Prijatelji životinja: Biljna (bezmesna) prehrana zdravstvu može uštedjeti milijarde

Prijatelji životinja - Biljna (bezmesna) prehrana zdravstvu može uštedjeti milijarde

Biljna (bezmesna) prehrana može uštedjeti milijarde kuna hrvatskom zdravstvu, poručili su iz udruge Prijatelji životinja povodom skorašnjeg Svjetskog dana zdravlja, ukazavši na velike prednosti bezmesne prehrane te upozorivši da su Hrvati jedan od najnezdravijih naroda u Europskoj uniji.

U priopćenju ističu kako su se, potaknuti nedavnom studijom koja je provedena na Tajvanu povodom Svjetskog dana zdravlja 7. travnja, odlučili ukazati na veliki potencijal biljne prehrane za očuvanje zdravlja ljudi i uštede u hrvatskom zdravstvu te očuvanje zdravlja okoliša.

Ta je studija, navode, pokazala iste rezultate kao i one ranije provedene diljem svijeta, a to je da su ljudi koji su slijedili prehranu bogatu voćem, povrćem i mahunarkama 15 % manje vremena provodili u liječničkoj ordinaciji i bolnicama u odnosu na one koji su konzumirali prehranu s visokim udjelom namirnica životinjskog podrijetla.

Pročitajte članke:

Biljna (bezmesna) prehrana
FOTO: Shutterstock

Hrvati su najdeblja nacija u Europi

Po tajvanskoj studiji, ističu, pojedinci koji se hrane veganski puno su manje izloženi riziku oboljenja od težih simptoma i komplikacija nakon zaraze bolešću COVID-19, a veganska prehrana gotovo upola smanjuje opasnost za razvitak dijabetesa tipa 2 te smanjuje i rizik od bolesti srca, karcinoma, hipertenzije i artritisa.

S druge strane, upozoravaju Prijatelji životinja, Hrvatska se u svojem zdravstvenom sustavu sve češće suočava s problemima uzrokovanima lošom i nekvalitetnom prehranom, pa je tako Eurostat za prošlu godinu objavio istraživanje koje je nedvojbeno pokazalo da su Hrvati najdeblja nacija u Europi.

Pročitajte članak “Pretilost – posljedice na zdravlje, kako izračunati, liječenje“.

U priopćenju kažu:

Ako tome pridodamo činjenicu da su u našoj zemlji bolesti srca i krvnih žila vodeći uzrok smrti, jasno je zašto Hrvati nose etiketu jednog od najnezdravijih naroda unutar cijele Europske unije.

Kada bi se tajvanska studija primijenila na hrvatski zdravstveni sustav, poručuju, to bi značilo da bismo promjenom prehrane u vegansku mogli poboljšati zdravlje velikog broja građana, prevenirati bolesti i uštedjeti golem novac poreznih obveznika. Prema tajvanskoj studiji, i uzevši u obzir proračun HZZO-a, to bi iznosilo čak 3,5 milijarde kuna godišnje, ističu Prijatelji životinja.

Pročitajte članke:

Članak objavljen:
  1. Medijsko priopćenje Hrvatske izvještajne novinske agencije (HINA).

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu