Botoks za kosu: Tretman za suhu i oštećenu kosu koji možete napraviti i kod kuće! Evo kako djeluje i koja je cijena u salonima

Botoks za kosu

Botoks za kosu je tretman za suhu i oštećenu kosu, koji prodire u oštećene dijelove površinskog sloja kose te je obnavlja, zaglađuje i pruža joj stalnu zaštitu.

Botoks za kosu zapravo ne sadrži sastojak botulinum toksin, koji je glavni sastojak botoksa. Umjesto toga, naziv je temeljen na tome kako proizvod funkcionira.

Baš kao što botoks djeluje tako da opušta mišiće i zaglađuje kožu, botoks za kosu djeluje tako da ispunjava pojedinačna vlakna kose kako bi joj dao punoću i učinio je glatkom.
botoks za kosu - cijena
FOTO: Shutterstock

Je li botoks za kosu štetan?

Provjerili smo za vas sljedeće tvrdnje.

 • Botoks za kosu čini kosu zdravijom – ova tvrdnja pokazala se djelomično istinitom. Kada je u pitanju botoks za kosu, iskustva pokazuju da može učiniti da kosa kratkoročno izgleda zdravo i njegovano, no u nekim su slučajevima korisnice primijetile pogoršanje nakon što su ga prestale koristiti. Ipak, s obzirom na to da je riječ o iznimkama, usudili bismo se reći da je botoks za kosu siguran za primjenu, no najčešće ne poboljšava dugoročno kvalitetu kose.
 • Botoks za kosu čini kosu sjajnom i mekom – u većini slučajeva ova se tvrdnja pokazala točnom. Nakon primjene kosa uistinu izgleda sjajnije nego ranije, no u nekim slučajevima promjene su bile gotovo neprimjetne. Ipak, velik dio žena oduševljen je učinkom botoksa kada su u pitanju sjaj i mekoća kose.
 • Botoks za kosu sprječava zapetljavanje kose – pokazao se odličnim rješenjem protiv zapetljavanja kose. Ovo je svakako jedna od velikih prednosti ovog tretmana, jer se tako sprječava pucanje vlasi uzrokovano češljanjem zapetljane kose.
 • Botoks za kosu pojačava strukturu kose i daje volumen – ova tvrdnja se pokazala istinitom kod većine korisnika. Botoks za kosu stvara zaštitu te vraća snagu i jakost slaboj, oštećenoj i kemijski tretiranoj kosi, a uz to joj daje masu i volumen.
 • Botoks za kosu traje 10 – 20 pranja – u većini slučajeva trajanje učinka je bilo otprilike na donjoj granici ili čak i kraće od 10 pranja kose. Ipak, tretman se smije ponoviti tek nakon 10. pranja, kako ne bi došlo do zasićenja kose.
Botoks kose u frizerskom salonu
FOTO: Shutterstock

Botoks kose u frizerskom salonu

Premda je većina žena sama svoj majstor kada je u pitanju friziranje za posebne prigode ili večernje izlaske, konstantno feniranje, čupanje, peglanje i kovrčanje kose rezultira pucanjem vrhova i smanjivanjem volumena kose. 

Ako želite napraviti botoks kose, onda je definitivno najbolje da ga prvi put napravite u frizerskom salonu

 • Frizerka će vam na samom početku tretmana napraviti analizu vlasišta, kako bi se utvrdio problem. Kosa može biti puna mladih dlaka (zbog čega strši na sve strane; žene u PMS-u ovo jako dobro znaju), kosa koja je ispucala na vrhovima ili na sredini vlasi te kosa kojoj jednostavno nedostaje volumena.
 • Frizerka vam može predložiti šišanje ako smatra da na postojećoj kosi nema smisla raditi botoks jer je previše uništena. Sve je u vašim rukama jer vi plaćate uslugu. 
 • Potom će vam u frizerskom salonu oprati kosu i započeti s tretmanom botoksa kose. Zapravo se radi o njegovanju kose putem ampule koja u sebi sadrži formulu baziranu na molekuli tekućeg stakla. Molekule će prodrijeti upravo tamo gdje je keratin oštećen. Dakle, na površinu kose.
 • Treba pripaziti na to da sredstva za botox ne sadrže plastičnu masu (silikon), već da imaju onaj sastav koji je puno prirodniji za kosu. 
 • Frizerka će vam ampulu utrljati u kosu kroz masažu vlasišta.
 • Idealno je napraviti barem 3 – 4 tretmana botoksa – sama frizerka će vam reći koliko ovisno o oštećenju vaše kose. 

Ako vas zanima botoks za kosu, cijena tretmana za poludugu kosu iznosi oko 20 eura, a za dugu 27 eura. Što je, bez obzira na sve, puno isplativije ako nemate iskustva. 

Botoks za kosu kod kuće
FOTO: Getty Images

Botoks za kosu kod kuće

Može li se ovaj tretman raditi kod kuće i gdje kupiti botoks za kosu? Budući da je kura preparata koji se nalaze u frizerskom salonu dostupna i u slobodnoj prodaji – odgovor je “da”, može se raditi i kod kuće. Međutim, ako nemate iskustva i nikad niste radili tako nešto – bolje je ne isprobavati. 

Evo kako možete odraditi tretman kod kuće:

 • za početak operite kosu te uz pomoć posebnih šprica koje ste dobili u pakiranju uzmite serum iz ampule te ga nanesite na svoje pramenove (isključivo na pramenove, ne kožu glave); dobro utrljajte
 • potom je vrijeme za novu dozu, pakiranje koje ste također dobili u setu; nanesite ga na kosu, dobro utrljajte na pramenove; možete ih i uvijati kako bi se što bolje upilo
 • serum treba prodrijeti u dlaku, i to cijelom njezinom dužinom; nakon pet minuta isperite kosu i dobro osušite.

Naš je zaključak da se botoks kose nije pokazao revolucionarnim otkrićem, no svakako je učinkovitiji i zdraviji za vašu kosu od nekih puno agresivnijih tretmana. Na vama je da prosudite je li vam ovaj tretman potreban.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.14 / 5   21

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: botoks za kosu, botox za kosu, botoks kose, botox kose, botoks za kosu iskustva, botoks kose iskustva, botox za kosu gdje kupiti, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu