30% slučajeva Alzheimerove bolesti uzrokovano životnim stilom

pamcenje

Istraživači demencije s Instituta za socijalnu medicinu, medicinu rada i javno zdravstvo (ISAP) Sveučilišta u Leipzigu su izračunali da je trećina pacijenata od Alzheimerove bolesti oboljelo zbog posljedica faktora rizika kao što su hipertenzija (visoki tlak), pretilost i šećerna bolest.

Kod prevencije Alzheimerove bolesti trebalo bi se jače koncentrirati na rizik nastajanja. Demencije ne opterećuju samo bolesnike i članove obitelji, one su težak teret i zdravstvenim sustavima.

Procjenjujemo da je u Hrvatskoj oko 100.000 osoba zahvaćeno nekim oblikom demencije, većinom Alzheimerove bolesti.

Faktori rizika za Alzheimerovu bolest

Rezultati istraživanja navode da je za 30 posto slučajeva Alzheimerove bolesti odgovorno sedam faktora životnog stila:

Alzheimerova bolest

Najveći udjel, oko 22 posto  se odnosi na manjkavu tjelesnu aktivnost, a zatim slijedi pušenje s 15 posto.

Genetska predispozicija

Opće je mišljenje da je Alzheimerova bolest posljedica nasljednog faktora. Međutim, jak utjecaj vanjskih faktora na nastanak bolesti predstavlja visok potencijal za prevenciju. Za razliku od gena, na njih se itekako može utjecati.

Prevencija

Njemački istraživači su izračunali: kada bi se faktore rizika na koje možemo utjecati svelo na polovicu, teoretski, u Njemačkoj bi se spriječilo do 130.000 aktualnih slučaja Alzheimerove bolesti.

Poigramo li se i mi brojkama, doći ćemo do zaključka da se na isti način i u Hrvatskoj broj novooboljelih može smanjiti za 10-ak tisuća.

Članak objavljen:

Saznajte više o alzheimerovoj bolesti u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu