Kako prestati s dijetama i izgubiti kilograme na zdrav način?

mršavljenje

Ako budete upražnjavali dijete isključivo s ciljem da smršavite, vrlo je vjerojatno da nećete postići dugoročni efekt.

Čak i ako ustrajete pri dijeti i izgubite višak kilograma, ubrzo će se po povratku na stari režim prehrane i stil života, izgubljeni kilogrami ponovo vratiti te ćete opet biti “na početku”.

Umjesto dijeta i strogih režima prehrane, dugoročno rješenje koje će ne samo pomoći da održite tjelesnu težinu, već i da generalno doprinesete svome zdravlju je da usvojite zdrav životni stil, koji podrazumijeva pozitivan odnos prema svome tijelu, zdraviju prehranu, bavljenje tjelovježbom koja vama odgovara, dovoljno sati sna, reduciranje stresa i boravak u prirodi.

Kada zavolite svoje tijelo onakvo kakvo jest i počnete se osjećati dobro u svojoj koži onda je prirodan slijed događaja da ćete kao dio brige za svoje tijelo poželjeti usvojiti i zdrav životni stil: ne radi gubitka kilograma, ne radi toga da biste mogli obući haljinu koja je ove sezone u modi, ne radi selfija na Facebook-u, već zbog sebe, zbog svog zdravlja i kao dio brige, poštovanja i ljubavi koju osjećate prema sebi.

Jedite svjesno

Ako odvojite vrijeme samo za jelo, bit ćete više osviješteni i prisutni u sadašnjem trenutku, te vam se neće dogoditi da za vrijeme gledanja omiljene TV-serije “nesvjesno”pojedete cijelu zdjelu kokica, vrećicu čipsa ili štrucu kruha (koliko vam se puta ovo dogodilo?).

Priprema zdrave hrane
Foto: Unsplash

Pročitajte članak “Kako svjesno jesti

Osvijestite svoje emocije pri konzumiranju hrane

Bili mi toga svjesni ili ne, postoji povratna veza između naših emocija i hrane koju jedemo.

Često, uslijed osjećaja usamljenosti, ljutnje, frustriranosti nakon svađe s partnerom ili “toksičnog” dana na poslu, ljudi posežu za “utješnom hranom” kojom “otupljuju” negativne emocije.

Najčešće je riječ o hrani koja nije zdrava niti nutritivno zadovoljava potrebe organizma (poput slatkiša, čokolade, čipsa, grickalica, kolača…), koja dugoročno uz sjedilački način života može pridonijeti povećanju tjelesne težine, nekoj vrsti nutritivne deficijencije, problematične kože…

Pročitajte više o emocionalnom prejedanju i o tome kako se riješiti ove nezdrave navike ovdje.

Zavolite svoje tijelo

Osjećati se dobro u svojoj koži najvažnija je mentalna “dijeta” koju možete započeti već danas za ljepotu i zdravlje!

Uvrstite više zdravih, cjelovitih namirnica u svoj jelovnik

Zdrava prehrana
Foto: Unsplash

Jesti više zdravih, cjelovitih namirnica, poput zelenog lisnatog povrća, cjelovitih žitarica, voća i povrća te namirnica bogatih zdravim masnoćama, kako biste osjećali manji poriv za nezdravom hranom i produljili osjećaj sitosti.

Bavite se fizičkom aktivnošću u kojoj ćete uistinu uživati

Tjelovježba
Foto: Unsplash

Važno je da odaberete nešto što ćete toliko voljeti da će i sama pomisao na isto biti dovoljna da vas motivira da ustanete i pokrenete se, odnosno odete na trening. To može biti ples, yoga, pilates, plivanje, šetnja prirodom, aerobik, zumba-fitness…

Boravite češće u prirodi

U svojoj knjizi Princip prirode („The Nature Principle“) Richard Louv povezanost čovjeka s prirodom smatra esencijalnim za psihičko i fizičko zdravlje i tu povezanost naziva vitaminom N (nature-priroda engl.). Kao što nam za normalan rast i razvoj i zdravlje trebaju vitamini i minerali iz hrane, tako nam je potreban i vitamin N – boravak u prirodi.

Boravak u prirodi
Foto: Unsplash

Iskoristite boravak u obližnjem parku, proplanku, na selu ili u šumi za duge šetnje, svjesno disanje svježeg zraka, meditaciju u hodu i relaksaciju uma.

Koristite društvene mreže kao “podsjetnik” na zdrave navike

Iskoristite maksimum od društvenih mreža: pratite profile i stranice blogova o zdravoj prehrani (poput Facebook stranice bloga Vegetarijanska Kuhinja ) ili Facebook stranice portala o zdravom življenju (poput Facebook stranice Kreni Zdravo).

Podijelite svoje male uspjehe i cilj koji želite postići usvajanjem zdravog životnog stila sa svojim prijateljima.

Povežite se s ljudima sa sličnim ciljem u nekoj od Facebook grupa.

Članak objavljen:

Saznajte više o zdravom mršavljenju u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o vježbanju u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o zdravoj prehrani u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu