Kalkulator trudnoće – kako približno izračunati termin poroda

kalkulator_trudnoce

Već pri prvom posjetu ginekologu kada se utvrdi trudnoća, liječnik će odrediti očekivani datum porođaja. Unatoč brojnim napredima u medicini i opstetriciji, za izračun termina poroda koristi se jednostavna metoda iz 19. stoljeća koju je razvio njemački liječnik Franz Naegele.

U praksi se vrlo malo djece doista rađa na izračunati termin poroda, pa tako čak 96 % djece izbjegne taj datum barem za jedan dan.

Liječnik će pomoću tablice već za nekoliko sekundi moći odrediti okviran termin, a možete ga jednostavno izračunati i sami. Upotrijebite naš kalkulator za računanje termina poroda ili u nastavku teksta doznajte kako ga možete izračunati.

REZULTAT: Vaš predviđeni termin poroda je

Napomena: Izračun je samo informativan i ne može se koristiti u druge svrhe. Jedini pouzdan termin poroda može izračunati Vaš liječnik.

Kalkulator za računanje termina poroda

Kalkulator trudnoće pomaže vam da okvirno odredite termin poroda.

Kalkulator trudnoće

Izračunajte predviđeni termin poroda.

Prosječno trajanje ciklusa (okvirno):

 

“;
for($i=1;$i<=31;$i++) { if($i==$day) $selected='selected'; else $selected=''; $chooser.="“;
}
$chooser.=” “;

$chooser.=” “;

$chooser.=” “;

return $chooser;
}
?>

Kako izračunati termin poroda?

Kako biste izračunali Vaš termin, potrebno je samo znati datum početka posljednje menstruacije. Iako bi bilo preciznije trudnoću računati od dana začeća, to se ne radi jer je rijetko taj trenutak poznat; do začeća ne mora uvijek doći na dan ovulacije, a žene koje ne rade testove ovulacije rijetko i znaju kada su im bili plodni dani.

Zato se za računanje termina koristi datum početka posljednje menstruacije. Od toga datuma računamo 40 tjedana, odnosno 280 dana kako bismo dobili očekivani termin poroda. 

Znači, ako je posljednja menstruacija započela 10. lipnja 2017. godine, previđeni datum poroda bit će 17. ožujka 2018. godine. 

kalkulator_trudnoce3

Ova metoda uzima u obzir trajanje prosječnog menstrualnog ciklusa od 28 dana, odnosno ne uzima u obzir individualne razlike među ženama zbog čega često nije pouzdana.

Datum poroda može biti znatno prije predviđenog termina kod žena čiji su ciklusi kraći od 28 dana.

Također, iako se ovulacija u pravilu odvija sredinom ciklusa, u ponekim slučajevima zbog raznih razloga ona se može dogoditi na samom početku ciklusa, već nakon mjesečnice, što će također “požuriti” porod.

Prije očekivanog termina često će roditi i:

  • trudnice mlađe od 30 godina,
  • trudnice koje boluju od dijabetesa, 
  • trudnice nižeg rasta,
  • trudnice s indeksom tjelesne mase manjim od 18,5 ili većim od 30,
  • trudnice koje tijekom trudnoće puše ili konzumiraju alkohol i droge,
  • trudnice izložene velikom stresu tijekom trudnoće.

Termin može biti kasniji od predviđenog kod starijih trudnica, kod trudnica višeg tjelesnog rasta, a različiti psihički faktori poput stresa, depresije i anksioznosti mogu produžiti trudnoću.

kalkulator_trudnoce2

 

Žene koje su ostale trudne tijekom uzimanja (najčešće nepravilnog) kontracepcijskih pilula ili odmah nakon prestanka korištenja istih također mogu imati velika odstupanja od predviđenog termina

Računanje termina poroda ultrazvučnim pregledom

Danas se redovito pri ultrazvučnom ginekološkom pregledu trudnice računa i starost ploda na temelju koje liječnik korigira predviđeni termin poroda. 

Pregledi u prva tri mjeseca trudnoće su najpouzdaniji jer datiraju termin poroda s odstupanjima od samo 5 do 7 dana, dok se u drugom tromjesečju već može pogriješiti i do 10 dana od termina. 

Iako je nemoguće precizno i pouzdano odrediti termin poroda, okvirno računanje svakako je od pomoći u iščekivanju i pripremama za veliki dan, a ginekologu od velike važnosti kako bi se mogli isplanirati posebni zahvati tijekom porođaja ako će biti potrebni. 

Članak uređen:

Ocijenite članak

3.67 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: kalkulator trudnoce, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Kalkulator trudnoće – kako približno izračunati termin poroda

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.