Hidratacija i vlaženje nisu isto za vašu kožu, a evo i zašto

Hidracija i vlaženje nisu isto za vašu kožu, a evo i zašto

Mogli biste pretpostaviti da samo oni sa suhom ili dehidriranom kožom trebaju brinuti o hidrataciji, ali baš kao i vašem tijelu, svim tipovima kože potrebna je hidratacija kako bi izgledali i osjećali se najbolje.

Hidratacija uključuje opskrbu kože potrebnom vlagom, ali bitno je razumjeti razliku između hidratacije i vlage. Uz mnoštvo proizvoda za koje se tvrdi da hidriraju vašu kožu – ulja, kreme, gelovi – može biti izazov odabrati pravi.

Hidratantno sredstvo i hidratantna krema – u čemu je razlika?

Znanstveno, ovlaživači se mogu kategorizirati u različite vrste, uključujući omekšivače (masti i ulja), skvalen (ulje), humektanse i okluzive. Međutim, na potrošačkom tržištu ovi su pojmovi često pogrešno definirani robnim markama. Prema Perryju Romanowskom, kozmetičkom kemičaru, “hidratator” i “ovlaživač” su marketinški izrazi bez strogih definicija, koji se općenito koriste za opisivanje kako proizvod daje vlažnost vašoj koži.

Sama voda nije dovoljna za održavanje vlažnosti kože.

Ima tendenciju brzog isparavanja, odnoseći sa sobom prirodna ulja vaše kože, što može dovesti do suhoće. Kontinuirano pranje bez nanošenja hidratantne kreme može pogoršati ovaj problem.

Hidratantno sredstvo i hidratantna krema - u čemu je razlika
FOTO: Shutterstock

Tehnički pojmovi – okluzivi i humektanti

Okluzivi, često označeni kao ovlaživači, stvaraju barijeru na koži kako bi spriječili gubitak vode. Sastojci uključuju petrolatum, mineralno ulje, estere i biljna ulja. Čine kožu glatkom i manje suhom.

Humektanti, poznati kao hidratatori, privlače i zadržavaju vodu iz okoline ili dubljih slojeva kože. Uobičajeni humektanti uključuju glicerin i hijaluronsku kiselinu.

Većina losiona i proizvoda za kožu sadrži i okluzivne i humektantne sastojke, zbog čega nude i vlaženje i hidrataciju. Oblik proizvoda (gel, balzam, ulje, krema) utječe na iskustvo primjene, ali ne i na učinkovitost proizvoda.

Preporuke za različite tipove kože su sljedeće:

  • suha koža – koristite gustu, omekšavajuću hidratantnu kremu za zadržavanje vlage; vazelin je vrlo učinkovit, ali mogu djelovati i alternative poput shea maslaca ili sojinog ulja
  • dehidrirana koža – koristite hidratantni serum sa sastojcima poput hijaluronske kiseline kako biste vratili vodu u kožu
  • masna koža – koristite nekomedogene hidratantne i hidratantne kreme na bazi vode kako biste pružili hidrataciju bez začepljenja pora.

Završni savjeti

Često je najbolje koristiti i hidratantnu kremu i hidratantno sredstvo. Prvo nanesite sredstva za zadržavanje vlage kako biste uvukli vlagu, a zatim okluzivno sredstvo za zadržavanje vlage. Alternativno, potražite proizvode koji kombiniraju obje funkcije.

Kako biste tijekom cijele godine održali bujan, hidratiziran ten, prilagodite svoju rutinu njege prema potrebama svoje kože, osobito tijekom različitih godišnjih doba poput zime kada može biti potrebna dodatna hidratacija.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu