Populacije divljih životinja pale 69 % od 1970.: I u Hrvatskoj ugrožene velike zvijeri, ali i riblji fond

Populacije divljih životinja pale 69 % od 1970.

Promatrane populacije divljih vrsta – sisavci, vodozemci, reptili i ribe – u prosjeku su manje za 69 % od 1970. godine, istaknuto je u objavljenom izvještaju World Wildlife Fund-a (WWF) koji kaže da je stanje prirode ozbiljno narušeno i da je potrebno hitno očuvanje biološke raznolikosti.

Osvrćući se na nalaze “Izvještaja o stanju planeta”, generalni direktor WWF Internationala Marco Lambertini rekao je kako smo suočeni s dvjema kriznim situacijama izazvanim ljudskim djelovanjem – klimatskim promjenama i gubitkom bioraznolikosti, koje ugrožavaju dobrobit sadašnjih i budućih generacija. 

Ovaj izvještaj iznosi šokantne brojke. Ako želimo zaustaviti i preokrenuti gubitak prirode te osigurati zdravu budućnost za ljude i prirodu, odgovor mora biti promjena sustava. 
Glavni uzroci smanjenja populacija divljih životinja su degradacija i gubitak staništa, eksploatacija, uvođenje invazivnih vrsta, zagađenje, klimatske promjene i bolesti
FOTO: Shutterstock

Posebno zabrinjavaju krajevi s najvećom bioraznolikošću na svijetu

Dosad najveća baza podataka koja obuhvaća gotovo 32.000 populacija 5.230 vrsta, Indeks života na planetu, koji je u okviru izvještaja napravilo Londonsko zoološko društvo, pokazuje da je posebno oštar pad zabilježen među populacijama promatranih kralješnjaka u tropskim krajevima

Izvještaj pokazuje kako su svuda u svijetu glavni uzroci smanjenja populacija divljih životinja degradacija i gubitak staništa, eksploatacija, uvođenje invazivnih vrsta, zagađenje, klimatske promjene i bolesti. 

Pročitajte članke:

Neki od ovih uzroka utjecali su na gubitak afričkih divljih životinja od 66 % tijekom promatranog razdoblja, kao i na ukupan pad od 55 % u Aziji i Pacifiku.

WWF je izrazito zabrinut zbog ovog trenda jer je riječ o krajevima s najvećom bioraznolikošću na svijetu. 

Broj promatranih populacija slatkovodnih životinja smanjen je u prosjeku za 83 %
FOTO: Shutterstock

Podaci iz Indeksa posebno ukazuju na to da su između 1970. i 2018. promatrane populacije divljih životinja u Latinskoj Americi i u predjelu Kariba pale u prosjeku za 94 %.  

Broj promatranih populacija slatkovodnih životinja smanjen je u prosjeku za 83 %, po čemu ova grupa vrsta prednjači u odnosu na sve druge. Gubitak staništa i prepreke na migratornim putevima čine oko jedne polovine svih opasnosti koje prijete promatranim vrstama migratornih riba.

Lambertini je rekao kako će svjetski čelnici na konferenciji o bioraznolikosti COP15 u prosincu imati priliku obnoviti narušen odnos sa svijetom prirode i osigurati održiviju budućnost uz ambiciozni globalni sporazum o bioraznolikosti, sličan Pariškom dogovoru.

Neophodno je da ovaj sporazum omogući hitno djelovanje na terenu, uključujući transformaciju sektora koji dovode do gubitka prirode, i financijsku podršku zemljama u razvoju.
Izvršna direktorica WWF Adrije Nataša Kalauz upozorila je kako su i naše velike zvijeri - vuk, medvjed i ris - suočeni s problemom opstanka
FOTO: Shutterstock

Ni Hrvatska se nema čime ponositi

Izvršna direktorica WWF Adrije Nataša Kalauz upozorila je kako su i naše velike zvijeri – vuk, medvjed i ris – suočeni s problemom opstanka, a more nam je gotovo posve izlovljeno.

Poručila je kako je odgovornost na svima nama da nešto poduzmemo ako želimo zdrav planet za buduće generacije. To uključuje dekarbonizaciju svih sektora, ali i promjenu načina kako proizvodimo i konzumiramo proizvode, stanujemo, biramo prijevoz, hranimo se, te kako upravljamo ograničenim prirodnim resursima.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu