Ljetni kolač od jogurta: Jednostavni, sočni i ne padaju teško na želudac! Za neke recepte ne trebate ni pećnicu
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja
Ljetni kolač od jogurta idealan je desert tijekom vrućih dana. Jogurt kolaču pruža blago kiselkastu notu i osvježavajući okus, a neki recepti se pripremaju i bez pećnice. U nastavku vam donosimo tri recepta, a vi odlučite koji je najbolji kolač od jogurta.
Starinski kolač od jogurta
Ako vam se jedu kremasti kolači s jogurtom, za ovaj starinski kolač od jogurta potrebni su jednostavni sastojci, a zasigurno ćete uživati u okusu. Uz ovaj recept dobit ćete kremasti sočni jogurt kolač.
Sastojci za tijesto:
- 200 g maslaca
- 4 žumanjka
- 100 g šećera
- 400 g brašna
- 1 paketić praška za pecivo
- 1 paketić vanilin šećera.
Sastojci za nadjev:
- 4 bjelanjka
- 3 čvrsta jogurta
- 2 kisela vrhnja
- 5 jušnih žlica oštrog brašna
- 200 g šećera
- 1 paketić vanilin šećera
- naribana limunova korica.
Priprema
- Pomiješajte sve sastojke za tijesto, osim maslaca. Maslac narežite na listiće te rukama umijesite tijesto. U početku će se mrviti, stoga je potrebno tijesto mijesiti nekoliko minuta dok se ne formira kompaktna kugla.
- Prepolovite tijesto na dva dijela od oko 400 g. Polovinu koju ćete koristiti za donji dio kolača spremite u vrećicu i u hladnjak, a polovinu koju ćete ribati na vrh spremite u vrećicu i u zamrzivač na 30 minuta, dok ne pripremite nadjev.
- Zagrijte pećnicu 200 °C.
- Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg, a potom im dodajte jogurt, vrhnje, brašno, šećer, vanilin šećer i limunovu koricu. Kratko sve promiješajte i ostavite sa strane.
- Izrežite papir za pečenje dimenzija kalupa (20 x 34 cm) u kojem ćete peći kolač.
- Izvadite tijesto iz hladnjaka i razvaljajte ga na papiru za pečenje, a potom tijesto, zajedno s papirom, prebacite u kalup.
- Na tijesto stavite nadjev i poravnajte ga.
- Izvadite drugi dio tijesta iz zamrzivača i naribajte ga na vrh nadjeva.
- Kolač pecite 35 – 40 minuta. Pustite da se ohladi i uživajte.
Kolač od jogurta i pudinga – recept bez pečenja
Ovaj kremasti kolač od jogurta idealan je za vrućine jer, osim što je osvježavajućeg okusa, za pripremu nije potrebno paliti pećnicu!
Sastojci za podlogu:
- 250 g keksa
- mlijeko za natapanje keksa.
Sastojci za nadjev:
- 800 ml mlijeka
- 2 vrećice pudinga od vanilije
- 230 g šećera
- 3 žumanjka
- 10 g mljevene želatine
- 4 jušne žlice vode (za želatinu)
- 600 g grčkog jogurta
- 300 ml slatkog vrhnja.
Priprema
- Pripremite kalup dimenzija 30 x 22 cm i obložite ga papirom za pečenje.
- Želatinu pomiješajte s četiri jušne žlice vode u malom loncu i ostavite sa strane dok ne pripremite nadjev.
- Odvojite 100 ml mlijeka i u njemu dobro pomiješajte puding, šećer i žumanjke na način da nema grudica.
- Ostatak mlijeka zagrijte pa mu dodajte smjesu s pudingom.
- Otopite želatinu na najmanjoj temperaturi, a potom je dodajte u smjesu za nadjev i sve dobro promiješajte.
- Naposljetku u nadjev dodajte i grčki jogurt i ponovno sve dobro promiješajte.
- Nadjev prekrijte prozirnom folijom i pustite da se ohladi.
- Kada se nadjev ohladi, umutite slatko vrhnje. Dodajte četiri jušne žlice umućenog slatkog vrhnja u nadjev i ponovno promiješajte nadjev, a ostatak vrhnja će poslužiti kao završni sloj kolača.
- U zdjelici pripremite mlijeko te natapajte kekse u njemu i slažite ih u kalup kao podlogu kolača. Pripazite da kekse previše ne natopite jer će to otežati rezanje kolača.
- Na podlogu od keksa stavite nadjev od pudinga i jogurta. Na vrh, kao završni sloj, stavite ostatak umućenog slatkog vrhnja.
- Ostavite kolač u hladnjaku, najbolje preko noći, a nakon toga ga izrežite na kocke i uživajte!
Pročitajte još jedan recept za kolač od jogurta bez pečenja u članku “Bez pečenja: Recept za brzi kolač od jogurta, keksa i voća“.
Mramorni kolač s jogurtom – recept
Ovaj čarobni kolač od jogurta oduševit će vas okusom, ali i izgledom. Priprema je jednostavna, a kolač je gotov za sat vremena.
Sastojci:
- 120 g jogurta
- 100 g šećera
- 3 jaja
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 110 g maslaca (otopljenog)
- 225 g brašna
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- prstohvat soli
- 3 jušne žlice kakaa.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180 °C i pripremite okrugli kalup promjera 23 cm na način da maslacem namastite dno i rubove kalupa.
- U velikoj zdjeli pomiješajte jogurt, šećer, jaja, ekstrakt vanilije i otopljeni maslac.
- U zasebnoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol.
- Suhe sastojke umiješajte u mokre sastojke.
- Odvojite 1/3 smjese i u nju umiješajte kakao prah.
- Ulijte jedan sloj svijetle smjese u kalup, a potom dodajte nekoliko jušnih žlica čokoladne smjese. Ponavljajte ovaj postupak dok ne iskoristite svu smjesu.
- Pecite kolač oko 45 minuta. Ako površina kolača poprima boju prebrzo, prekrijte kolač aluminijskom folijom.
- Ostavite kolač da se ohladi pa servirajte.
Pročitajte i ove članke:
- Ljetni kolač sa svježim sirom: Bez previše pripreme i kalorija! Imamo 5 laganih i osvježavajućih recepata
- Cheesecake s limunom: Lagan i osvježavajuć! Imamo 3 recepta koji će raspametiti vaše okusne pupoljke, za jedan ne trebate ni pećnicu
- Kolač s višnjama, jogurtom i grizom: Svi će ga obožavati! Ovaj lagani biskvit s kremastim voćnim preljevom morate probati.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja
- čarobni kolač od jogurta
- kolač od jogurta i pudinga
- kremasti kolači s jogurtom
- ljetni kolač od jogurta
- mramorni kolač s jogurtom
- sočni jogurt kolač
- starinski kolač od jogurta
- Easy Chocolate Marble Yogurt Cake. Del’s cooking twist.
- Ljetni kolač sa grčkim jogurtom. My Mili Cake.
- Mijac, S. Pita od jogurta. Domaćica.