Zašto je važno kakva hrana dospijeva na naše tanjure? Donosimo 5 postulata održive gastronomije

Zašto je važno kakva hrana dospijeva na naše tanjure

Održiva gastronomija odnosi se na način kuhanja prilikom kojeg se uzima u obzir odakle sastojci dolaze, kako se proizvode i transportiraju do nas, a s ciljem očuvanja Zemlje i nas samih. Održivom gastronomijom nastoji se promicati radnje povezane s kuhanjem i nabavkom hrane kojima se prirodni resursi ne bacaju bespotrebno, te kojima se čuvaju Zemlja, ali i kulinarske tradicije.

Godine 2016. generalna skupština Ujedinjenih naroda odlučila je da se dana 18. lipnja obilježava Međunarodni dan održive gastronomije. Iznimno velika količina hrane se baca i proizvodi na način da se bespotrebno troše prirodni resursi – luksuz koji si s brzo rastućim brojem stanovnika na Zemlji ne možemo dopustiti. Ovaj dan iznimno je važan kako bi se promicale radnje vezane uz hranu kojima čuvamo Zemlju i naše zdravlje.

U nastavku ćete saznati koja se načela promiču održivom gastronomijom te kako vi možete podržati ovaj pokret. 

Biljna prehrana
FOTO: Shutterstock

5 postulata održive gastronomije

Održiva gastronomija temelji se na tome da vodimo računa o resursima koji su uloženi u uzgoj hrane te podržavanju lokalnih proizvođača i održavanju kulinarske tradicije.

Održiva proizvodnja i distribucija hrane

Proizvodnja i distribucija hrane imaju najveći ekološki otisak, što je uglavnom posljedica emitiranja stakleničkih plinova. Iz tog razloga važno je pozivati proizvođače na odgovornu i održivu proizvodnju hrane, ali i kao potrošači trebamo birati hranu koja je održivo proizvedena (npr. kupovinom hrane koju proizvode lokalni proizvođači i koja zahtijeva kraći transport).

Pod odabir hrane koja je održivije proizvedena spada i odabir namirnica koje zahtijevaju manje prirodnih resursa da bi se proizvele. Npr. proizvodnja namirnica biljnog porijekla stvara manje stakleničkih plinova i zahtijeva manje resursa u odnosu na većinu (industrijski proizvedenih) namirnica životinjskog porijekla.

Pročitajte članke:

Kupovanje lokalne hrane

Jedan od ciljeva održive gastronomije je poticanje kupovine lokalne hrane od malih, domaćih proizvođača. Time se podržava održivija proizvodnja hrane, ali i jačanje zajednice jer podržavate lokalne proizvođače i ekonomiju. Osim toga, kupovinom hrane koja je lokalno proizvedena čuvaju se resursi i smanjuje se proizvodnja stakleničkih plinova iz razloga što ta hrana kraće putuje do naših tanjura. 

Kupovinom hrane od lokalnih proizvođača se također podržava očuvanje starog sjemena i sorti voća i povrća. Osim toga, kupovina sezonske hrane također podržava održivu proizvodnju hrane.

Kupovanje lokalne hrane
FOTO: Shutterstock

Održavanje kulinarske tradicije

Jedan od ciljeva održive gastronomije je održavanje kulinarske tradicije i starih recepata koji su kulturno prepoznatljivi. Između ostalog, starinski recepti često su jednostavniji i temelje se na jednostavnijim i održivijim načinima pripreme. Za tradicionalna jela često se koriste lokalne namirnice, čime se dodatno podržava održivost. 

Pročitajte članak “Trikovi za zdraviju kupnju namirnica“.

Održivija priprema hrane

Osim održavanja kulinarske tradicije, održivom gastronomijom promiče se i upotreba održivijih izvora energije prilikom pripreme hrane (npr. upotreba indukcije umjesto plina ili struje).

Isto tako, važno je prilikom kuhanja koristiti energiju efektivno. To možete postići na način da:

 • poklopite lonac prilikom kuhanja
 • prilikom paljenja pećnice istodobno ispečete nekoliko različitih stvari
 • odaberete lonac odgovarajuće veličine za plamenik.

O očuvanju energije saznajte više u člancima:

Održivija priprema hrane
FOTO: Shutterstock

Smanjivanje bacanja hrane

Osim promicanja odabira hrane koja je lokalna i koja se proizvodi na održivi način, održiva gastronomija promiče i smanjivanje bacanja hrane, kako bi se smanjilo besmisleno trošenje prirodnih resursa. Naime, kada bacate hranu, ne bacate samo tu namirnicu ili proizvod, već s njom “bacate” novac, rad, energiju i prirodne resurse (kao što su voda i sjeme) koji su uloženi u proizvodnju te namirnice. 

Iz tog razloga iznimno je važno smanjiti količinu bačene hrane. To se može postići na nekoliko načina, a između ostaloga planiranjem tjednog jelovnika i kupovinom namirnica koje su potrebne za to. Smanjenje bacanja hrane može se postići i prenamjenom ostataka (npr. višak riže sutradan prenamijenite u novo jelo, npr. arancine) te iskorištavanjem cijele namirnice. 

Kako podržati održivu gastronomiju?

Održiva gastronomija odnosi se na promjene koje svi pripadnici prehrambenog lanca mogu implementirati – od proizvođača hrane, restorana i kuhara, do nas, potrošača i “domaćih” kuhara. U suštini se radi o radnjama vezane uz kuhanje i hranu kojima se čuvaju prirodni resursi.

Neki od načina na koji možete podržati održivu gastronomiju i doprinijeti očuvanju Zemlje su:

 • kupujte lokalnu hranu od domaćih proizvođača
 • kupujte hranu koja je u sezoni
 • posadite začinsko bilje, povrće i/ili voće na balkonu ili u vrtu
 • kupujte više biljnih namirnica, u odnosu na namirnice životinjskog porijekla
 • smanjite bacanje hrane.
Kako podržati održivu gastronomiju
FOTO: Shutterstock

Više o održivim promjenama koje možete napraviti u kuhinji saznajte u sljedećim člancima:

Članak objavljen:
 1. Practicing Sustainable Gastronomy. (2021). MICHELIN Guide.
 2. Reynolds, C. (2020). Sustainable Gastronomy: the Environmental Impacts of How We Cook Now and How the “Sustainable Diets” Agenda Might Shape How We Cook in the Future? City, University of London Institutional Repository.
 3. Calling all foodies: this one’s for you! (2017). Food and Agriculture Organization of the United Nations.
 4. Martin-Rios, C. Sustainable gastronomy: An opportunity for a green recovery. Hospitality News & Business Insights by EHL.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu