Rješenja za suha usta

suha usta

Suhoća usta ili kserostomija je prilično neugodna pojava. Postoje brojni načini za rješavanje problema, ali prije nego što pokušate bilo koji od njih, obratite se svom liječniku, pogotovo ako uzimate neke lijekove.

Evo i nekoliko prirodnih strategija za rješavanje ovog problema:

Pijte više vode

Ok, ovo je zbilja očito rješenje. No, zapitajte se koliko vode obično konzumirate u danu? Povećajte potrošnju tekućine uvijek noseći bocu vode u torbi.

Izbjegavajte kofein

Istraživanja pokazuju da konzumiranje previše kofeina uzrokuje kserostomiju ili pogoršava stanje, ako je već imate. Smanjite unos kave i sokova, a povećajte unos vode i čaja.

Pokušajte posebnu pastu ili vodicu za ispiranje usta

Možda ste lojalni određenom brendu paste za zube, ali razmislite o prelasku na jedan od proizvoda posebno formuliranih kako bi se smanjio neugodan osjećaj suhih usta. Na etiketi potražite ksilitol na popisu sastojaka. Izbjegavajte vodice za ispiranje usta koje sadrže alkohol!

Suha usta

Žvake bez šećera

Uzmite bombon ili žvaku bez šećera kako biste potaknuli proizvodnju sline. Ponovno tražite ksilitol na deklaraciji, jer je ovaj sastojak može pomoći stimulirati protok dodatne sline.

Prestanite pušiti

Ako pušite ili koristite duhan, vrijeme je da se ostavite te navike. Uz sve negativne zdravstvene posljedice, pušenje također uzrokuje suha usta. Toksini u dimu cigareta, ne samo da smanjuju proizvodnju sline, nego i povećavaju rizik od infekcija usne šupljine.  

Smanjite konzumiranje alkohola

Osim što isušuje usta, konzumacija alkohola ima tendenciju da se aktivira potreba za češćim mokrenjem, što također pridonosi gubitku vode iz tijela.

Grickajte peršin

Grančice peršina neće izliječiti vaša suha usta, ali mogu poboljšati loš dah koji ih često prati. Bonus: peršin je bogat vitaminom K, koji omogućuje normalno grušanje krvi i održava zdravlje kostiju.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.63 / 5   16

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu