Zdrava prehrana: Savjeti za zdrav i ukusan međuobrok (2. dio)

zdrav međuobrok

Zdrav međuobrok važan je za održavanje normalne razine šećera u krvi i pravilan rad probave. On će vam također pomoći da održite energiju tijekom dana, zato dobro isplanirajte svoje obroke. U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta za zdrav i ukusan međuobrok, a ako ste propustili prvi dio ovoga teksta, možete ga pročitati ovdje.

Voćna sreća kao zaseban obrok

Voće, kao samostalan obrok, možemo uvijek jesti, međutim vrijedi pripaziti da ga unosimo pola sata do sat vremena prije glavnog obroka ili tri do četiri sata nakon ručka! Zašto? Voće je lako probavljivo i ako se jede neposredno nakon obroka trune u hrani koju smo konzumirali. Zato ga je idealno jesti u međuobrocima.

Tako je na primjer bananu dobro jesti do 12 sati jer daje energiju, dok jabuku navečer jer je manje kalorična od banane. Banana je odlična za energiju, zbog ugljikohidrata koji mogu brzo podignuti razinu energije pa ju često uzimaju sportaši, a istraživanja su pokazala da konzumacija samo dvije banane dnevno osigurava energiju dovoljnu za 90 minuta napornog rada. Dobra je i u borbi protiv stresa jer vraća razinu kalija u ravnotežu i regulira otkucaje srca.

medjuobrok-banane

U usporedbi s jabukom, banana ima čak 4 puta više bjelančevina, 2 puta više ugljikohidrata, 3 puta više fosfora, 5 puta više vitamina A i željeza i dva puta više svih ostalih vitamina i minerala. Uz sve navedeno, banana sadrži triptofan, vrstu bjelančevine koju tijelo pretvara u serotonin, poznat po tome da nas opušta i poboljšava raspoloženje. Također, banane neutraliziraju želučanu kiselinu, samo ih treba jesti kada su već zrele.

Za jabuku je poznato da je odličan saveznik u postizanju savršenog zdravlja. Poboljšava rad metabolizma, pomaže pri mršavljenju, daje miran san.

medjuobrok-jabuka

Kako jabuka nema veliku energetsku vrijednost, jer njen najveći dio čini voda u kojoj su otopljeni vitamini i mineralne tvari, hranjive i ljekovite tvari, kroz želudac prolazi za 20 minuta. Bogata je vlaknastim tvarima (celuloza, pektin, lignin) koja smanjuju kolesterol koji nastaje u jetri, i uz to, vlaknasta hrana sprječava nastanak srčanih oboljenja. Obiluje vitaminima (C vitaminom koji je odgovoran za imunitet i proces starenja, vitaminima A, E, K, B), mineralima (kalij, magnezij, fosfor, željezo).

Sve popularniji Smoothe-iji kao zaseban obrok

Još jedan obrok koji možete uzimati ujutro i navečer je danas sve popularniji smoothie, gust i kremast napitak, od zdravih i svježih namirnica koje se lako probavljaju, a samo ime to i označava kada se prevede sa engleskog.

Nutritivna vrijednost mu je toliko visoka da ga nije potrebno uzimati uz kuhanu hranu već kao samostalni obrok za doručak ili večeru. Za razliku od voćnog soka, u voćnom smooothie-ju se koriste svi dijelovi voća i kora, pa kao njegova baza nastaje voćni pire bogat vlaknima i sok.

Kako su nešto gušće prirode, više služe da zamijene male, kvalitetne međuobroke.

smoothie-medjuobrok

Zdrave grickalice za samostalan obrok

Razvoju i aktivaciji mentalnih sposobnosti za naše svakodnevne obaveze doprinjet će i unos općenito svih vrsta sjemenki koje poboljšavaju mentalne i reproduktivne funkcije kao što su suncokretove i lanene sjemenke i sjemenke bundeve, te orašasti plodovi kao što su lješnjak, orah, kesten, bademi, kikiriki, pistacijo – oni su ne samo bogati za srce i krvožilni sustav omega 3 kiselinama, vitaminima i mineralima, nego su i s obzirom na kaloričnost, dobar izvor energije. Pomažu jačanju kože, kose i noktiju, te jačanju memorije i koncentracije.

orasasti-plodovi-medjuobrok

Sadržaj minerala, posebice kalcija i željeza u suhom voću je veći nego u svježem, pa je stoga dobro uzimati suhe grožđice.

Od svog svježeg voća, grožđe je najbogatije ugljikohidratima, tako da kroz njega možemo dobiti znatnu količinu energije. Uz to, dodatno možete poboljšati razinu hemoglobina u krvi, tako da namočite preko noći 5 grožđica crnog grožđa i 5 badema, i ujutro pojedite.

Pročitajte više:

Članak objavljen:

Saznajte više o zdravoj prehrani u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu