Raspucanci od limuna: Ne moraju biti čokoladni! Napravite poznate keksiće s domaćim limunima i uživajte u okusu citrusa
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja
Raspucanci, osim što su ukusni i omiljeni keksići u blagdansko vrijeme, odlično izgledaju na stolu kao dodatna jestiva dekoracija. Iako su najpoznatiji oni s čokoladom, raspucanci od limuna jednako su ukusni i dat će citrusnu aromu danima pred nama.
Naziv su dobili na temelju raspuknutog izgleda koji nastaje prilikom pečenja. No, njihov originalni naziv je “amaretti keksići“, a odnose se na talijanske keksiće od badema.
Ako niste vješti u pripremi kolača i smatrate da nemate kulinarskih vještina, limun raspucanci su vrlo jednostavni za izradu, a trebat će vam samo nekoliko sastojaka.
Raspucanci od limuna – recept
Ovi jednostavni raspucanci s limunom zahtijevaju samo 6 – 7 sastojaka, a bit će omiljeni božićni keksići. Poslužite ih uz čaj ili kavu s cejlonskim cimetom, zapalite svijeću i lampice te uživajte u predivnom ugođaju.
Sastojci:
- 200 g bademovog brašna
- 200 g granuliranog šećera
- 2 bjelanjka
- 1/4 čajne žličice soka limuna
- korica 1 limuna
- pola čajne žličice ekstrakta badema
- prstohvat soli
- šećer u prahu.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 150 °C. Obložite pleh za pečenje pek papirom ili koristite silikonsku podlogu.
- Pomiješajte bademovo brašno, šećer i sol kako biste dobili ujednačenu smjesu.
- U drugoj zdjeli umutite bjelanjke i limunov sok.
- Sjedinite ove dvije smjese dok ne dobijete mekano ljepljivo tijesto.
- Oblikujte male kuglice i uvaljajte ih u šećer u prahu.
- Oblikovane keksiće posložite na pleh za pečenje i pecite oko 30 minuta dok se vrhovi keksića ne raspucaju. Donji dio treba poprimiti zlatnu boju, ali ne previše.
- Za veću hrskavost ostavite ih još pet minuta u pećnici.
- Kada su pečeni, čuvajte ih na sobnoj temperaturi u staklenoj posudi i pojedite unutar pet dana.
Raspucanci od limuna i naranče
Ako se ne možete odlučiti koje biste točno raspucance napravili, slobodno iskombinirajte sastojke. Raspucanci od limuna i naranče pružit će novi pogled na ove slatke keksiće.
Kada koristite koricu naranče i limun, neka budu iz ekološkog uzgoja. Naime, kora konvencionalno uzgojenih limuna i naranča nije pogodna za jelo jer se premazuje sredstvima koja sprječavaju plijesan i kvarenje.
Sastojci:
- 125 g bademovog brašna
- 125 g glatkog brašna
- pola vrećice vanilin šećera
- 100 g maslaca ili kokosovog ulja bez mirisa
- 100 g granuliranog ili kristalnog šećera
- pola dl soka limuna
- 2 jaja
- korica limuna
- korica naranče
- prstohvat soli
- šećer u prahu.
Priprema
- Izmiksajte maslac koji ste prethodno ostavili da omekša sa šećerom i sokom limuna.
- Dodajte vanilin šećer, sol i jaja.
- Potom dodajte limunovu i narančinu koricu u omjeru 1/2.
- Dodajte brašna i napravite glatku smjesu koju prekrijte folijom i ostavite oko 30 minuta u hladnjaku.
- Izvadite smjesu iz hladnjaka, oblikujte kuglice i uvaljajte ih u šećer u prahu.
- Oblikovane keksiće posložite na pleh za pečenje i pecite u zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 14 minuta.
Raspucanci od limuna i kokosa
Rafaelo kuglice su dio slatke ponude na blagdanskom stolu u nekim domovima. Ako volite kokos, uživat ćete u raspucancima od limuna i kokosa.
Sastojci:
- 95 g bademovog brašna
- 95 g glatkog brašna
- 100 g šećera kokosovog cvijeta
- 120 g omekšanog maslaca ili kokosovog ulja
- 100 g kokosa
- 50 ml soka limuna
- korica 1 limuna
- prstohvat soli
- pola vrećice praška za pecivo.
Priprema
- Izmiksajte šećer s omekšanim maslacem ili kokosovim uljem. Ako želite dodatno osjetiti kokos, koristite kokosovo ulje s mirisom.
- Smjesi šećera i maslaca dodajte sok od limuna, sol i pola vrećice praška za pecivo te sjedinite.
- Smjesu prekrijte folijom i ostavite barem 30 minuta u hladnjaku.
- Kada se smjesa ohladila, oblikujte keksiće, uvaljajte ih u šećer u prahu te ih posložite na pleh za pečenje.
- Keksiće pecite na 180 °C. Kada počnu dobivati boju, izvadite ih iz pećnice.
Još ideja za recepte pronađite u člancima:
- Jednostavni medenjaci: Starinski recept, recept na čaše i nutritivno bogatiji recept za najtraženije blagdanske kolačiće! Brzo su gotovi, a dom će mirisati danima
- Keksi s toplim zimskim začinima: Imamo nutritivno bogatije recepte s kojima nećete unijeti previše kalorija, šećera i masti
- Speculaas keksi: Ispecite poznate nizozemske keksiće neodoljivog mirisa ili napravite speculaas namaz koji će vas osvojiti na prvu.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja