Koje povrće izbjegavati prilikom procesa gubitka kilograma?

Koje povrće izbjegavati

Voće i povrće su iznimno važni za zdravlje, ali nije sve povrće jednako dobro za naše tijelo. U stvari, određeno povrće je izrazito bogato škrobom i povezano je s debljanjem, navodi studija iz 2015.godine objavljena u PLoS Medicine pod nazivom Eating more fruits and non-starchy vegetables is associated with less weight gain.

Istraživači s Harvarda i bolnice Brigham and Women’s Hospital vodili su  studiju. Bertoia i suradnici navode kako određeno voće i  povrće, s obzirom na nutritivni sastav, može biti manje ili više učinkovito u cilju postizanja adekvatne tjelesne mase. U studiji su istraživali poveznicu između unosa specifičnog voća i povrća s promjenom u tjelesnoj masi. 

Od 1986. godine do 2010. ta poveznica je istraživana kroz više četverogodišnjih intervala, a prilagođavala se s obzirom na spontane promjene u načinu života uključujući faktore kao što su obrasci prehrane, pušenje i tjelesna aktivnost. Povećanje na tjelesnoj masi uzimano je kao razlika u  masi između početka i kraja četverogodišnjeg intervala. Voće i povrće je bilo kategorizirano s obzirom na udio vlakana i glikemijski indeks. 

Koje povrće treba izbjegavati kad želite izgubiti kilograma?

Rezultati su pokazali kako većina voća i povrća nije uzrokovala rast tjelesne mase, dok je za povećan unos povrća bogatog škrobom (kao npr. grašak, krumpir i kukuruz) dokazan učinak na povećanje tjelesne mase. Iako je navedeno povrće nutritivno veoma bogato (kalij, vitamin C, vitamin B6, željezo, vlakna i proteini) ono posjeduje visok glikemijski indeks što može objasniti  razlog zašto je njegova konzumacija povezana s dobitkom na tjelesnoj masi.  

Povrće s malo škroba
Foto: Photospin

S druge strane, istraživanje provedeno na Odjelu za znanost o hrani i nutricionizam na Sveučilištu u Minnesoti (2013. godina) pozivalo se na američke smjernice za prehranu iz 2010.godine. Sama studija je  provedena od strane Joanne L. Slavin u cilju otkrivanja poveznice između smanjenja unosa povrća s visokim udjelom vlakana i škroba (poznatog kao bijelo povrće) na učinak na zdravlje.

Rezultati su pokazali da bijelo povrće obiluje ugljikohidratima, prehrambenim vlaknima i neprobavljivim škrobom. Epidemiološka studija je pokazala kako je unos prehrambenih vlakana povezan sa smanjenje kardiovaskularnih bolesti i tako ima ulogu u prevenciji pretilosti. Autorica navodi kako je nužno promovirati povećani unos vlakana kroz javnozdravstvene djelatnosti. 

Prema smjernicama od strane British Nutrition Foundation dnevno je potrebno unijeti barem 5 porcija različitog voća i povrća. Voće i povrće bi trebalo činiti barem trećinu onoga što pojedemo dnevno, a jako je bitna raznolikost u izboru voća i povrća. Prehrana koja se bazira na voću i povrću koje se razlikuje po svojoj vrsti i boji sadrži kombinacije važnih nutrijenata.

Dnevna porcija voća i povrća
Foto: Nutrition.org.uk – prikaz 1 porcije voća ili povrća

Na službenoj stranici od British Nutrition Foundation objavljen je video  koji na interaktivan način opisuje kako pravilno konzumirati voće i  povrće.

Više od dijetama možete pročitati ovdje.

Članak objavljen:

Izvori:

  1. Bertoia M.L., Mukamal K.L., Cahill L.E., Hou T., Ludwig D.S.,  Mozaffarian D., Willet W.C., Hu F.B., Eric B., Rimm E.B., (2015.) Changes in Intake of Fruits and Vegetables and Weight Change in United States Men and Women Followed for Up to 24 Years: Analysis from Three Prospective Cohort Studies, PLOS Medicine
  2. Slavin J.L., (2013.) Carbohydrates, Dietary Fiber, and Resistant Starch in White Vegetables: Links to Health Outcomes
  3. Fruit and vegetables (2016.) British Nutrition Foundation

Saznajte više o zdravom mršavljenju u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.67 / 5   3

Foto: Pixabay

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu