Brzi njoki od krumpira koji se tope u ustima – recepti koje morate probati!

Brzi njoki od krumpira

Kada tražimo brzinski prilog uz meso ili neko drugo jelo, njoki su gotovo nepogrešiv izbor. Rade se od kombinacije brašna i krumpira, ali općenito izbor sastojaka za njoke može utjecati na teksturu, okus i nutritivni sastav.

U nastavku otkrivamo kako se pripremaju brzi njoki od krumpira koji nisu rezervirani samo za bijelo brašno i običan krumpir.

U tom smislu možemo se pitati koje brašno koristiti za njoke. Ako se odlučite za pšenično glatko brašno, dobit ćete klasične njoke koji su mekani i laki za izradu zbog samog sadržaja glutena u brašnu.

No, tzv. talijanska nulerica ili brašno tip 00 idealno je za njoke jer daje vrlo glatku teksturu.

Njoki će biti nešto čvršće i grublje teksture ako izaberete integralne verzije brašna zbog udjela vlakana, no takvi njoki su nutritivno bogatiji.

Moguće je napraviti i bezglutenske njoke od brašna kao što su rižino ili kukuruzno uz dodatak tapioke. Dakle, vrsta brašna utjecat će na okus, elastičnost i mekoću.

koje brašno koristiti za njoke
FOTO : Shutterstock

Brzi njoki od krumpira

Ako se volite držati klasike ili tek prvi put radite njoke kod kuće te nemate nutritivnih ograničenja u prehrani, npr. da morate izbjegavati gluten, onda slijedite ovaj vrlo jednostavan recept s tek 3 – 4 sastojka.

Sastojci:

  • 600 g krumpira
  • 200 g glatkog brašna
  • 1 jaje
  • sol.

Priprema

  1. Najprije skuhajte krumpir s korom i malo soli, prekriven vodom, oko 20 – 25 minuta dok ne omekša.
  2. Potom ga ogulite kad se malo ohladi i izgnječite gnječilicom za krumpir.
  3. Zgnječenom krumpiru dodajte jaje i sol, a potom postupno dodajte brašno.
  4. Mijesite tijesto koje treba biti glatko, ne prečvrsto.
  5. Zatim podijelite tijesto na tri ili četiri dijela.
  6. Valjkom razvaljajte svaki dio da bude debljine dva centimetra, a potom ih režite na komadiće dugačke oko 2 – 3 cm.
  7. Vilicom napravite karakteristične udubine za njoke, tako da svaki lagano pritisnete vilicom. Ovaj korak nije obavezan.
  8. Zakuhajte posoljenu vodu, a potom dodajte njoke i kuhajte ih oko tri minute. Njoki su kuhani kad isplivaju na površinu.
  9. Ocijedite i poslužite s maslacem ili uz omiljeni umak.
Domaći njoki
FOTO: Shutterstock

Domaći njoki – recept za zelenu varijantu

Za zelenu varijantu domaćih njoka dodajte špinat. Omjeri sastojaka su nešto drugačiji, ali postupak gotovo isti kao i u prethodnom receptu.

Sastojci:

Priprema

  1. U posoljenoj vodi kuhajte krumpir s korom oko 20 minuta, a kad se malo ohladi, ogulite ga i izgnječite.
  2. Zatim, izmiksajte kuhani špinat te ga pomiješajte s krumpirom.
  3. Dodajte jaje i sol, a zatim postepeno i brašno.
  4. Umijesite glatko tijesto, raspodijelite ga na nekoliko dijelova, a potom ga razvaljajte na debljinu od dva centimetra.
  5. Izrežite njoke, po želji ih pritisnite malo vilicom, a potom ih kuhajte u posoljenoj vreloj vodi dok ne isplivaju.
Domaći njoki od krumpira
FOTO: Shutterstock

Bezglutenski njoki

Domaći njoki od krumpira mogu se napraviti i bez glutena, najviše zahvaljujući lakoj dostupnosti raznih vrsta bezglutenskih brašna. U ovom receptu koristimo rižino brašno i tapioku.

Sastojci:

Priprema

  1. Kuhani krumpir izgnječite, a potom ga pomiješajte s ostalim sastojcima u jednoličnu smjesu.
  2. Oblikujte njoke debljine oko dva centimetra, a potom ih kuhajte u posoljenoj vodi dok ne isplivaju.
Domaći njoki - recept
FOTO: Shutterstock

Veganski njoki od krumpira

Njoke možete napraviti i bez jaja, što neće biti izbor samo vegana, već i onih koji zbog alergije moraju izbjegavati ovu namirnicu.

Sastojci:

Priprema

  1. Zgnječenom kuhanom krumpiru dodajte sol i maslinovo ulje te pomiješajte.
  2. Postupno dodajte brašno, zamijesite glatko tijesto, a ako su ruke ljepljive, po potrebi dodajte još malo brašna.
  3. Podijelite tijesto na tri dijela, razvaljajte do debljine oko dva centimetra, a potom režite njoke veličine 2 – 3 cm.
  4. Po želji vilicom napravite žljebiće na površini njoka.
  5. Kuhajte ih u vreloj posoljenoj vodi dok ne isplivaju na površinu, odnosno oko tri minute.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu