Kakva je bioraznolikost u Hrvatskoj? Evo po čemu se ističemo

bioraznolikost u Hrvatskoj

Hrvatska se ne može pohvaliti samo zadivljujućim obalama i povijesnim gradovima, nego i bogatstvom biološke raznolikosti koja očarava posjetitelje i znanstvenike. Od raznolikih krajolika do jedinstvenih ekosustava, Hrvatska je riznica prirodnih čuda koja čekaju da budu otkrivena i zaštićena.

Važno je istaknuti kako je trećina našeg teritorija dio ekološke mreže Natura 2000 te u 408 zaštićenih područja od kojih su najljepša i najvrjednija zaštićena u osam nacionalnih parkova i 11 parkova prirode.

U Republici Hrvatskoj poznato je gotovo 40.000 vrsta i podvrsta biljaka i životinja, a pretpostavlja se da je stvarni ukupan broj znatno veći. Unatoč bogatstvu biološke raznolikosti i provođenju određenih mjera očuvanja, mnoge divlje vrste su ugrožene.

Pročitajte članak “Nacionalni parkovi i parkovi prirode u Hrvatskoj i susjedstvu: Odmor za oči i psihu! Ove destinacije trebaju biti na ‘to do’ listi“.

Dinarsko gorje na jugu nudi utočište rijetkim vrstama poput ugrožene balkanske divokoze
FOTO: Shutterstock

Bioraznolikost u Hrvatskoj

Jedna od značajki koje definiraju Hrvatsku je njezin raznolik zemljopis, koji uključuje planine, ravnice, rijeke i, naravno, njezinu slavnu jadransku obalu. Ova raznolika topografija doprinosi bogatoj biološkoj raznolikosti zemlje, nudeći staništa za široku lepezu biljnih i životinjskih vrsta.

U kontinentalnom dijelu bujne šume Gorskog kotara pružaju utočište raznolikoj flori i fauni, uključujući smeđe medvjede, vukove i risove. U međuvremenu, Dinarsko gorje na jugu nudi utočište rijetkim vrstama poput ugrožene balkanske divokoze i nedostižnog euroazijskog risa.

Hrvatska obala, koja se proteže na više od 5.800 kilometara duž Jadranskog mora, poznata je po svojoj ljepoti i biološkoj raznolikosti. Kristalno čisto more vrvi morskim životom, od šarenih riba do veličanstvenih morskih kornjača.

Zaštićena područja poput Nacionalnog parka Kornati i Nacionalnog parka Brijuni skrivaju netaknute ekosustave koji podržavaju mnoštvo vrsta, uključujući dobre dupine i sredozemnu medvjedicu.

Flora Hrvatske jednako je raznolika kao i njezini krajolici. Hrvatska je dom za više od 4.000 biljnih vrsta, od kojih su mnoge endemske za regiju. Krški teren istarskog poluotoka domaćin je jedinstvenim biljnim zajednicama prilagođenim vapnenačkom tlu, dok močvare delte Dunava podržavaju razne vodene biljke i ptice.

Hrvatska je dom za više od 4.000 biljnih vrsta, od kojih su mnoge endemske za regiju
FOTO: Shutterstock

Izazovi očuvanja

Unatoč prirodnom bogatstvu, Hrvatska se suočava s brojnim izazovima očuvanja. Uništavanje staništa, onečišćenje, klimatske promjene i neodrživi razvoj prijete bioraznolikosti zemlje. Prekomjerni izlov ribe u Jadranskom moru iscrpio je riblje zalihe, dok krčenje šuma i urbanizacija zadiru u vitalna staništa.

Srećom, Hrvatska je poduzela značajne korake u zaštiti svoje prirodne baštine. Kroz Operativni program “Konkurentnost i kohezija” Ministarstvo zaštite okoliša i energetike osiguralo je financijsku alokaciju više od 900 milijuna kuna iz EU fondova za projekte usmjerene očuvanju biološke raznolikosti.

Ovi projekti uključuju aktivnosti koje doprinose uspostavi okvira upravljanja ekološkom mrežom Natura 2000, implementaciji sustava praćenja bioraznolikosti, istraživanju morskih staništa pod nacionalnom jurisdikcijom, ublažavanju pritisaka na prirodu prvenstveno kontrolom invazivnih vrsta te razminiranju i obnovi staništa, prvenstveno šuma unutar područja Natura 2000.

Uz potporu Ministarstva javne ustanove za upravljanje nacionalnim parkovima i parkovima prirode uspješno su prijavile 20 projekata za unapređenje posjetiteljske infrastrukture s ciljem edukacije šire javnosti o važnosti očuvanja biološke raznolikosti. Ti su projekti vrijedni oko 650 milijuna kuna bespovratnih sredstava EU.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Koje je stanje bioraznolikosti i zaštite prirode u Hrvatskoj? (2018). Odgovorno.hr.
  2. Bioraznolikost. (2017). Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu