Kako svjesno jesti?

vegetarijanac u restoranu

Naši roditelji i preci jelu su pridavali posebnu pažnju: obroci su se planirali unaprijed i kuhali s mnogo posvećenosti, ljubavi i strpljenja, obitelj je jela u točno određeno vrijeme za obiteljskim stolom, a prije jela bi čak i izgovorili molitvu.

Sve ove navike omogućavale su ljudima da jedu svjesno i s mirnim umom, dok mi danas, kada “uvijek” žurimo i nosimo se sa svakodnevnim obavezama i stresom, često jedemo “nesvjesno” ili “u hodu”.

U nastavku teksta možete pročitati kako da jedete svjesno i time izgradite zdrave prehrambene navike i “pomognete” procesu probavljanja hrane, te istinski uživate u svakom zalogaju.

Osjetite zahvalnost za hranu

Od davnina ljudi su širom svijeta, u različitim kulturama i na različite načine prije jela imali praksu zahvaliti se za hranu koju imaju taj dan ili izgovoriti molitvu.

Ova praksa omogućava nam da na trenutak “zastanemo” prije jela, osvijestimo koliko smo sretni što si možemo priuštiti obrok na našem stolu (čak i danas, u “moderno” doba, prema grubim procjenama Svjetske Zdravstvene Organizacije, trećina svjetskog stanovništva je pothranjena), te da pristupimo procesu jedenja hrane mirnog uma s pozitivnim mislima i punom koncentracijom na sadašnji trenutak i jelo na našem tanjuru.

Kratka molitva ili osjećaj zahvalnosti Stvoritelju, Majci Zemlji ili Svemiru na hrani koju jedemo promijenit će naš pristup jedenju i donijeti nam više zadovoljstva i užitka u samoj hrani.

Jedite prstima

Jedenje prstima omogućava nam da hranu osjetimo još jednim čulom: dodirom. Kada jedemo hranu prstima, pomoću milijuna receptora za dodir na jagodicama naših prstiju, možemo osjetiti teksturu i temperaturu svakog zalogaja.

Ovaj proces, prema tradicionalnoj indijskoj medicini ayurvedi daje našem probavnom sistemu informaciju o svojstvima hrane koju jedemo i stimulira lučenje odgovarajućih probavnih sokova čak i prije nego zalogaj dotakne naše nepce!

Jedenje prstima pomaže nam da jedemo svjesnije, te da uistinu uživamo u svakom zalogaju (sjećate li se kako ste slasno jeli omiljeni slatkiš iz djetinjstva?).

Kušajte namirnice u njihovom izvornom stanju

Potrudite se kušati namirnice u njihovom izvornom stanju, bez dodavanja soli, šećera ili dressinga, kako biste osjetili jedinstvene arome istih i kako biste ih mogli prepoznati u jelima.

Vrlo je bitno doživjeti okus hrane te procijeniti osjećaj gladi, isto kao i hoćemo li neku hranu kategorizirati kao ukusnu ili neukusnu (više o ovoj temi možete pročitati tekstu “Otkrijte tajnu kuhanja zdravih i ukusnih jela”).

Pomirišite hranu prije nego počnete s jelom

Miris neke namirnice, jela ili kolača može ostati zabilježen u našem sjećanju dugo godina i pobuditi “stare” emocije: miris cimeta može nas podsjetiti na kolačiće koje je pekla naša baka za Božić, miris pite od jabuke na djetinjstvo u našem domu, miris čokolade može pobuditi pozitivne osjećaje…

Čak i ako smo siti, ugodan miris hrane koju volimo može ponovo “pobuditi” osjećaj gladi.

Ugodan miris hrane može pobuditi naš apetit, te pobuditi lučenje probavnih sokova u probavnom sistemu, čak i prije nego počnemo jesti (što će pomoći da se hrana brže i lakše probavi), te kreirati dugotrajne uspomene koje će nas podsjećati na samo jelo.

Kako svjesno jesti

Pročitajte “Kako miris hrane utječe na naš apetit”.

Neka jelo bude vaša jedina aktivnost

Pobrinite se da ne jedete za vrijeme gledanja televizije, poslovnih razgovora, rada za laptopom ili “u hodu”.

Ako odvojite vrijeme samo za jelo, bit ćete više osviješteni i prisutni u sadašnjem trenutku, te vam se neće dogoditi da za vrijeme gledanja omiljene TV-serije “nesvjesno”pojedete cijelu zdjelu kokica, vrećicu čipsa ili štrucu kruha (koliko vam se puta ovo dogodilo?).

Jedite za obiteljskim stolom

Obiteljski obrok za stolom pomaže u prenošenju malih obiteljskih rituala i kreiranju lijepih uspomena na dom i djetinjstvo.

Bilo da je riječ o molitvi prije jela, zajedničkom razgovoru, jednom članu obitelji koji prvi počinje s obrokom, nekim posebnim omiljenim jelima, nedjeljnom ručku… ovi mali rituali ostat će sa svim članovima obitelji tijekom cijeloga života i pomoći nam da jedemo svjesnije, u točno određeno vrijeme kao i da kreiramo zdrave prehrambene navike.

Pročitajte tekst “Zašto je važno jesti za obiteljskim stolom”.

Osvijestite djelovanje hrane na vaše zdravlje

Tijekom jela, razmislite o hrani koju jedete i osvijestite djelovanje pojedinih vrsta hrane na vaše zdravlje.

Na primjer, ukoliko jedete jelo dekorirano lišćem korijandera, možete zamišljati kako ono djeluje kao “čistač” toksina iz vašeg organizma. Dok ispijate šalicu čaja od kamilice, možete si predočiti kako aktivni sastojci iz kamilice i miris kamilice umiruju.

Članak objavljen:

Saznajte više o zdravoj prehrani u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu