Kava usporava pad kognitivnih sposobnosti kod starijih osoba

salica-kave

Kognitivne funkcije ostaju više ili manje stabilne do životne dobi od 60 godina, a nakon toga imaju tendenciju pada, osobito između 60-te i 80-te. Usporavanje ovog pada i smanjivanje rizika od Alzheimerove i Parkinsonove bolesti je tema kojom se bave brojni gerontolozi i gerijatri. Redovito ispijanje umjerenih količina kave pomaže u očuvanju kognitivnih sposobnosti u starijoj dobi.

Demografska slika svijeta se mijenja. Stanovništvo sve više stari i prema podacima Ujedinjenih naroda 2015. je svijet nastanjivalo 900 milijuna osoba starijih od 60 godina, a u 2030. se očekuje da će broj starijih osoba narasti na 1,4 milijarde.

Znanstvena istraživanja o odnosu potrošnje kave i starenja

Jedan od ciljeva znanstvenih istraživanja je ograničavanje propadanja kognitivnih sposobnosti tijekom starenja, kako bi se rastućoj populaciji zrelije dobi omogućio kvalitetniji i sadržajniji život.

Odnos između potrošnje kave i starenja je u fokusu zdravstvenih radnika. Istraživanja su pokazala da redovna, doživotna umjerena konzumacija kave/kofeina može usporiti fiziološki kognitivni pad uslijed starenja i može smanjiti rizik od Alzheimerove i Parkinsonove bolesti.

kava

Prehrana, kava i pad kognitivnih sposobnosti

Na kongresu Gerijatrijskog društva Europske unije u Lisabonu, održan je simpozij: “Prehrana, kava i pad kognitivnih sposobnosti uslijed starenja” i na njemu su eminentni stručnjaci prezentirali najnovija istraživanja u tom području.

Prehrana bogata omega 3 masnim kiselinama, vitaminima B grupe i antioksidansima pokazala se učinkovitom za očuvanje kognitivnih sposobnosti. Mediteranska dijeta je bogata ovim sastojcima i dokazano pomaže zdravom starenju.

Umjereno ispijanje kave (3-5 šalica dnevno) može pružiti zaštitu od smanjenja kognitivnih sposobnosti i ostalih neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove i Parkinsonove bolesti.

Do 5 šalica kave dnevno

Prema Europskoj agenciji za sigurnost hrane (EFSA), unos do 400 mg kofeina (ekvivalent oko 5 šalica) dnevno, iz svih izvora, ne predstavlja problem za zdrave odrasle osobe.

treca-dob-i-kava

Beskofeinska kava nema učinak na pad kognitivnih sposobnosti

>Iako nije poznat precizni mehanizam djelovanja kave na starački kognitivni pad, utvrđeno je da beskofeinska kava nema taj učinak. U kavi se nalaze i druge komponente koje bi mogle igrati određenu pozitivnu ulogu, primjerice antioksidansi i protuupalni sastojci.

Osim navedenog, ispijanje kave je najčešće društveni događaj koji poboljšava održavanje veza s prijateljima i susjedima a to je također ključni dio zdravog starenja.

Uvriježene zablude o kavi

Istraživanje iz 2015 na 4.000 osoba iz 10 europskih zemalja o razumijevanju, vjerovanjima, ponašanju i poznavanju zdravih dijeta je pokazalo da, unatoč znanstvenim dokazima, većina ljudi nije svjesna dobrobiti umjerenog ispijanja kave. Među ispitanicima starijim od 55 godina, 62% ih vjeruje da kava nije ni dobra ni loša za zdravlje a 64% ih misli da kava ne pomaže usporavanju gubitka mentalnih sposobnosti starijih osoba, primjerice Alzheimerove bolesti i Parkinsona te cerebrovaskularnih oboljenja.

Članak uređen:

Saznajte više o alzheimerovoj bolesti u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Kava usporava pad kognitivnih sposobnosti kod starijih osoba

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.