Crveni popis je sve duži i duži: Zabrinjava masovni pomor u Odri, a evo i kojih životinja neće biti do 2100. ako se ovako nastavi

Međunarodni crveni popis sada navodi više od 42.100 životinjskih i biljnih vrsta kao ugrožene

Sobovi i carski pingvini su među vrstama koje je organizacija za zaštitu okoliša WWF ove godine istaknula kako bi ilustrirala prijetnje s kojima se suočavaju tisuće i tisuće životinja diljem svijeta.

Tisuće vrsta suočavaju se s padom populacije i sve većim brojem prijetnji, objavila je organizacija u svojem godišnjem izvješću. Pozivajući se na Crveni popis ugroženih vrsta Međunarodne unije za očuvanje prirode, istaknuli su:

Međunarodni crveni popis sada navodi više od 42.100 životinjskih i biljnih vrsta kao ugrožene.
Od najveće svjetske populacije divljih sobova u regiji Taimir na ruskom Arktiku ostala je samo četvrtina
FOTO: Shutterstock

Godine 2000. najveća svjetska populacija divljih sobova u regiji Taimir na ruskom Arktiku sastojala se od milijun životinja. Danas ih je preostala samo četvrtina, kaže WWF, a kao glavne razloge navodi klimatske promjene i krivolov.

Organizacija je također istaknula carske pingvine, rekavši da ove godine ništa nije učinjeno da se ta vrsta bolje zaštiti:

Na trenutnim razinama emisije stakleničkih plinova, između 80 – 100 % svih poznatih kolonija carskih pingvina prijeti izumiranje do 2100. godine.

Masovni pomor ribe u Odri proteklo ljeto

Podsjetili su i na ovoljetni masovni pomor ribe u rijeci Odri, koja teče između Njemačke i Poljske. Taj je pomor također bio prepreka ponovnom uvođenju baltičke jesetre jer su tisuće ribljih jedinki uginule.

U kolovozu su tisuće riba pronađene uginule u Odri. Stručnjaci smatraju da je uzrok masovnog pomora ribe ispuštanje soli u kombinaciji s niskom razinom vode i visokim temperaturama, što je dovelo do masovnog razmnožavanja otrovne vrste alge (Prymnesium parvum).

U kolovozu su tisuće riba pronađene uginule u Odri
FOTO: Shutterstock

WWF je istaknuo i pozitivne primjere očuvanja vrsta, uključujući populaciju tigrova u Nepalu, koja se dobro oporavlja, kao i grbavih kitova u Australiji.

Te su životinje skinute s popisa ugroženih vrsta zbog značajnog povećanja populacije. Unatoč tome, potrebne su dodatne mjere kako bi se kitovi zaštitili od prijetnji poput ribolova, brodskog prometa i onečišćenja, dodala je organizacija.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu