Raspucanci od limuna omiljeni su keksi u blagdansko vrijeme
- Budite prvi i komentirajte!
 - 3 min čitanja
 
					
				Raspucanci, osim što su ukusni i omiljeni keksići u blagdansko vrijeme, odlično izgledaju na stolu kao dodatna jestiva dekoracija. Iako su najpoznatiji oni s čokoladom, raspucanci od limuna jednako su ukusni i dat će citrusnu aromu danima pred nama.
Naziv su dobili na temelju raspuknutog izgleda koji nastaje prilikom pečenja. No, njihov originalni naziv je “amaretti keksići“, a odnose se na talijanske keksiće od badema.
Ako niste vješti u pripremi kolača i smatrate da nemate kulinarskih vještina, limun raspucanci su vrlo jednostavni za izradu, a trebat će vam samo nekoliko sastojaka.

Raspucanci od limuna – recept
Ovi jednostavni raspucanci s limunom zahtijevaju samo 6 – 7 sastojaka, a bit će omiljeni božićni keksići. Poslužite ih uz čaj ili kavu s cejlonskim cimetom, zapalite svijeću i lampice te uživajte u predivnom ugođaju.
Sastojci:
- 200 g bademovog brašna
 - 200 g granuliranog šećera
 - 2 bjelanjka
 - 1/4 čajne žličice soka limuna
 - korica 1 limuna
 - pola čajne žličice ekstrakta badema
 - prstohvat soli
 - šećer u prahu.
 
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 150 °C. Obložite pleh za pečenje pek papirom ili koristite silikonsku podlogu.
 - Pomiješajte bademovo brašno, šećer i sol kako biste dobili ujednačenu smjesu.
 - U drugoj zdjeli umutite bjelanjke i limunov sok.
 - Sjedinite ove dvije smjese dok ne dobijete mekano ljepljivo tijesto.
 - Oblikujte male kuglice i uvaljajte ih u šećer u prahu.
 - Oblikovane keksiće posložite na pleh za pečenje i pecite oko 30 minuta dok se vrhovi keksića ne raspucaju. Donji dio treba poprimiti zlatnu boju, ali ne previše.
 - Za veću hrskavost ostavite ih još pet minuta u pećnici.
 - Kada su pečeni, čuvajte ih na sobnoj temperaturi u staklenoj posudi i pojedite unutar pet dana.
 

Raspucanci od limuna i naranče
Ako se ne možete odlučiti koje biste točno raspucance napravili, slobodno iskombinirajte sastojke. Raspucanci od limuna i naranče pružit će novi pogled na ove slatke keksiće.
Kada koristite koricu naranče i limun, neka budu iz ekološkog uzgoja. Naime, kora konvencionalno uzgojenih limuna i naranča nije pogodna za jelo jer se premazuje sredstvima koja sprječavaju plijesan i kvarenje.
Sastojci:
- 125 g bademovog brašna
 - 125 g glatkog brašna
 - pola vrećice vanilin šećera
 - 100 g maslaca ili kokosovog ulja bez mirisa
 - 100 g granuliranog ili kristalnog šećera
 - pola dl soka limuna
 - 2 jaja
 - korica limuna
 - korica naranče
 - prstohvat soli
 - šećer u prahu.
 
Priprema
- Izmiksajte maslac koji ste prethodno ostavili da omekša sa šećerom i sokom limuna.
 - Dodajte vanilin šećer, sol i jaja.
 - Potom dodajte limunovu i narančinu koricu u omjeru 1/2.
 - Dodajte brašna i napravite glatku smjesu koju prekrijte folijom i ostavite oko 30 minuta u hladnjaku.
 - Izvadite smjesu iz hladnjaka, oblikujte kuglice i uvaljajte ih u šećer u prahu.
 - Oblikovane keksiće posložite na pleh za pečenje i pecite u zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 14 minuta.
 

Raspucanci od limuna i kokosa
Rafaelo kuglice su dio slatke ponude na blagdanskom stolu u nekim domovima. Ako volite kokos, uživat ćete u raspucancima od limuna i kokosa.
Sastojci:
- 95 g bademovog brašna
 - 95 g glatkog brašna
 - 100 g šećera kokosovog cvijeta
 - 120 g omekšanog maslaca ili kokosovog ulja
 - 100 g kokosa
 - 50 ml soka limuna
 - korica 1 limuna
 - prstohvat soli
 - pola vrećice praška za pecivo.
 
Priprema
- Izmiksajte šećer s omekšanim maslacem ili kokosovim uljem. Ako želite dodatno osjetiti kokos, koristite kokosovo ulje s mirisom.
 - Smjesi šećera i maslaca dodajte sok od limuna, sol i pola vrećice praška za pecivo te sjedinite.
 - Smjesu prekrijte folijom i ostavite barem 30 minuta u hladnjaku.
 - Kada se smjesa ohladila, oblikujte keksiće, uvaljajte ih u šećer u prahu te ih posložite na pleh za pečenje.
 - Keksiće pecite na 180 °C. Kada počnu dobivati boju, izvadite ih iz pećnice.
 
Pročitajte i ove članke:
- Neodoljivi čokoladni raspucanci: Jednostavna poslastica za kojom će gosti poludjeti
 - Red velvet raspucanci: Recept za keksiće koji izgledaju kao Božić na pladnju
 - Jednostavni medenjaci: 3 recepta za najtraženije kolačiće.
 
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
	
	7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
- Tomislav Stanić
 - 2 min čitanja