Kako video igrice utječu na kognitivne sposobnosti?

igranje igrica

Video igrice su postale sveprisutni dio globalne kulture. Dramatični porast njihove popularnosti je doveo do značajnog interesa za učinke koje video igrice mogu imati na mozak i ponašanje. Znanstvena istraživanja pokazuju da neke komercijalne video igrice uistinu imaju potencijal uzrokovanja znatnih izmjena u raznim aspektima ljudskog ponašanja, pa i kognitivnih sposobnosti.

Ovo se posebno odnosi na akcijske video igrice koje imaju kompleksne 3D postavke, uključuju ciljeve koji se brzo pomiču, pojavljuju se i nestaju, s potrebom pažnje na rubovima ekrana, sadrže puno bespotrebnih i nevažnih objekata, iziskuju od igrača stalno prebacivanje između visoko fokusirane i visoko distribuirane pažnje te donošenje brzih, ali i pouzdanih odluka.

Takve igrice imaju, između ostalog, pozitivne učinke na sposobnost percepcije, usredotočenosti i pažnje, sposobnosti natjecanja i vizualizacije. Njihov je učinak na kognitivne sposobnosti jači čak i od učinka mozgalica (en. Brain games).

Pojedine video igrice se ciljano koriste u rješavanju nekih problema u stvarnom svijetu. Tako su npr. igrice poput Tetrisa pokazale pozitivan učinak kod slabovidnosti (ambliopije), poteškoća s čitanjem i disleksije.

video-igrice

Video igrice imaju važnu ulogu u simulaciji realnih situacija. Koriste se za osposobljavanja kirurga za laparoskopske zahvate, obuku vozača i pilota, a u novije doba i za upravljanje dronovima.

Uz sve navedene pozitivne učinke, ne smije se smetnuti s uma opasnosti igranja video igrica, osobito djece i adolescenata u razvoju. Američka akademija za pedijatriju preporučuje da se djeca i tinejdžeri služe zabavnim medijima (što uključuje video igrice) do dva sata dnevno. Previše igranja može dovesti do razvoja ovisnosti ili do težeg vraćanja u stvarnost iz svijeta igrica.

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: iganje igrica, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Kako video igrice utječu na kognitivne sposobnosti?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.