Sadnja jagoda mjesečarki – savjeti i ideje

Sadnja jagoda mjesečarki

Sadnja jagoda mjesečarki djelovat će na vas opuštajuće, a urodit će lijepim prizorom i slatkim plodovima. Jagode su omiljeno voće koje obožavamo jesti u proljeće i ljeti. Iako s prehrambenog stajališta jagode ubrajamo u bobičasto voće, s botaničkog stajališta jagode su samo odebljali cvat biljke. Drugim riječima, botanički jagode ne spadaju ni u voće ni u povrće. 

Jagode su dobar izbor voća za osobe na redukcijskoj prehrani jer na 100 g sadrže svega 32 kcal. Bogate su vitaminom C, vlaknima i antioksidansima. Zbog sadržaja elaginske kiseline usporavaju rast malignih stanica. 

Jagode
FOTO: Shutterstock

Jagode su idealna namirnica za brojne recepte poput osvježavajućeg smoothieja, sa šlagom ili čokoladom te u kolačima i tortama. Ideje potražite u člancima:

No, priznajemo, uživanje u zdjelici punoj svježih jagoda je uvijek opcija broj jedan. 

Postoji više sorti jagoda – rane, srednje i kasne srednjorotke i mjesečarke. Nekima su najbolje jagode mjesečarke jer daju plodove od ljeta, pa čak do kasne jeseni, a to je upravo ono što želimo – jagode kroz produljenu sezonu.

Uzgoj jagoda mjesečarki
FOTO: Shutterstock

Sadnja jagoda mjesečarki – vrijeme, tlo, navodnjavanje

Uzgoj jagoda mjesečarki zapravo je vrlo sličan uzgoju ostalih sorti jagoda. Da bi osigurali puno plodova, vrijeme sadnje jagoda mjesečarki je u kolovozu ili rujnu. Nakon što nabavite sadnice, dobro pripremite tlo za sadnju jagoda mjesečarki. Tlo treba biti vrlo usitnjeno, a da je zaista takvo možete prosuditi po tome ako čizma potone u zemlju.

Drugim riječima, tlo je potrebno izorati i isfrezati. Također, tlo treba biti ravno, a ne strmo. Sadnja jagoda mjesečarki vrši se u tlo bogato humusom s optimalnim pH između 5,8 i 6,2. Ako sadite kopar i češnjak, onda uz njih posadite i jagode mjesečarke jer će tako biti bolje zaštićene od štetnika. S druge strane, jagode nemojte saditi pored rajčice, repe, kukuruza i graška. 

Jagode je najbolje saditi na gredicama visine oko 20 cm i širine oko 60 cm. Razmak između njih također treba biti oko 60 cm, a potom je potrebno osigurati redovito navodnjavanje. Ako postavljate crijevo, tada su sadnice s unutrašnje strane crijeva. Obično idu dva crijeva po sredini. 

Pročitajte članak “Uzdignute gredice – izrada, materijal, cijena“.

Vrijeme sadnje jagoda mjesečarki
FOTO: Shutterstock

Kada se postavi crijevo, slijedi postavljanje folije s probušenim rupama za sadnju. Foliju je potrebno čvrsto zategnuti. Potom slijedi sadnja jagoda mjesečarki. Sadnicu najprije treba zajedno sa zemljom u kojoj je bila uroniti u vodu. Iskopajte rupu u gredici na mjestu probušene rupe na foliji i posadite sadnicu zajedno sa zemljom. 

Folija je u ovom slučaju važna kako jagode ne bi trulile u dodiru sa zemljom. Alternativa foliji je slama. Međutim, sloj slame treba biti visok barem 10 cm, a s vremena na vrijeme slama se mora nadograditi, odnosno nadopuniti.

Stalnorađajuće jagode - sadnice
FOTO: Shutterstock

Stalnorađajuće jagode – sadnice 

Ako se pitate gdje kupiti sadnice jagoda mjesečarki, onda znajte da ih je pouzdano kupiti od profesionalnih uzgajivača. Obično se cijene kreću između tri i pet kuna po sadnici, ovisno o sorti. Prodaja sadnica jagoda mjesečarki vrši se na sljedećim lokacijama:

 • Fragaria.hr 
 • Drijen.hr
 • Pevex
 • rasadnici
 • vrtni centri. 

Sadnice jagoda mjesečarki dolaze u kontejnerima sa zemljom i, kao što je spomenuto, takve se sade u zemlju. Sadnja jagoda mjesečarki u proljeće također je opcija. 

Ideje za sadnju jagoda
FOTO: Shutterstock
Uzgoj jagoda na balkonu
FOTO: Shutterstock

Ideje za sadnju jagoda 

Jagode se ne moraju nužno posaditi u gredice. Postoje i druge ideje za sadnju jagoda, a neke od njih su:

 • uzgoj jagoda u saksijama
 • sadnja jagoda u palete 
 • u obliku vertikalnog tornja
 • u obliku piramide
 • u mini tunelima
 • na balkonu
 • u bačvi. 
Uzgoj jagoda u saksijama
FOTO: Shutterstock

Uzgoj jagoda u saksijama može pridonijeti i vizualnom dojmu vašeg vrta ili balkona. Saksije možete pričvrstiti jedne iznad druge ili ih naslagati uza zid. Sadnja jagoda u palete vrši se tako da se jagode posade između rešetki paleta, baš kao kad se sade u rupe folije na gredicama. 

Sadnja jagoda u palete
FOTO: Shutterstock

Ako sadite jagode u bačvu, izbušite rupe na stijenkama bačve, napunite je zemljom i posadite jagode tako da vire iz probušenih rupa. Poanta je uvijek da jagode imaju dovoljno prostora. Zato paleta, folija, saksija i sl. služe kao barijera između sadnica. 

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu