Popečci od povrća i krumpira uz karamelizirani luk: Kompletan i zasitan obrok! Imamo recept od kojeg “cure sline”

Popečci od povrća i krumpira uz karamelizirani luk

Popečci od povrća su izrazito zastupljeni u veganskoj kuhinji, a kad ih kombinirate s krumpirom, dobijete kompletan i zasitan obrok uz koji vam eventualno trebaju nekakva svježa salata te umak po želji.

Postoji jako puno načina kako možete kombinirati krumpir i povrće, a ja sam se odlučila za varijantu koja je dosta česta na području Velike Britanije. Tamo ih možete naći pod imenima potato cakes ili tattie scones. Dolaze s nadjevom i bez njega, a i kod pripreme postoje varijante – negdje se prže u ulju, negdje peku na tavi, a negdje na grillu ili u pećnici.

Osim raznim povrćem, mogu se puniti i prethodno kuhanom rižom ili nekom drugom žitaricom, raznim topljivim veganskim sirevima, tofuom, sejtanom itd. U ovom receptu punit ćemo ih nadjevom od povrća koji sam začinila kombinacijom začina za tacose, a kombinirala sam ih uz karamelizirani luk. 

Popečci nadjeveni povrćem
FOTO: Mare

Deglaziranje će luku dati ono nešto posebno

Karamelizirani luk za mene spada u izrazito ukusnu delikatesu. Jednostavni i svima dostupni sastojci uz nešto više vremena pretvore su u slano-slatki užitak za nepce koji nerijetko vole i oni koji inače nisu baš ljubitelji luka. 

U nekim ćete receptima naći da se dodaje šećer ili nekakvo sladilo, a i kontradiktorne savjete oko toga kada i treba li soliti luk. Kao i inače, svi ti savjeti imaju svoje zašto te je na vama da odaberete način koji vam najviše odgovara. Ono oko čega se svi slažu je da za dobro pripremljeni karamelizirani luk treba strpljenja i vremena, treba pripaziti da luk ne bude rezan predebelo ili pretanko i da se nikako ne preskoči deglaziranje.

Deglaziranje je tehnika u kuharstvu koja se sastoji od toga da se namirnica koju pripremate pirjanjem ili prženjem podlije tekućinom koja rastopi karamelizirane sokove koji su se zalijepili na dno posude u kojoj pripremate namirnicu, a upravo ti sokovi na kraju jelu daju onaj bogat okus.

Kako biste uštedjeli na vremenu, predlažem vam da najprije krenete s izradom karameliziranog luka, a paralelno s time jako je lako izraditi i popečke. 
Karamelizirani luk
FOTO: Mare

Sastojci za karamelizirani luk:

  • 4 glavice luka
  • 2 jušne žlice maslinovog ulja
  • 3 jušne žlice aceta (balzamični ocat)
  • 2 čajne žličice soli.

Priprema

  1. Luk prethodno ogulite i izrežite na kolutove debljine pola centimetra. Po želji ga možete prethodno prepoloviti pa ćete umjesto kolutova imati trakice. 
  2. U posudi u kojoj planirate dinstati luk ugrijte maslinovo ulje i dodajte izrezani luk. Nakon pet minuta posolite i dobro promiješajte da se sol ravnomjerno rasporedi.
  3. Dinstajte luk na srednje jakoj vatri uz povremeno miješanje da ne izgori. Uvijek stružite s dna posude sve što se eventualno zalijepi. Taj proces trajat će otprilike 30 minuta.
  4. Kad je luk poprimio jače smeđu boju te se sve češće lijepi za površinu posude, dodajte aceto. Miješajte konstantno uz obavezno “struganje” po dnu posude. Taj se dio zove deglaziranje i on je krucijalan u procesu karamelizacije luka. 
  5. Kad je sva tekućina isparila, vaš karamelizirani luk je gotov.
  6. Tako pripremljen luk možete čuvati u hladnjaku i do sedam dana.
Oblikovanje popečaka
FOTO: Mare

Sastojci za popečke:

  • 1 kg krumpira
  • pola paprike
  • 1 jušna žlica kukuruza
  • pola mrkve
  • 1/3 tikvice
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 jušna žlica ljubičastog graha
  • 2 jušne žlice škroba od tapioke (ili kukuruznog)
  • 60 g rižinog brašna
  • 1 šaka svježeg vlasca
  • 1 grančica komorača
  • 1 jušna žlica meksičkih začina za tacose
  • 3 jušne žlice maslinovog ulja
  • sol.

Priprema

  1. Krumpir ogulite i skuhajte.
  2. Dok se krumpir kuha, pripremite nadjev od povrća. Na dvije jušne žlice ulja kratko (pet minuta) popržite tikvice i papriku koje ste prethodno isjeckali na male kockice, izribanu mrkvu, usitnjeni češnjak, kukuruz i grah. Sve začinite kombinacijom začina za tacose i solju. 
  3. Svježe začine, vlasac i komorač usitnite te umiješajte u skuhani i ohlađeni krumpir koji ste prethodno protisnuli gnječilicom za krumpir ili vilicom. Posolite, umiješajte rižino brašno i škrob te podijelite smjesu na osam loptica jednake veličine.
  4. Svaku lopticu spljoštite u debelu palačinku, stavite na dlan i u sredini dodatno utisnite rupu veličine jušne žlice. U nju smjestite nadjev od povrća te lagano zatvorite popečak na način da krajeve pažljivo pritisnite prema unutra sve dok ne prekriju nadjev. Poravnajte popečak u oblik debelog diska, položite na papir za pečenje i tako redom, dok ne dovršite svih osam.
  5. Premažite ih maslinovim uljem i pecite u prethodno ugrijanoj pećnici na 210 °C, 15 – 20 min, ali ih na pola pečenja preokrenite da se jednako zapeku s obje strane.
Popečci nadjeveni povrćem i krumpirom
FOTO: Mare

Dobar tek!

Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.80 / 5   10

Foto: Mare

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu