Proteinski tretman za kosu – prednosti i kako koristiti

Sjajna kosa

Proteinski tretman za kosu je kemijski tretman koji se koristi kako bi se kosa ojačala. Djeluje tako da ojačava vanjsku strukturu kose, čime povećava elastičnost i poboljšava izgled kose. Ovaj tretman idealan je za osobe koje imaju suhu i oštećenu kosu koja je sklona pucanju.

U nastavku saznajte više o prednostima proteinskog tretmana za kosu, na koji način djeluje i kako ga koristiti.

Proteinski tretman za kosu – prednosti

Kosa se većinom sastoji od proteina koji se naziva keratin. Dugotrajnim izlaganjem suncu, toplini i određenim kemikalijama, proteini u kosi se počinju razgrađivati. Zato s vremenom kosa može izgubiti čvrstoću i elastičnost te postati sklonija pucanju.

Kosu koja je oštećena ili oslabljena zbog kontinuiranog tretiranja toplinom ili određenim kemikalijama možete obnoviti dodavanjem proteina u kosu. Upravo u tome vam može pomoći proteinski tretman za kosu.

Proteinski tretman za kosu ima nekoliko pozitivnih učinaka na kosu:

  • jača kosu,
  • vraća elastičnost kosi,
  • smanjuje pucanje vlasi,
  • omogućava zdrav rast kose.

Proteinski tretman za kosu djeluje tako da dodaje proteine direktno u folikul kose, čime očvršćuje i zaglađuje kutikulu (vanjski sloj kose). Ovim tretmanom se unose proteini na mjesta na kojima nedostaju u vlasi, što daje zdraviji izgled kosi. Osim toga, proteinski tretman za kosu omekšava kosu i otvara kutikulu, čime omogućuje prodiranje vlage dublje u vlasi i sprječava gubitak vode kroz epidermalni sloj.

Proteinski tretman za kosu – kako koristiti?

Proteinski tretman za kosu mogu koristiti osobe svih tipova kose, a idealan je za osobe koje imaju:

  • suhu, dehidriranu i oštećenu kosu,
  • kosu koja lako puca i lomi se,
  • kosu koja nije elastična kao prije,
  • kemijski tretiranu kosu.

Ovaj tretman koristan je i za sobe koje koriste fen, peglu i/ili uvijač za kosu više puta tjedno. Proteinski tretman za kosu može se koristiti i prije farbanja ili blajhanja kose kako bi se kosa dodatno učvrstila i zaštitila.

S vremenom se proteini naneseni u kosu putem proteinskog tretmana istroše te je potrebno ponovno napraviti tretman. Proteinski tretman koji se dobije u salonu najčešće traje između 3 i 6 mjeseci. Nakon toga se kosa vraća u svoje prijašnje stanje.

Ipak, proteinski tretman za kosu ne smije se koristiti prečesto jer može imati negativne posljedice, kao što su iritacija, slabljenje i gubitak kose.

Osobama koje imaju oštećenu kosu preporučuje se odlazak na proteinski tretman za kosu u salonu na sezonskoj bazi (2 – 3 puta godišnje ili svakih 4 – 6 mjeseci). Ako koristite kućni proteinski tretman za kosu, ovisno o proizvodu, možete ga koristiti na tjednoj ili mjesečnoj bazi.

S obzirom na to da proteinski tretman za kosu koji se koristi kod kuće najčešće dolazi u obliku maske za kosu, preporučuje se koristiti ga nakon pranja kose, a prije upotrebe regeneratora. Prije korištenja proteinskog tretmana za kosu kod kuće svakako pročitajte upute o upotrebi proizvoda.

Uz proteinski tretman za kosu preporučuje se njegovati kosu i hidratizirajućim maskama te uljima za kosu.

maska za kosu
Foto: Photo Secrets

Proteinski tretman za kosu – gdje kupiti?

Proteinske tretmane za kosu možete potražiti u drogerijama. Mogu doći u obliku šampona ili regeneratora, ali najpoznatiji proteinski tretmani su oni u obliku maske za kosu.

Proteinski tretman za kosu također možete napraviti i u frizerskom salonu, gdje se koriste proizvodi sa snažnijim i učinkovitijim kemikalijama (npr. keratinski tretman za kosu). Imajte na umu da proteinski tretman za kosu koji dobijete u salonu može iritirati vlasište ako imate osjetljivu kožu. Isto tako, proteinski tretman za kosu koji dobijete u salonu se ne smije raditi jednako često kao onaj koji kupite u drogeriji.

Proteinski tretman za kosu – recept

Ako ne želite kupovati kućni proteinski tretman za kosu ili ne želite nanositi jake kemikalije koje dolaze s proteinskim tretmanom u salonu, možete napraviti prirodni proteinski tretman za kosu kod kuće. Za pripremu ove maske potrebna su vam samo dva sastojka:

Jaja je potrebno dobro umutiti, a zatim im dodajte maslinovo ulje ili jogurt. Masku ravnomjerno nanesite na kosu i pustite da djeluje 20 – 30 minuta. Kosu zatim isperite šamponom i regeneratorom. Važno je da prilikom ispiranja ove maske koristite hladnu vodu kako se jaja ne bi počela „kuhati“ i pretvarati u kajganu dok su vam na kosi.

Ako želite povećati količinu proteina u svojem prirodnom proteinskom tretmanu za kosu, koristite grčki jogurt za pripremu maske, jer taj tip jogurta ima više proteina.

Više o maski za kosu od jaja i njezinim prednostima možete saznati ovdje.

Članak objavljen:

Saznajte više o kosi u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Unsplash

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu