Talasoterapija – drevni tretman koji koristi snagu mora

djevojke-plutaju-u-moru

Talasoterapija je drevni ljekoviti tretman koji svoja ljekovita svojstva pripisuje prirodnim ljekovitim svojstvima morske vode. Sama riječ skovana je u Francuskoj u 19. stoljeću prema grčkoj riječi “thalassa” koja predstavlja božicu mora ili more i “therapeia” koja znači ozdravljenje.

Sredinom 19. stoljeća su bogati građani i plemići putovali u Francusku kako bi “došli do vode”. Koliko je poznato, pronalazili su zagrijane vodene kupke s oceanskim algama i daleko od francuske obale. To su bili prvi centri za talasoterapiju.

Kome je namijenjena talasoterapija?

Sve se više ljudi okreće talasoterapiji zbog usporavanja i odgađanja znakova starenja. Također, ona je omiljeni tretman za smanjenje celulita. Klijenti s kroničnim upalama, artritisom, ekcemom, psorijazom ili anemijom imaju velike koristi od talasoterapije.

Talasoterapija se preporučuje svima, ali je primarno namijenjena onima koji pate zbog:

 • stresa,
 • iscrpljenosti,
 • bolesti srca i krvnih žila,
 • reumatskih bolova i
 • kožnih problema.

Kako djeluje talasoterapija?

Talasoterapija na prirodan i učinkovit način poboljšava krvnu cirkulaciju te tako, brzim premještanjem toksina u limfni sustav, ublažava upale u tijelu. Održati organizam u ravnoteži u 21. stoljeću je izazov otežan lošom prehranom, zagađenjem okoliša i stresom.

Minerale koji se nalaze u morskim algama, a među kojima su željezo, magnezij, natrij, kalij, jod, fosfor i kalcij, vaša koža lako apsorbira u krvotok bez probave. Kemijski sastav morske vode i morskih algi sličan je onome u našoj vlastitoj krvnoj plazmi.

Zbog toga ovi esencijalni minerali pomažu tijelu da upije velike koncentracije vitamina, aminokiselina i polisaharidnih šećera koji se nalaze u algama. Tako se vaš unutrašnji ocean dovodi u željenu ravnotežu. Jačanjem krvotoka pomaže i s detoksifikacijom.

zena-s-maskom-za-tijelo-od-algi

Uranjanje tijela u morsku vodu zagrijanu na 33-37 °C u trajanju od najmanje 12 minuta, jednako je 20 sati provedenih u moru u normalnim uvjetima. Također, bazen od 100 litara, napunjen s 30 grama praha od algi ima 20 puta više joda, 3 puta više cinkova, 27 puta više mangana i 18 puta više željeza od samog mora.

Talasoterapija veže toksine kao što su teški metali (kadmij, živa, olovo i radioaktivni materijali), a osim utjecaja na cirkulaciju i upale, talasoterapija blagotvorno djeluje i na kožu. Ona vam može pomoći da učvrstite, tonirate i hidratizirate kožu.

Neka djelovanja talasoterapije:

 • toniranje mišića i čišćenje kože
 • gubitak težine potpomognut osnaženim metabolizmom
 • poboljšano funkcioniranje kardiovaskularnog sustava
 • jačanje imunološkog sustava
 • poboljšanje kvalitete sna
 • oslobađanje od simptoma ekcema i psorijaze
 • ublaživanje boli u leđima i mišićima

Učinkovitost talasoterapije uglavnom ovisi o njezinom intenzitetu i dužini tretmana. Pa iako su rezultati osjetni i vidljivi već nakon jednog tretmana, predlažemo najmanje 2 ili 3 za dugoročne beneficije.

Centri za talasoterapiju

Najpoznatiji centri na svijetu nalaze se u Francuskoj, Velikoj Britaniji i Grčkoj te na sjevernoj obali Afrike i Mrtvome moru. U Francuskoj postoji zakonska odredba prema kojoj se u krugu od 10 km od centra za talasoterapiju ne smije nalaziti nikakav tvornički ili industrijski kompleks.

Time je zajamčena čistoća vode. Talasoterapijski centar mora biti smješten u blizini mora, koristite prirodnu morsku vodu u bazenima, obnavljati je svaka 24 sata i pružiti medicinski nadzor. Osoblje centra treba uključivati fizioterapeuta, hidroterapeuta, dijetetičara i sportskog instruktora.

Hrvatski centri za talasoterapiju djeluju u Crikvenici, Opatiji, Rovinju i Velom Lošinju. Prema najnovijim istraživanjima, 8-dnevni boravak u centru za talasoterapiju vraća tijelo u ravnotežu sljedećih 6 mjeseci. To znači da odlazak na talasoterapiju dvaput godišnje može znatno pridonijeti našem zdravlju.

centar-za-talasoterapiju

Vrste tretmana u talasoterapiji

Ova se terapije ne ograničava na morsku vodu i alge, već koristi i blato, pijesak i sve tvari koje dolaze iz mora, a koje se mogu iskoristiti u svrhu liječenja ili prevencije određene bolesti.

Hidroterapija

Ovdje pripadaju umirujuće spa kupke obogaćene mineralima, kupka od morskih algi, hidro-masaža, podvodni tuš i kupke za ruke i stopala. Dok hidro-masaža olakšava bol u mišićima, zglobovima i stimulira cirkulaciju, drugi su tretmani korisni za dišni sustav i alergije. Podvodni tuš potiče gubitak težine i oslobađa vas grčeva i bolova.

Algoterapija

Riječ je o tretmanu koji uključuje obloge, masku i kupku od algi.Tanki slojevi algi postavljeni na kožu mineraliziraju, opuštaju i detoksificiraju. Zagrijana maska od algi, odnosno blata, liječi reumatske bolesti. Ovdje pripada i krioterapija gdje su donji dijelovi tijela zamotani hladni zavoj od algi koji potiče cirkulaciju u venama.

Fizioterapija

Ona uključuje vježbe u vodi, masaže i elektroterapiju. Vježbe u vodi često su dio programa rehabilitacije, a masaže liječe probleme s cirkulacijom. U elektroterapiji se na određenim područjima koriste različite frekvencije električne energije. To ima analgetski i anticelulitni učinak, a ublažava i bolove u mišićima.

Napomena: Ako ste osjetljivi na jod, imate rak, probleme s krvnim tlakom ili astmu, posavjetujte se s vašim liječnikom prije odlaska na talasoterapiju.

Članak objavljen:

Saznajte više o celulitu u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o alergijama u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o stresu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu