 šalice šećera
  • prstohvat soli

Sastojci za nadjev:

  • 4 limuna
  • 4 jaja
  • 1 šalica šećera
  • pola šalice maslaca
  • 1 jušna žlica kukuruznog škroba.

Sastojci za meringu:

  • 4 bjelanjka
  • 1 šalica šećera
  • 1 čajna žličica kreme za kuhanje

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  2. U pripremi kore pomiješajte brašno, šećer i sol, a potom dodajte narezani ohlađeni maslac. Rukama oblikujte tijesto, a potom dodajte jaje i ponovno umijesite tijesto
  3. Oblikujte tijesto u loptu, umotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak barem na 30 minuta
  4. Pripremite kalup za pečenje promjera oko 20 cm.
  5. Ohlađeno tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini, potom ga utisnite u kalup i izbodite vilicom. 
  6. Na koru možete staviti neki drugi kalup kako se tijesto ne bi dizalo prilikom pečenja, a potom pecite koru oko 15 minuta
  7. Pripremite nadjev tako da naribate koricu dvaju limuna i iscijedite sok četiriju limuna. 
  8. U lončiću umutite jaja, limunov sok i koricu te šećer. Zagrijte smjesu na vatri i dodajte maslac.
  9. Miješajte smjesu na laganoj vatri dok se ne zgusne, a po želji dodajte kukuruzni škrob radi postizanja gustoće. 
  10. Ostavite nadjev sa strane da se hladi, a za to vrijeme pripremite meringu. 
  11. Prvo umutite bjelanjke dok se ne počnu pjeniti, potom postepeno dodajte šećer i miksajte. Na kraju dodajte malo kreme za kuhanje i lagano pomiješajte. 
  12. Na ohlađenu koru prelijte nadjev, a preko nadjeva prelijte meringu dok ne prekrije nadjev. 
  13. Pecite u pećnici oko 10 – 15 minuta dok meringa ne postane hrskava. 
Tart od limuna bez pečenja
FOTO: Shutterstock

Tart od limuna bez pečenja

Ako ste među onima koji odustanu čim pročitaju upotrebu pećnice u receptu – ne brinite. Tart s limunom lako se pravi i bez pečenja. Osim toga, ovo je jednostavni tart od limuna koji će razveseliti one koji nisu previše iskusni u pravljenju kolača. 

Sastojci za koru:

  • 200 g integralnih keksa
  • 100 g otopljenog maslaca

Sastojci za nadjev:

  • 1 šalica limunovog soka
  • 1 šalica kondenziranog mlijeka
  • 1 šalica slatkog vrhnja
  • korica 2 limuna.

Priprema

  1. U blenderu usitnite kekse. Ako nemate blender, stavite kekse u plastičnu zip vrećicu te ih usitnite uz pomoć valjka za tijesto. 
  2. Usitnjene kekse pomiješajte s otopljenim maslacem i utisnite u kalup promjera oko 20 cm. 
  3. Ostavite koru u hladnjaku da se ohladi.
  4. U posudi pomiješajte sve sastojke za nadjev
  5. Prelijte nadjev preko kore, a potom vratite tart od limuna u hladnjak na nekoliko sati da se stegne.  

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

2.83 / 5   6

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu