2024. bit će godina napretka u klimatskim mjerama: Evo koji će ekološki trendovi zaživjeti u novoj godini

Godine 2023. svjedočili smo porastu svijesti i aktivizma u vezi s klimatskim promjenama

Na početku nove godine hitnost rješavanja pitanja okoliša nikad nije bila kritičnija. Godine 2023. svjedočili smo porastu svijesti i aktivizma u vezi s klimatskim promjenama, gubitkom bioraznolikosti i održivim životom. Sada, dok koračamo u 2024., bitno je istražiti ekološke trendove za koje se očekuje da će dobiti na snazi u nadolazećim mjesecima.

Trendovi ekološke održivosti za 2024. i kasnije spremni su oblikovati svijet. Evo pregleda ključnih razvoja događaja.

2024. bit će godina napretka u klimatskim mjerama

Godina 2024. trebala bi obilježiti ključnu fazu u procjeni napretka klimatskih mjera. Od uspostave Pariškog sporazuma 2015. godine, države i organizacije na globalnoj razini obvezale su se smanjiti emisije stakleničkih plinova (GHG) za 43 % prije 2030.

Međutim, kako se približavamo ovoj prekretnici, sve se više prepoznaje nedostatak dosljednih i točnih metoda za mjerenje napretka, unutar zemalja i industrija. Poziv na obvezno izvješćivanje uzima sve više maha, a regulatorna tijela istražuju pristupe za osiguranje odgovornosti.

2024. mogla bi svjedočiti uspostavi novih industrijskih standarda, posebno usredotočenih na obračun emisija stakleničkih plinova i materijalnost utjecaja na klimu. Očekuje se da će tehnološki sektor igrati ključnu ulogu u pružanju alata tvrtkama za praćenje i procjenu njihovog utjecaja na okoliš.

Svjetski sustavi isporuke energije postat će ranjiviji

Očekuje se da će ranjivosti u svjetskim sustavima isporuke energije postati izraženije u sljedeće tri godine. Tradicionalne električne mreže već su pod pritiskom, pogoršanim sve češćim ekstremnim vremenskim prilikama.

U SAD-u upozorenja North America Electric Reliability Corporation naglašavaju povećani rizik od kvarova električne mreže tijekom velikih oluja ili produljenih hladnih razdoblja. Kako bi odgovorile na ove izazove, vlade diljem svijeta pozivaju se da daju prioritet i potaknu razvoj pametne mreže u 2024.

Rast obnovljivih izvora energije također zahtijeva učinkovitiju mrežu kako bi se smanjili gubici konverzije. Održivost mikromreža privlači pozornost, predlažući potencijalna rješenja za povećanje otpornosti sustava za isporuku energije.

Uspon umjetne inteligencije predstavlja priliku za unapređenje ciljeva održivosti
FOTO: Shutterstock

Rast umjetne inteligencije

Uspon umjetne inteligencije predstavlja priliku za unapređenje ciljeva održivosti. Dok radna opterećenja umjetne inteligencije doprinose povećanju potražnje za električnom energijom i vodom, potencijalne koristi za održivost nadmašuju te utjecaje.

Sposobnost umjetne inteligencije da obradi i interpretira podatke može pružiti vrijedne uvide, što je čini moćnim alatom za rješavanje izazova održivosti. Primjena umjetne inteligencije može pridonijeti rješavanju problema točnog i dosljednog mjerenja u naporima za održivost, dodatno naglašavajući važnost kvalitete podataka.

Power over Ethernet (PoE) konačno će dobiti svoj trenutak 2024. godine

Očekuje se da će 2024. Power over Ethernet (PoE), tehnologija uspostavljena prije 20 godina, doći u prvi plan. Izvorno standardiziran 2003., PoE uključuje isporuku napajanja i povezivosti preko istog kabela, predstavljajući inovativan pristup.

S hitnom potrebom za pametnijim zgradama i priznanjem da operacije zgrada značajno pridonose emisiji CO2, PoE nudi rješenje omogućavajući napajanje i povezivanje putem mreže.

To bi moglo otvoriti put istinski inteligentnim i energetski učinkovitim zgradama.

Prirodna rješenja za klimatske promjene dobit će na snazi

Dok tehnološki napredak igra ključnu ulogu, stručnjaci dijlem svijeta naglašavaju ključni doprinos rješenja temeljenih na prirodi, kao što su očuvanje šuma i obnova obalnih ekosustava.

Naglasak je na inovacijama i razumijevanju kada i kako iskoristiti ova rješenja za postizanje ublažavanja klimatskih promjena, zaštite bioraznolikosti, poboljšanja sigurnosti hrane i poticanja uključivih i otpornih zajednica. Očekujte porast projekata koji iskorištavaju mogućnosti prirode, uključujući pošumljavanje, ponovno pošumljavanje i održivo upravljanje zemljištem.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. de Wysocki, M. (2023). 5 Environmental Sustainability Trends for 2024. Cisco Blogs.
  2. Emmer, M. (2023). Ecological trends for 2024 and beyond. Vistage.
  3. Safdie, S. (2023). The ESG Trends to Watch in 2024. Greenly.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu