Ples, karate i Parkinsonova bolest

ples-karate-i-parkinsonova-bolest

Teško je nositi se s Parkinsonom. Ples i karate povezuju tjelesne i duševne aktivnosti te time olakšavaju simptome bolesti.

U dvorani plesne škole u Regensburgu održavaju se sasvim posebni satovi plesa. Jednom tjedno tamo se sastaju oboljeli od Parkinsonove bolesti. Manja grupa muškaraca i žena, u dobi od 50-ak do 80-ak godina uz taktove dobre glazbe i koreografa Johannesa Plehna uživa u plesnim pokretima.

Ovisno o stadiju bolesti, nekim plesačima ide bolje, a nekima slabije. No, nitko ne očekuje savršenstvo, cilj je da se uz puno zabave i veselja trenira koordinacija i motorika. U jednoj drugoj  dvorani, grupa oboljelih od Parkinsonove bolesti se bori protiv zamišljenih protivnika. 20-ak sudionika trenira jedanput tjedno karate.

Istraživanje o učinku plesa i borilačkih sportova na Parkinsonovu bolest

Plesom i borilačkim sportovima, ovi bolesnici ne pomažu samo sebi. Oni su sudionici jednog znanstvenog istraživanja o dobrobiti plesa i borilačkih vještina za oboljele od Parkinsona.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Regensburgu pod vodstvom Prof. Petre Jansen su javnim pozivom pronašli kandidate za besplatne tečajeva plesa i karatea. U pozivu navode: „ Parkinsonova bolest može biti praćena različitim simptomima od ograničenja kretanja i govora, preko promjena raspoloženja (depresije i  anksioznosti) do smanjivanja kognitivnih sposobnosti. Ovo sve negativno utječe na kvalitetu života. Za bolešću pogođene osobe je presudno da ostanu fizički i psihički aktivne. Zajedničke i redovite sportske aktivnosti pomažu poboljšati kontrolu pokreta, upoznati druge ljude sa sličnim problemima i time popraviti samopouzdanje, životno veselje i kvalitetu života.“

Uloga dopamina

Karate i ples na poseban način povezuju tjelesne i duševne aktivnosti – a to je upravo ono što je oboljelima od Parkinsona poremećeno. Kod Parkinsonove bolesti odumiru moždane stanice odgovorne za proizvodnju dopamina – neurotransmitera u mozgu. Nedostatak  dopamina otežava komunikaciju mozga i mišića. To izaziva različite tegobe, ograničenja pokreta i govora, promjene raspoloženja i kognitivnih sposobnosti.

Oblici kretanja kod prilagođenog treninga karatea i ritmičkog plesa odražavaju se na cijelo tijelo. Popravljaju disanje, vježbaju promjenu napetosti i opuštanja, poboljšavaju osjećaj za ravnotežu i koordinaciju, uvježbavaju nove oblike kretanja i potiču pažnju, pamćenje koncentraciju i strateško razmišljanje.

Jedna od sudionica već 10 godina živi s dijagnozom Parkinsonove bolesti. Simptomi su kod nje već toliko izraženi da ih ne može prikriti. Godinama se odricala raznih hobija i sve više se povlačila u sebe. Plesni tečaj je za nju mnogo više od uvježbavanja koraka: „Odvraća mi misli, čini mi dobro, iako sam potpuno svjesna da ne mogu sudjelovati u baš svim pokretima“.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu