Neuroznanstvenici upozoravaju: Nedostatak ovog vitamina povećava rizik od razvoja demencije

Nova opsežna studija je pokazala da su u osoba koje uzimaju suplemente vitamina D izgledi za razvoj demencije manji nego u onih koje ih ne uzimaju

Nova opsežna studija je pokazala da su u osoba koje uzimaju suplemente vitamina D izgledi za razvoj demencije manji nego u onih koje ih ne uzimaju, objavljeno je u stručnom časopisu Alzheimer’s & Dementia: Diagnosis, Assessment & Disease Monitoring.

Istraživanjem, koje su znanstvenici proveli u Britaniji i Kanadi, obuhvaćeno je 12.400 sudionika koji su prosječno imali 71 godinu. Ustanovljeno je da su svi ispitanici na početku studije bili zdravi i nisu patili od demencije.

Oko 4.600 ili 37 % ih je reklo da uzimaju suplemente vitamina D, što je uključivalo kombinaciju kalcija i vitamina D, kolekalciferola (vitamin D3) i ergokalciferola (D2).

10 godina od početka istraživanja demencija se razvila u gotovo 2.670 sudionika studije.
10 godina od početka istraživanja demencija se razvila u gotovo 2.670 sudionika studije
FOTO: Shutterstock

Od pacijenata s demencijom samo je njih 679 ili 25 % uzimalo dodatke vitamina D, a njih 75 % ili 2.000 nije ih uzimalo.

U grupi sudionika koja je uzimala dodatke vitamina D evidentirano je 40 % manje dijagnoza demencije u odnosu na ostatak ispitanika.

Zahinoor Ismail, profesor na Sveučilištu u Calgaryju i glavni autor studije, je istaknuo:

Studija je pokazala da bi raniji početak uzimanja suplemenata vitamina D mogao biti posebno koristan jer bi spriječio kognitivno propadanje.

Jedan je način da saznate nedostaje li vam vitamin D

Zanimljivo je i to da je istraživanjem otkriveno kako su dodaci vitamina D više koristili određenim podskupinama sudionika studije:

  • ženama
  • osobama s normalnim kognitivnim sposobnostima za razliku od osoba kojima je otprije dijagnosticirano blago kognitivno oštećenje
  • osobama koje nisu nositelji gena APOE-e4.

Znanstvenici su pojasnili da otprilike 40 – 65 % oboljelih od demencije nosi ovaj gen, a on je povezan s regulacijom metabolizma lipida i povećava rizik od razvoja bolesti.

Istraživači vjeruju da nositelji ovog gena apsorbiraju vitamin D iz crijeva, što potencijalno može negativno utjecati na učinkovitost dodataka prehrani.

Stručnjaci za prehranu sugeriraju da se osobe koje žele početi uzimati suplemente vitamina D prethodno posavjetuju s liječnikom
FOTO: Shutterstock

Byron Creese, neuroznanstvenik, koautor studije i predavač na Sveučilištu Exeter, je dodao:

Sprječavanje razvoja demencije ili odgoda njezina razvoja od ključnog je značaja s obzirom na sve veći broj oboljelih. Poveznica s vitaminom D u ovoj studiji ukazuje na to da uzimanje suplementa vitamina D može biti vrlo korisno u prevenciji ili odgodi razvoja demencije.

U zemljama u kojima su u zimskim mjesecima ljudi rjeđe izloženi sunčevoj svjetlosti preporučuje se uzimanje vitamina D, a jedini način da saznate nedostaje li vam taj vitamin je analiza krvi.

Stručnjaci za prehranu sugeriraju da se osobe koje žele početi uzimati suplemente vitamina D prethodno posavjetuju s liječnikom, s obzirom na to da uzimanje prevelike količine u nekim slučajevima može rezultirati zatvorom, mučninom, povraćanjem, dezorijentiranošću i mišićnim grčevima.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.43 / 5   7

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu