Spušteni kapci – uzroci, podizanje kapaka i operacija (blefaroplastika)

blefaroplastika-ocnih-kapaka

Spušteni kapci normalna su pojava mnogih starijih osoba jer se vezivno tkivo s godinama opušta i daje nam umorniji izgled. Ovaj problem može biti i genetski predefiniran kada i mlade osobe jednostavno imaju spuštene kapke, no taj se problem može lako riješiti podizanjem kapaka ili blefaroplastikom.

Spuštene kapke najlakše primjećujemo kada je razmak od trepavica/gornjeg kapka i obrva jako malen. Opušteni kapci tako pojačavaju umoran izgled osobe, otežavaju šminkanje očiju i većina osoba ih želi što prije ukloniti ili smanjiti daljnje spuštanje.

Spušteni kapci na očima – uzrok i prevencija

Najčešći ukazatelj na spuštanje kapaka je genetska predispozicija. Ako pogledate svoje roditelje, a oni imaju spuštene kapke, vrlo vjerojatno da ćete ih i vi imati u kasnijim godinama života.

Osim genetike, neki od uzroka spuštenih kapaka su povećan BMI (jer su na licu i oko očiju veće masne “vrećice” koje se zatim mogu početi spuštati), učestala konzumacija alkohola i prehrana koja uključuje puno soli.

Također, istraživanja su dokazala da su osobe muškog spola, blijede puti i osobe koje su kronično neispavane podložne spuštanju kapaka tijekom godina.

blefaroplastika-rezultati

Blefaroplastika očnih kapaka

Operacijski zahvat, tzv. blefaroplastika je postupak korigiranja samo gornjih, tj. donjih kapaka ili oboje skupa. Ovim zahvatom uklanja se višak kože koja je počela “visiti”, masne vrećice ili pak bore.

Operacijom se nažalost ne može mijenjati položaj obrva, bore oko očiju niti tamni podočnjaci. Blefaroplastika gornjih kapaka jedan je od najčešćih zahvata u estetskoj kirurgiji, s visokim stupnjem efikasnosti te spada u male zahvate.

Operacija očnih kapaka – postupak i cijena

Blefaroplastika se izvodi pod lokalnom ili općom anestezijom, dok je prije samog zahvata potrebna konzultacija s estetskim kirurgom koji će ga izvoditi. Nakon konzultacija, znat ćete sve potrebne informacije i metodu korekcije kapaka.

Nakon anestezije počinje se s rezovima na mjestu prirodnih linija i nabora kože koji neće rezultirati u primjetnim ožiljcima. Masno tkivo se zatim uklanja ili preusmjerava, mišići smanjuju i višak kože reducira.

Nekoliko sati nakon zahvata, poželjno je ostati u poliklinici ili bolnici gdje ste proveli zahvat. Cijena blefaroplastike većinom kreće od 8000 kn za lokalnu anesteziju, dok je cijena zahvata pod općom anestezijom i dvostruko viša.

Mjere opreza i oporavak od operacije

Prije same operacije, potrebno je izbjegavati lijekove koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu poput protuupalnih lijekova Aspirin, Andol i Acisal.

Neke od popratnih pojava su pojačano stvaranje suza ili osjećaj stranog tijela u očima koji nestaju u roku 2 tjedna. Nakon zahvata, komplikacije su iznimno rijetke, no može se pojaviti suhoća očiju, asimetrija kapaka ili primjetni ožiljci.

podizanje-kapaka

Šavovi se uklanjaju između 4-7 dana nakon operacije, dok modrice i podljevi nestaju nakon 10-15 dana. Također, ovaj zahvat je popularan i zbog potpunog izostanka bolova nakon zahvata, stoga nije potrebna konzumacija analgetika.

Podizanje kapaka bez operacije

Iako je blefaroplastika daleko najzastupljeniji način za korekciju spuštenih kapaka, danas postoje mnoge druge metode koje ne uključuju operaciju očnih kapaka. Tretmani za podizanje kapaka su poželjni kod svih osoba iznad 35 godina starosti.

Postoji nekoliko novih tretmana za podizanje kapaka poput karboterapije, frakcijskih radiovalova te frakcijskog lasera. Uz ovakve tretmane, moguće je djelovati protiv spuštanja kapaka i prije nego se oni skroz spuste. To znači da je moguće tretirati blago do srednje spuštene kapke i prevenirati potpuno spuštanje.

  • Karboterapija koristi CO2 (ugljikov dioksid) da bi se potaknula proizvodnja kolagena u kapku. Ubrizgavanje plina nije bolno, već je moguća pojava blage nelagode, a prosječno je potrebno 3 tretmana za vidljive rezultate.
  • Frakcijski radiovalovi koriste elektromagnetsku energiju da bi se na vezivnom tkivu uzrokovala mikro oštećenja, koja se zatim zamjenjuju, a postojeći kolagen ojačava. Sam tretman traje otprilike nekoliko minuta, dok je sveukupno potrebno 2-3 tretmana. Oporavak nije potreban, a pravi rezultati vidljivi su nakon 6 do 9 mjeseci.
  • Frakcijski laser za razliku od radiovalova koristi optičku energiju, dok je djelovanje poprilično slično. Sveukupno je potrebno 1-3 tretmana i rezultati su vidljivi u roku 9 do 12 mjeseci, s time da se što više vremena protječe zamjećuje bolji izgled kapaka. Oporavak nakon tretmana može potrajati nekoliko dana te je sam tretman blago neugodan.
Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: spušteni kapci, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu