Silikon za kosu – dobrobiti, mane i kako ga koristiti

silikon-za-kosu

Silikon za kosu često se koristi za sjaj i ljepši izgled kose nakon pranja. Donedavna rasprava o korisnosti i štetnosti silikona za kosu u svijetu kozmetike, rezultirala je povećanim trudom od strane proizvođača. Sukladno tome, donosimo vam provjerene činjenice o silikonu te kako ga i zašto možete koristiti.

Pojava silikona za kosu izazvala je raspravu o tome jesu li oni zapravo štetni za vlas, a smatralo se i da se silikon ne može isprati s kose. Od tada su provedena istraživanja o učinku silikona na kosu te u nastavku možete pročitati o čemu je zapravo riječ.

Silikoni za kosu koriste se kako bi se kosi podario sjaj, zdrav izgled i zaštita od vanjskih utjecaja. Oni djeluju tako da oblažu vlas vodootpornim slojem, a dijele se u dvije skupine. 

Vrste silikona

 1. Silikoni netopivi u vodi (Dimethicone, Dimethiconol, Cyclomethicone, Cyclopentasiloxane, Stearyl Dimethicone, Cetearyl Methicone, Cetyl Dimethicone)
 2. Silikoni djelomično i potpuno topivi u vodi (Dimethicone Copolyol, Hydroxypropyl Polysiloxane te bilo koji silikon s prefiksom PEG)

Primarni razlog zašto se silikon smatrao štetnim za kosu predstavljala je upitna mogućnost njegovog uklanjanja s kose. Naime, zabluda je da se silikon ne može oprati s kose, stoga je šamponiranje sasvim dovoljno kako bi se on uklonio. 

Također, važno je znati da se silikoni netopivi u vodi mogu ukloniti jedino pranjem kose šamponima koji sadrže sulfate (SLS – sodium laurly sulfate, SLES – sodium laureth sulfate i ALS – ammonia laureth sulphate). Sulfate ćete naći na početku popisa sastojaka 95% šampona, koji se nalaze u našim prodavaonicama.

Silikone koji su djelomično i potpuno topivi u vodi možete ukloniti i šamponima bez sulfata ili agresivnih deterdženata, a kosa će vam biti zahvalna. Uz zabludu o skidanju silikona s kose, pretpostavljalo se da silikoni isušuju kosu te da ona iznutra trune.

Ova činjenica također nije točna jer upravo šamponi sa sulfatima koji su potrebni za skidanje netopivih silikona isušuju kosu i čine ju krhkom.

silikon-za-kosu-1

Dobrobiti silikona za kosu

 • Obavija kosu i štiti ju od vanjskih utjecaja poput vjetra i naglih promjena temperature zimi,
 • Služi kao regenerator jer zadržava vlagu u vlasi,
 • Osigurava lakše češljanje,
 • Čini kosu glađom i mekšom na dodir,
 • Osigurava sjaj i zdrav izgled,
 • Smanjuje poroznost vlasi pa ona neće upijati vlagu (poželjno kod ravnanja kose).

Silikon koristite tako da ga nanesete na vlažnu, opranu kosu prije sušenja. Dovoljno je nekoliko kapi ili stiskanja pumpice. Silikon raspodijelite po prstima i nanesite na vrhove ili cijelu dužinu kose.

Mane silikona za kosu

 • Silikoni koji nisu topivi u vodi (poput dimethicone-a) otežavaju kosu,
 • Zbog otežavanja, silikon može u nekoj mjeri izravnati kovrčavu kosu
 • Silikoni netopivi u vodi mogu se nakupiti na kosi,
 • Potrebni su isušujući šamponi kako bi uklonili silikone,
 • Silikoni mogu privlačiti prljavštinu i vezati ju na vlasi.

Na vama je da odvagnete dobrobiti i mane silikona za kosu te ih koristite sukladno sa zdravljem i kvalitetom vaše kose. O učincima silikona možete se raspitati i kod vaših frizera koji će vam iz prve ruke pružiti kvalitetne informacije o uporabi. Silikone možete koristiti u obliku seruma, kombinaciji s uljima te u raznim proizvodima za njegu i stiliziranje kose. 

Članak objavljen:

Saznajte više o kosi u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o njezi kose u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.67 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: silikon za kosu, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu